Cumhurbaşkanı Erdoğan, Kabine Toplantısı'nın ardından açıklamalarda bulundu

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "2022 yılında 25,8 milyar lira olarak planladığımız Tarımsal Destekleme Bütçesini, 3,2 milyar liralık ilaveyle 29 milyar liraya çıkardığımızın müjdesini de çiftçilerimizle paylaşmak istiyorum" dedi.
Zeliha Demirci
|
31 Ocak 2022, Pazartesi - 19:28
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Kabine Toplantısı'nın ardından açıklamalarda bulundu

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'ndeki Kabine Toplantısı'nın ardından millete seslendi. Konuşmasına, kendisini dinleyenleri selamlayarak başlayan Erdoğan, kabineye yeniden katılan Adalet Bakanı Bekir Bozdağ'a "hoş geldiniz" dedi.

Türkiye'ye ve siyasete yaptığı nice hizmetlerin yanında 15 Temmuz gecesi TBMM'ye bombalar yağarken darbecilere yiğitçe meydan okuyuşuyla hatırlanan Bozdağ'a Adalet Bakanlığı görevinde başarılar dileyen Erdoğan, bakanlık vazifesinden affını isteyen Abdulhamit Gül'e bugüne kadar hakkı ve hakkaniyeti gözeterek gösterdiği samimi gayretler, sükunetle yürüttüğü hizmetler için teşekkür etti.

Gül ile farklı platformlarda, farklı vesilelerle çalışmaya, birlikte yol yürümeye devam edeceklerini belirten Erdoğan, şunları kaydetti: "Bilindiği gibi Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi'nde Kabine üyeleri, diğer üst düzey yönetici kadrolar gibi doğrudan Cumhurbaşkanı tarafından belirleniyor. Değişen şartlara ve ihtiyaçlara göre kabinede revizyona gitmemiz gayet tabiidir. Aksi yönde bir tutum, hayatın olağan akışına aykırı olur. Her görev gibi kabinedeki değişimler de bir bayrak yarışıdır. Bayrağı teslim alan arkadaşımız yeni bir enerjiyle heyecanla vizyonla hedeflerimize doğru ilerlemeyi sürdürmektedir. Bu çerçevede yeni yönetim sisteminin ilk kabinesini kurduğumuz 2018 Temmuz ayından bugüne kadar 6 bakanımız değişti. Bir bakanlığımızın ikiye ayrılması sebebiyle 7 arkadaşımız da kabineye girdi. Bundan sonra da elbette gerektiğinde yeni değişiklikler yapabiliriz. Bizim için asıl olan ülkemizi 2023 hedeflerine ulaştırmak, gençlerimize 2053 vizyonlarını hayata geçirebilecekleri büyük ve güçlü Türkiye'yi emanet etmektir. Milletimizin bize ülkeyi yönetme sorumluluğu verdiği 2002 Kasım'ından bugüne kadar beraber çalıştığımız, hayata geçirdiğimiz eser ve hizmetlere katkısı olan herkese bir kez daha teşekkür ediyorum."

"Tarımsal Destekleme Bütçesini, 3,2 milyar liralık ilaveyle 29 milyar liraya çıkardık"

Türkiye'nin son yılların en bereketli ve zahmetli kışını geçirdiğine dikkati çeken Erdoğan, kuraklık tehdidi altında geçen birkaç yılın ardından son haftalarda yağan karla bu yıl için rahat bir nefes alındığını kaydetti. Kar yağışının bastırdığı iklimlerde, şehirlerarası yollarda ve şehir içlerinde ulaşımda çeşitli sıkıntılar yaşandığını anımsatan Erdoğan, Karayolları ekiplerinin şehirler arası yolları, belediyelerin, kendi sorumluluk alanındaki yolları açık tutmak için harekete geçtiğini ifade etti. Bu mücadelenin yeteri kadar etkin yürütülemediği yerlerde vatandaşlardan mağduriyet yaşayanların olduğunu belirten Erdoğan, şöyle devam etti: "Her şeye rağmen genel olarak verimli bir kış mevsimi geçirdiğimizi söyleyebiliriz. Kar yağışıyla birlikte toprağın doymasını, barajların dolmasını olumlu bir gelişme olarak görüyoruz. İnşallah ülkemiz şubat, mart, nisan aylarında yeteri kadar yağış alır ve bereketli bir yılı hep birlikte yaşarız. Bu vesileyle 2022 yılında 25,8 milyar lira olarak planladığımız Tarımsal Destekleme Bütçesini, 3,2 milyar liralık ilaveyle 29 milyar liraya çıkardığımızın müjdesini de çiftçilerimizle paylaşmak istiyorum. Özellikle hububat üreticilerimizin girdi desteklerini geçen yıla oranla yüzde 127 oranında artırdık."

