YSK’dan afet bölgesindeki illerin milletvekili sayısına ilişkin karar

Kamuoyunda deprem sonrası iki soru gündeme geldi. Genel seçimler 14 Mayıs ya da normal zamanı olan 18 Haziran’da gerçekleşebilir mi? Depremden etkilenen illerin milletvekili sayıları değişecek mi? İlk sorunun yanıtı belirsizliğini koruyor ama ikinci sorunun cevabını YSK verdi. Yüksek Seçim Kurulu (YSK) Hatay, Adıyaman ve Kahramanmaraş gibi göç veren şehirlerin çıkaracağı milletvekili sayısında herhangi bir değişiklik yapılmamasını kararlaştırdı.
Ersin Küçükbarak
|
21 Şubat 2023, Salı - 10:19
YSK’dan afet bölgesindeki illerin milletvekili sayısına ilişkin karar

Kahramanmaraş ve Hatay merkezli depremler 11 ili etkiledi.

Afet sonrası 14 Mayıs’a çekilmesi planlanan Cumhurbaşkanlığı ve milletvekili genel seçimlerinin  tarihi belli olmadı. Ancak YSK afet bölgelerinde seçimlerin güven içinde yapılması noktasında çalışmalarını sürdürüyor.

Milliyet'in haberine göre; YSK özellikle depremde büyük yıkım yaşayan Hatay, Adıyaman, Kahramanmaraş gibi illerde seçimle ilgili altyapı sorunları, seçmen göçü, kayıplar nedeniyle seçmen kütüklerinin güncellenmesi, seçmenin sandıkla nasıl buluşturulacağı gibi başlıkları masaya yatırdı.

Afetten etkilenen illerin milletvekili sayısında bir değişiklik yok

Bunlarla birlikte YSK, 2022 yılı nüfus sayımına göre illerin çıkaracağı milletvekilli sayılarını belirledi. Buna göre seçimlerde depremden etkilenen Adana 15, Şanlıurfa 14, Gaziantep 14, Diyarbakır 12, Hatay 11, Kahramanmaraş 8, Malatya 6, Adıyaman 5, Osmaniye 4, Kilis 2 milletvekili çıkaracak.

 YSK, rakam ne olursa olsun göç veren illerin de, göç alan illerin de seçimlerde çıkaracağı milletvekili sayılarında bir değişiklik yapılmamasını planlıyor. Yani, örneğin depremden önce yaklaşık 1 milyon 700 bin nüfusa sahip Hatay seçimlerde 11 milletvekili çıkarabiliyorken, depremden sonra kayıplar ve göçlerle nüfusu ne kadar azalırsa azalsın yine TBMM’ye 11 milletvekili gönderecek. Yoğun göç alan illere giden depremzedelerde  seçmen kütüğünü aldırsa bile gittikleri illerin milletvekili sayısına bir etkileri olmayacak.

http://www.ankaramasasi.com/haber/2070684/yskdan-afet-bolgesindeki-illerin-milletvekili-sayisina-iliskin-karar
İlginizi Çekebilir

Yorumlar (0)

Yorumunuz İletilmiştir.