Serkan Özcan: “Yeni kur dalgalanmaları ihtimali var”

Gelecek Partisi Sözcüsü Serkan Özcan, kurun kontrol altına alınmadığını belirterek, “Türkiye'de ikinci, üçüncü kur dalgalanmalarının olması ihtimalini görüyorum” dedi.
Ankara Masası
|
15 Nisan 2022, Cuma - 18:23
Serkan Özcan: “Yeni kur dalgalanmaları ihtimali var”

Serkan Özcan, Ankara Masası canlı yayınında Genel Yayın Yönetmeni Fatih Atik’in konuğu oldu.

Kurların kontrol altına alınıp alınmadığı yönündeki soruyu yanıtlayan Özcan,"Nebati'nin kuru kontrol altına aldığı yok. Kuru kontrol altına aldığını zannediyor” dedi.

Özcan şunları söyledi:

“Dolar kurunu arka kapıdan satış yaparak tuttular”

“Dünyada Türkiye'de yaşanacak ufak bir sıkıntıda yeni bir problemde mesela 2020 yılında, Türkiye arka kapıdan Berat Albayrak tarafından kurulmuş olan Con Ahmet'in devridaim mekanizmasını kurarak, arka kapıdan dolar satarak kuru tutuyordu. 2019 yılında başlamıştı bu işe.”

Pandemiyle birlikte döviz satışlarının hızlandığına işaret eden Özcan şöyle devam etti:

“Pandemi sonrası döviz satışı hızlandı”

“ 2020 mart ayına geldik dünya da pandemi oldu. Bütün ekonomik, finans sistemi sarsıldı. Arka kapıdan kur satışlarını hızlandırdılar . Bir faydası oldu mu? Hayır olmadı. Kur oraları bir daha hiç bir zaman görmedi. Muhtemelen de bir daha asla görmeyecek.”

“Para politikasında batırdıkları işin bedelini vatandaş ödeyecek”

Bugün de Kur Korumalı Mevduatın  kuru sabit tutmak için çok iyi bir mekanizma olarak görüldüğünü belirten Özcan, “Kur Korumalı Mevduat, para politikasındaki iflası devletin bütçesine taşımak demek bugün itibariyle, 40 milyar liralık bir yük oluştuğunu söylüyoruz. Para politikasındaki batırdıkları işin bedelini vatandaşın vergileri üzerinden ödeyeceğiz. Kur biraz daha arttığında, bedel daha da artacak. 2-5, 3 liralık artış daha olursa bu kurun üzerine 150,200 milyar liraları bulacak.” şeklinde konuştu.

Gelecek Partisi Sözcüsü Serkan Özcan, yeni kur atakları tehlikesine de şöyle dikkati çekti:

“Türkiye'de yeni kur dalgalanmaları ihtimali görüyorum”

“ Gelirimiz, 1.4 trilyon, giderimiz, 1,7 trilyon açığımız kadar. Böyle saçma sapan politikalar uygulayıp, para politikasında yaptığınız hataları devletin bütçesinin, millettin vergisinin üzerine yıkarsanız, bir noktadan sonra bunun sürdürülemez olduğunu, yatırımcı anlar. Ve daha fazla faiz talep eder. Ve enflasyon daha fazla azar. Daha fazla faizin, enflasyonun arttığı bir ortamda sizin kuru artık bahsettiğiniz aralıkta tutmanız mümkün olmaz. Türkiye'de ikinci, üçüncü kur dalgalanmalarının olması ihtimalini görüyorum.”

Rusya ve Ukrayna gerginliğinin büyük zararı olacağını anlatan Özcan, turizmdeki kaybın fazla olmamasını ümit ettiğini sözlerine ekledi.

http://www.ankaramasasi.com/haber/1427958/serkan-ozcan-yeni-kur-dalgalanmalari-ihtimali-var
İlginizi Çekebilir

Yorumlar (0)

Yorumunuz İletilmiştir.