İşkenceyle kaz ve ördeklerin ciğerlerini 10 kat büyütüyorlar

Washington'da işkence yapılarak zorla beslenen ördek ve kaz ciğerinin satışı protesto edildi. Humane League üyesi Laura Kiana, çok gelişmesi için hayvanlara sonda yapıldığını, bu nedenle karaciğerlerinin doğal büyüklüğünün 10 katına çıktığını söyledi.
Mevlüt Peker
|
17 Mart 2023, Cuma - 00:15
İşkenceyle kaz ve ördeklerin ciğerlerini 10 kat büyütüyorlar

ABD’nin başkenti Washington’da hayvanseverler, Fransız restoranı Le Diplomate’i protesto etti. Restoran, ördek ve kazlara zorla beslenerek işkence yapılarak elde edilen ve “Foie Gras” yani yağlı karaciğer adı verilen yemeği satıyor. Beyaz Saray’a yakın bölgedeki restoranın önünde toplanan hayvan hakları savunucuları, bu yemeğin kaz veya ördeklerin hastalıklı karaciğerlerinden elde edildiğini belirten dövizler taşıdı. Grup, bu yemeğin başkentte yasaklanması çağrısında bulunurken, Fransız restoranının önündeki kaldırıma tebeşirle sloganlarını yazdı.

Humane League üyesi Laura Kiana, protestolarının etkili olduğunu ve işletmenin müşterilerine şimdilik çok pahalıya satılan foie gras servis etmeyi durdurduğunu, ancak bu ürünü bir daha satmayacağına dair bildiri yayınlaması için gösterilerine devam ettiklerini ifade etti. Kiana, hayvanların bu yemek için sondalama işlemine maruz kaldığını ve karaciğerlerinin doğal boyutunun 10 katına kadar büyütüldüğünü belirterek, restoranın gelecekte bu yemeği satmamasını talep etti.

Animal Legal Defends Found isimli kuruluşun internet sayfasında, "foie gras elde etmek için kaz ve ördeklerin zorla beslendiği ve hayvanlarda hepatik lipidoz olarak bilinen son derece acı verici bir hastalığa" neden olduğu ve bu yüzden ondan fazla ülkede yasaklandığı belirtildi. Kuruluşun sayfasında ayrıca, bilimsel çalışmaların bu ürünün, tüketen insanlarda ölümcül bir hastalık olan "sekonder amiloidoz" ile ilişkili olduğunu gösterdiği kaydedildi.

Foie Gras, Fransız mutfağında popüler ve iyi bilinen bir yemek olmasına rağmen, California ve New York dışında ABD'de yasal olarak satılabiliyor. Ancak, hayvan hakları savunucuları, restoranların bu yemeği satmaktan vazgeçmesi ve hayvanların işkence görmesine son verilmesi çağrısında bulunuyor. Bu protestoların etkisiyle restoranlar, müşterilerine bu ürünü sunmaktan vazgeçebilir ve daha etik seçeneklere yönelebilirler.

http://www.ankaramasasi.com/haber/2075481/iskenceyle-kaz-ve-ordeklerin-cigerlerini-10-kat-buyutuyorlar
İlginizi Çekebilir

Yorumlar (0)

Yorumunuz İletilmiştir.