"Tuz Gölü ve Silivri'deki yer altı doğal gaz depolama tesislerini de devreye soktuk"

Kış döneminde öne çıkan hususlardan birinin de elektrik ve doğal gaz konuları olduğunu aktaran Erdoğan, İran ile Türkiye arasındaki hatta yaşanan bir arıza sebebiyle doğal gaz arzında azalma yaşandığını hatırlattı. Bunun üzerine her seviyede girişimde bulunarak arızanın giderilmesi çalışmalarının havaların ısındığı gelecek aylara bırakılması konusunda İran ile mutabık kaldıklarını dile getiren Erdoğan, böylece İran hattından doğal gaz akışını yeniden başlattıklarını anımsattı.

Ayrıca Azerbaycan hattından aldıkları doğal gaz miktarını da artırdıklarını ifade eden Erdoğan, "İlaveten çeşitli kaynaklardan temin ettiğimiz LNG alımlarını hızlandırdık. Tuz Gölü ve Silivri'deki yer altı doğal gaz depolama tesislerini de devreye soktuk. Sanayi kuruluşlarına uygulanan kısmi enerji kesintisini önemli ölçüde azalttık, yakında tümüyle kaldırıyoruz." dedi.

Kredi Garanti Fonu kefaleti ile kullandırılacak 3 yeni destek paketi

Cumhurbaşkanı Erdoğan, bugün müjdesini verecekleri bir başka konunun da Kredi Garanti Fonu kefaleti ile kullandırılacak 3 yeni destek paketi olduğunu belirterek şunları söyledi: "Bunlardan ilki olan İşletme Harcamalarında Kartlı Ödeme Desteği'ni, KOBİ ve KOBİ dışı tüm firmaların, finansmana erişimini sağlamak için hazırladık. Yatırım Destek Paketi, kalkınma planındaki öncelikli sektörlerden başlayarak katma değeri yüksek ürünlerin üretimine yönelik çalışan firmalarımızı kapsamaktadır. İhracat Destek Paketi ise döviz kazandırıcı faaliyet yürüten ve ihracat potansiyeli taşıyan KOBİ'lerimize hitap etmektedir. Bu 3 paketle firmalarımıza 60 milyar liralık bir kefalet limiti açıyoruz. Amacımız, tedarik zincirinde sürekliliği sağlayacak yatırım, istihdam, üretim, ihracat ve cari fazlayı destekleyecek bir ekonomik destek iklimi oluşturmaktır."

Erdoğan, bu kapsamda alınacak kredilerin amacına uygun kullanılmasını temin etmek için banka ve firmaların gereken hassasiyeti göstereceklerine inandıklarını söyledi. Hazine ve Maliye Bakanlığının, fatura ve sözleşme belgelerinin takibi başta olmak üzere, bu amacı sağlamaya yönelik gereken tedbirleri alacağını aktaran Erdoğan, "Yeni kredi paketimizin ülkemize, sektörlerimize, firmalarımıza hayırlı olmasını diliyorum." dedi.

"2 bin 927 engelli vatandaşımızın kamuya yerleşimini sağlayacağız"

Engellilere yönelik memur atamalarına ilişkin de açıklamada bulunan Erdoğan, "Engellilerimize yönelik bu yılın ilk memur yerleştirme atamasını da 8 Şubat'ta yapacağız. Bu atamayla her eğitim kademesinden toplamda 2 bin 927 engelli vatandaşımızın kamuya yerleşimini sağlayacağız. Ayrıca dezavantajlı ailelerin anaokuluna ve ana sınıfına devam eden çocuklarına yönelik yıllık 500 milyon liralık yeni bir destek paketini de hayata geçiriyoruz. Bu destek paketinin, dezavantajlı ailelerimizin sayıları 1 milyonu bulan çocuklarına hayırlı olmasını diliyorum." diye konuştu.

(AA)

http://www.ankaramasasi.com/haber/1270466/cumhurbaskani-erdogan-kabine-toplantisinin-ardindan-aciklamalarda-bulundu
İlginizi Çekebilir

Yorumlar (0)

Yorumunuz İletilmiştir.