Hilal Ayık: Ya yazıklarınızda, ya da seçim öncesi söylediklerinizde dürüst değilsiniz

Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş'ın AK Parti grubunun suya yüzde 50 indirim talebini reddetmesinin ardından kürsüye çıkan Akyurt Belediye Başkanı Hilal Ayık "Siz suyu bedava vermeyi vaat ediyordunuz, metreküpüne 2-3 kuruş alıyordunuz. Açıkçası ya yazdıklarınızda dürüst değilsiniz, ya seçim öncesi söylediklerinizde dürüst değilsiniz" dedi.
Hande Akyol
|
10 Ekim 2022, Pazartesi - 19:00
Hilal Ayık: Ya yazıklarınızda, ya da seçim öncesi söylediklerinizde dürüst değilsiniz

Ankara Büyükşehir Belediyesi Ekim Ayı Meclis Toplantısı 1. Birleşimi'nde AK Parti grubunun suya yüzde 50 indirim talebini Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş tarafından reddedilmesi tartışmalara neden oldu.

Başkanlık yazısındaki veto nedenlerini meclis kürsüsünden üyelerle paylaşan Ayık, bahanelerin arkasına sığınıldığını ifade etti.

Nedenleri tartışmak istediğini belirten Ayık, şu ifadeleri kullandı:

" ASKİ’nin maliyetini düşürmek için böyle bir çalışmanız var mı?"

Öncelikli olarak bu bahanelere baktığımızda, usul hatasından bahsedilmiş. Tek derdimiz usul hatası olsun. O zaman şöyle yapalım, bizim teklifimizi ASKİ Yönetim Kurulu kararı olarak alsın, meclise getirsin, biz de hep birlikte burada meclisten oy birliği ile geçirelim. Birincisi usul hatası olarak yazılmış olmasının makul bir gerekçe olduğunu, makul bulmadığımızı belirtmek istiyorum. Diğer bir konu da, suyun maliyetinin altında satılamayacağı konusu. Şimdi burada da 2021 tarihli Sayıştay raporuna atıfta bulunulmuş. Ama rapora baktığımızda, orada ASKİ’nin yapacağı pek çok  projeden bahsetmişiz, alt alta yapılacakları listelemişiz ama ben açıkçası orada şunu görmeyi beklerdim, ASKİ bu maliyeti düşürmek için ne yapmış? Hiçbir şey yok değil mi? O yazıyı bu salonda bulunan herkes okudu, bende okudum. Ne yazık ki o yazıda şöyle bir proje yok, enerji maliyetleri bahane edilmiş ya, elektrik madem yüklü miktarda geliyor, siz bu elektrik maliyetini düşürmek için ASKİ olarak bir proje yaptınız mı? Seçimden önce neler neler yapıyordunuz barajların üstünde ama en azından ASKİ’nin maliyetini düşürmek için böyle bir çalışmanız var mı? Ben yazıda göremedim. Yazıda tamamen bahanelere sarılınmış ve ne yazık ki maliyeti düşürecek bir çalışma yapmak yerine bu maliyeti vatandaşa yansıtma formülü tercih edilmiş.

"Yüzde 50 indirim talebimiz ne büyük bir felakete sebep oluyormuş"

Şimdi diğer bir konu da, meclis kararıyla ilgili olarak bir takım ifadeler kullanılmış. 3. ve 4. maddede şöyle söylenmiş: Neredeyse tek gelir kaynağı su satışı olan ASKİ Genel Müdürlüğünün, gelirlerinin yüzde 50 oranında azaltılmasıyla çalışamaz hale getirileceği, hali hazırda dahi maliyetinin yarı bedeliyle satılan suya bu boyuttaki indirim zararı yüzde yüzlük boyuta taşıyacağı, durumun büyük bir su ve çevre krizi olarak Ankaralılara fatura edileceğinden bahsedilmiş.

Diğer bir konuda da şöyle söylenmiş: ASKi Genel Müdürlüğünün işlevsiz hale getirilmesinin planlandığı, alenen bir yıkımın hedeflendiği, en önemli insan hakkı olan temiz suya, sağlıklı ve modern bir altyapıyla ulaşma hakkının engelleneceği gibi bir takım söylemlerde bulunmuş, Yani bizim, yüzde 50 indirim talebimiz ne büyük bir felakete sebep oluyormuş da bizim haberimiz yokmuş. Ben şimdi diyorum ki, yüzde ellilik bir su indirimi böylesine felaketlere sebep oluyorsa, peki sizce şu video, şu konuşma nelere sebep olur?

"Seçim öncesi söylediklerinizde dürüst değilsiniz"

Mansur Yavaş'ın seçim öncesi bedava su vaadini hatırlatan Ayık "Bizim yüzde 50 indirimimiz pek çok felakete sebep olacaksa, siz suyu bedava vermeyi vaat ediyordunuz, metreküpüne 2-3 kuruş alıyordunuz. Siz ASKİ'yi nasıl bir felakete sürüklemeyi hedefliyordunuz. Açıkçası ya yazdıklarınızda dürüst değilsiniz, ya seçim öncesi söylediklerinizde dürüst değilsiniz." dedi.

Ayık, AK Parti grubu olarak yüzde 50 indirim taleplerini sürdüreceklerini ifade etti.

http://www.ankaramasasi.com/haber/1827194/hilal-ayik-ya-yaziklarinizda-ya-da-secim-oncesi-soylediklerinizde-durust-degilsiniz
İlginizi Çekebilir

Yorumlar (0)

Yorumunuz İletilmiştir.