Fatih Erbakan'dan iktidara ekonomi eleştirileri

Yeniden Refah Partisi Genel Başkanı Fatih Erbakan, hükümetin ekonomi politikasını eleştirerek "Merkez Bankası başkanı, Hazine Bakanı değiştirerek, faiz düşürüp, faiz artırarak, Fas'ta, Londra'da dolaşarak, Kral Selman'ın peşinde giderek bu ekonomik buhrandan düze çıkabilmemiz mümkün değildir" dedi.
Ankara Masası
|
13 Mayıs 2022, Cuma - 12:08
Fatih Erbakan'dan iktidara ekonomi eleştirileri

Memleket Partisi Genel Başkanı Muharrem İnce, Yeniden Refah Partisi Genel Başkanı Fatih Erbakan'ı ziyaret etti. Ziyaretin ardından iki isim kameralar karşısına geçerek ortak basın toplantısı düzenledi.

İlk konuşmayı Muharrem İnce yaparken, dünyayı etkisi altına alınan gıda krizinden kurtuluş için 100 maddelik bir öneri hazırladıklarını söyledi. İnce, önerilerini içeren raporu siyasi parti liderlerine sunmak için yola çıktıklarını bu çerçevede Fatih Erbakan'ı ziyaret ettiğini belirtti.

Fatih Erbakan ise sözlerine İnce ve ekibine ziyaretlerinden dolayı teşekkür ederek başladı.

"Borcumuzun yıllık faizi, milli gelirimizi geçecek"

Türkiye'de ekonomideki sorunların birinci maddesi olduğunun altını çizen Erbakan, İnce'yle yaptıkları görüşmenin de ana maddesinin ekonomi olduğunu bildirdi.

Erbakan, Türkiye'nin hızla borçlanmaya devam ettiğini aktarırken "Bu hızla gidersek borcumuzun yıllık faizi, milli gelirimizi geçecek" dedi.

"Bu ekonomik modelle, kurtuluşa ermemiz mümkün değil"

" Üretimsizlik, işsizlik, borç, faiz ve enflasyon tüm bu sıkıntılar, iktidarı 20 seneden beri uyguladığı, yanlış ekonomi politikalarının bir sonucudur" diyen Erbakan sözlerine şöyle devam etti;

Bu ekonomi politikasında, gider ve gelir kalemleri var. Gider kalemleri, birincisi faiz giderleri yüz milyarlarca lira faize gidiyor her sene. İkincisi, imtiyazlı holdinglere yap-işlet-devret projeleri ile aktarılan yüz milyarlarca lira .Üçüncüsü de kamudaki israf, milyarlık protokol masrafları, on milyonluk makam araçları, 3-5-7 maaşlı bürokratlar, genel müdürler. Bu giderlerden, bu yüz milyarlarca buraya giderken, halka maalesef imkan kalmıyor. İşçiye, esnafa, memura ve emekliye imkan kalmıyor. Bu sistemin gelir kalemleri ne? Yeniden borç almak. Devlet varlıklarını satıp, yok etmek. Sanayi tesisleri, fabrikalar , kuruluşlar, şirketler satıldı, yetmedi 6 bin tane tapu satılıp elden çıkartıldı. Yetmedi şimdi getirdikleri düzenleme ile, 240 bin kamu lojmanının satışı ve bundan gelecek gelirinde, gene bu borç faiz girdi içine yok edilmesi planlanıyor. Üçüncü gelir kalemleri de zamla vergi ile millete yük yüklemek. Bu da zaten, milletimizin, halkın en yakından yaşadığı, acısını hissettiği bir konu. Giderlerimiz faiz, imtiyazlı holdinglere kaynak aktarmak ve israf. Gelirlerimiz yeniden borç almak. Elimizde, avcumuzda kalanları satıp yok etmek. Ve millete zamla vergi ile yük yüklemek. Bu gelir ve gider kalemlerinin hakim olduğu, bir ekonomik modelle, kurtuluşa ermemiz mümkün değil. 

Erbakan'dan öneriler

Ekonomik buhrandan çıkış için öneriler sıralayan Erbakan "Mutlaka denk bütçe ile faiz giderlerinin azaltılması, ve kademeli olarak ortadan kaldırılması lazım. Kamuda ki israfın önüne geçilmesi lazım. İmtiyazlı holdinglere kaynak aktarılmasının durdurulması lazım." ifadelerini kullandı.

" Kral Selman'ın peşinde giderek ekonomi düzelmez"

"Elde edilecek tasarrufla, imkanla, kaynakla da üretim, istihdam ve ihracat odaklı bir ekonomi modeline geçilmesi lazım" diyen Erbakan "Merkez Bankası başkanı değiştirerek, Hazine Bakanı değiştirerek, faiz düşürüp, faiz artırarak, Fas'ta, Londra'da dolaşarak, Kral Selman'ın peşinde giderek bu ekonomik buhran dan düze çıkabilmemiz mümkün değildir." şeklinde konuştu.

Daha sonra soru cevap bölüme geçildi. 

İnce'den Kaftancıoğlu tepkisi: " Türkiye'de yargı, iktidarın sopasıdır"

Bir gazetecinin CHP İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu'na verilen cezayı sorması üzerine Muharrem İnce " 2022 yılında artık siyasi yasak gibi kavramların konuşulmaması lazım. Bunlar çağ dışı kavramlar. Bir diğer konu ise Türkiye'de yargının durumu. Türkiye'de yargı, iktidarın sopasıdır. Kimi cezalandırmak istiyorsa, mahkeme kararlarından sonra, beraat eden birinin arkasından Cumhurbaşkanı konuşuyor. Aynı mahkeme başka bir davadan tutuklayabiliyor. Önemli olan yargının durumudur. Yargının tarafsızlığı, bağımsızlığını, yitirmiş olmasıdır. Önceden 80'lerde, 90'larda yargısız infaz diye konuşurduk. Şimdi yargı ile infaz var. Bunu hepimizin bilmesi lazım. Bugün Canan Kaftancıoğlu olur, yarın başkası olur. Yargının durumunu tartışmamız lazım. Yargı tarafsızlığını yitirmiştir. Bugün dolar 15 TL olmuşsa, 15'i geçmişse, bunun sebeplerinden birisi de yargıdır. Sizin yargınıza güvenmezse kimse gelmez. Sermaye ürkektir. Bu kararları, iktidarın istediği kararları veren yargıçlar, şunu bilmelidir ki, Türk ekonomisine, büyük zarar veriyorlar." dedi. 

Canan Kaftancıoğlu ile aynı partide görev yaptıklarını, görüş farklılıkları olduğunun altını çizen İnce "Konu, Canan Kaftancıoğlu meselesinin çok ötesindedir" ifadelerini kullandı. İnca, yargının ayarının bozulduğunu sözlerine ekledi.

Basın toplantısnın tamamı;

http://www.ankaramasasi.com/haber/1497243/fatih-erbakandan-iktidara-ekonomi-elestirileri
İlginizi Çekebilir

Yorumlar (0)

Yorumunuz İletilmiştir.