Billström: İsveç, PKK dahil tüm terör örgütlerini kınıyor

İsveç Dışişleri Bakanı Tobias Billström, ülkesinin PKK dahil olmak üzere tüm terör örgütlerini kınadığını ifade etti.
Mevlüt Peker
|
16 Haziran 2023, Cuma - 22:24
Billström: İsveç, PKK dahil tüm terör örgütlerini kınıyor

İsveç Dışişleri Bakanı Tobias Billström, Fransa'yı ziyaret ederek Fransa Dışişleri Bakanı Catherine Colonna ile Paris'te ortak bir basın toplantısı düzenledi. Gazetecilerin sorularını yanıtlayan Billström, İsveç'in NATO üyelik başvurusundan bu yana geçen süreci değerlendirdi ve terörle mücadele konusunun Üçlü Muhtıra'da önemli bir yer tuttuğunu belirtti. Ayrıca, İsveç'te yeni bir yasanın terörle mücadele konusunda yürürlüğe girdiğini söyledi.

Billström, Üçlü Muhtıra'daki taahhütlerin tamamını yerine getirdiklerini vurgulayarak, "İsveç, PKK dahil olmak üzere tüm terör örgütlerini kınamaktadır." şeklinde konuştu.

Bir gazetecinin "Hükümetinizin PKK'ya karşı mücadelesi hakkında somut olarak nerede olduğunu" sorusuna ise Billström, İsveç'in tüm taahhütlerini yerine getirdiğini ve İsveç ile Türk polisi arasındaki işbirliğinin ciddi şekilde geliştiğini iddia etti. Terörle mücadele konusunda Türkiye ile aynı hedefe sahip olduklarını belirten Billström, bu konuda Üçlü Muhtıra çerçevesinde yapıcı bir şekilde işbirliği yaptıklarını ifade etti. İsveç'teki yeni yasanın Türkiye, NATO ve AB üyeleri arasındaki terörle mücadele işbirliğini kolaylaştıracağına dikkat çekti.

Billström, İsveç'in gerçek terör suçlularını Türkiye'ye iade etmediği eleştirilerine yönelik olarak ise ülkenin AB'nin suçluları iade mevzuatı çerçevesinde hareket ettiğini ve iade kararlarının bağımsız bir şekilde yargı tarafından alındığını savundu. Türkiye ile terörle mücadele konusunda tamamen mutabık olduklarını ve özellikle PKK için bunun geçerli olduğunu belirtti.

Billström, Üçlü Muhtıra çerçevesinde Türkiye ile yapıcı toplantılar gerçekleştirdiklerini ve İsveç'in terörle mücadele etmek istediğini vurguladı. Ayrıca, İsveç'in NATO üyesi olmak istediğini ve bunun artık Türkiye'nin elinde olduğunu ifade etti.

Fransa Dışişleri Bakanı Catherine Colonna, Tobias Billström ile gerçekleştirdikleri ikili görüşmede Fransa ve İsveç arasındaki işbirliğini ve İsveç'in NATO'ya katılımını ele aldıklarını belirtti. Fransa Dışişleri Bakanı Catherine Colonna, Fransa’nın İsveç'in Vilnius'taki zirveye, NATO üyesi olarak katılmasını istediğini kaydederek, İsveç’in NATO'ya katılımının Atlantik İttifakı'nın güvenliğini ve istikrarını güçlendireceği yorumunda bulundu.

http://www.ankaramasasi.com/haber/2086515/billstrom-isvec-pkk-dahil-tum-teror-orgutlerini-kiniyor
İlginizi Çekebilir

Yorumlar (0)

Yorumunuz İletilmiştir.