Yunanistan'da dinleme skandalı

Yunanistan, casus yazılım 'Predator' ile savcılık izni alınarak ülkenin üçüncü büyük partisi Pasok'un lideri ve muhalif gazetecilerin dinlenme olayıyla çalkalanıyor. Yaşananlar nedeniyle Yunanistan'ın istihbarat şefi ve özel kalem müdürü istifa ederken, muhalifler Miçotakis'in istifa etmesini istiyor.
Ankara Masası
|
08 Ağustos 2022, Pazartesi - 14:23
Yunanistan'da dinleme skandalı

Yunanistan'da ABD'de yaşanan 'Watergate skandalı'nın bir benzeri yaşandı.

Ülkede aralarındaki muhalif liderler ve gazetecilerin de olduğu çok sayıda kişinin cep telefonun casus yazılımlarla dinlendiği ortaya çıktı.

Dinlemenin ortaya çıkmasının ardından istihbarat şefi ve özel kalem müdürü istifa etti. 

Başbakan Kiryos Miçotakis de dinlenen arasında yer alan ülkenin üçüncü büyük partisi Panhelenik Sosyalist Hareketi (PASOK) lideri Nikos Androulakis’ten özür diledi.

Hükûmet sözcüsü Yannis Oiknomou ise hükûmetin en başından beri skandalın yasaların belirlediği çerçevede eksiksiz bir şekilde soruşturulmasından yana olduğunu, gelişmelere kurumsal saygı ve kamu çıkarını koruma bakış açısıyla yaklaştığı açıklamasında bulundu.

whatsapp-image-2022-08-08-at-13-40-17.jpeg

"En karanlık uygulamalarla beni gözetlemesini beklemezdim"

Avrupa Parlamentosu üyesi olan Pasok Başkanı Nikos Androulakis, skandalın boyutları ortaya çıkmasının ardından "Yunan hükümetinin en karanlık uygulamaları kullanarak beni gözetleyeceğini hiç beklemezdim" dedi.  Androulakis "Yunan vatandaşlarının insan hak ve özgürlüklerini korumak bizim demokratik görevimizdir. Bugün, kibirleri ve cezasızlık duygularıyla her şeyi yapabileceklerini düşünenler için bir hakikat anıdır" diye ekledi.

Miçotakis: Haberim yoktu

Gazete Duvar'dan Nikolaos Stelya'nın haberine göre, Başbakan Miçotakis,  Yunan Ulusal İstihbarat Teşkilatı EYP’nin Başkanı Panagiotis Kontoleon’un, PASOK lideri Nikos Androulakis ve CNN Yunanistan’ın ekonomi muhabirlerinden Thanasis Koukakis’in telefonlarının dinlendiğine dair iddialar için özür diledi. Yunan medyasında yer alan haberlere göre, durumu ciddi ve affedilemez bir hata olarak nitelendiren Miçotakis "Haberim yoktu, buna asla izin vermezdim. Bay Androulakis’e yapılan hata için bir özür borçluyum" açıklamasında bulundu.

Ancak ülkede muhalefet Miçotakis'in istifasını istiyor.

Skandalın ardında yeğen var

Telekulak rezaletinin detayları ise ülkede bağımsız ve muhalif gazetecilerin kurduğu 'Reporters United' haber platformunda yer aldı. "Büyük kardeş ve büyük yeğen" başlıklı dosya haberde şu iddialarda bulunuldu:

Miçotakis'in, Başbakanlık Genel Sekreteri görevindeki yeğeni Grigoris Dimitriadis'in şirketinin illegal casus yazılımı ve izleme araçları satan firmalarla ortaklığı bulunuyor. Dimitriadis'in orkakları Yunanustan'da yasa dışı izleme / casus programı olan Predator'u pazarlıyor. Ortaklar, Yunanistan halkını ve kurumlarını kanuna aykırı şekilde gözetleyip hackliyor. Yeğen Dimitriadis kendini 'ticari faaliyetlerim kesinlikle hukukidir' diyerek savunuyor. Başbakan Miçotakis ise yasa değişiklikleri ile yeğenini korumaya alarak olayı örtbas etmeye çalışıyor.

http://www.ankaramasasi.com/haber/1700829/yunanistanda-dinleme-skandali
İlginizi Çekebilir

Yorumlar (0)

Yorumunuz İletilmiştir.