Biden, İsveç'in NATO üyeliğine desteğini yineledi

İsveç Başbakanı Ulf Kristersson ile Beyaz Saray’da bir araya gelen ABD Başkanı Joe Biden, İsveç’in NATO üyeliği sürecine olan desteğini yineledi.
Mevlüt Peker
|
05 Temmuz 2023, Çarşamba - 23:48
Biden, İsveç'in NATO üyeliğine desteğini yineledi

ABD (Amerika Birleşik Devletleri) Başkanı Joe Biden ile İsveç Başbakanı Ulf Kristersson, başkent Washington’daki Beyaz Saray’da bir araya geldi.

Amerikan Başkanı Joe Biden ile İsveç Başbakanı Ulf Kristersson, Amerika Birleşik Devletleri'nin başkenti Washigton DC’de yer alan Beyaz Saray’da bir araya geldi. 

Yüz yüze görüşme öncesi Joe Biden ile Ulf Kristersson birlikte kameraların karşısına geçerek kısa açıklamalarda bulundu.

ABD Başkanı Joe Biden gazetecilere yaptığı açıklamada, Amerika Birleşik Devletleri (ABD)'nin İsveç'in Kuzey Atlantik Antlaşması Örgütü’ne (NATO) katılımına verdiği desteği tekrarlayarak, İsveç’in örgüte üyeliğini sabırsızlıkla beklediğinin altını çizdi.

Ulf Kristersson ise davet sebebiyle ABD Başkanı Biden'a teşekkür ederek, İsveç'in NATO üyeliği sürecinde verdiği desteği çok takdir ettiğine vurgu yaptı.

İsveç ve Finlandiya, Rusya'nın Ukrayna'ya saldırması sonrası 2022 yılında “askeri tarafsızlık politikasını” sona erdirerek NATO'ya üyelik başvurusunda bulunma yönünde karar almış, Finlandiya'nın üyelik süreci ise Nisan 2023’te tamamlanmıştı. Finlandiya’nın NATO üyeliğini bekletmeyen Türkiye ve Macaristan, İsveç'in NATO üyeliğine ise hâlâ onay vermiş değil. Türkiye sıkça “İsveç’in yasal düzenlemeler yaptığı ancak bunun uygulamaya yansımadığı” vurgusunda bulunurken dün Macaristan Dışişleri Bakanı Peter Szijjarto, İsveç'in NATO üyeliği konusunda Türkiye ile ortak hareket edeceklerini belirterek, "Türkiye'nin duruşunda bir değişiklik olursa, o zaman Macaristan, NATO üyeliği sürecinde hiçbir ülkeyi engellememe sözünü tutacaktır" demişti.

İsveç-Türkiye-NATO üçlüsü, Litvanya’nın başkenti Vilnius’ta 11-12 Temmuz’da yapılacak NATO Zirvesi öncesi İsveç’in NATO üyeliğini görüşmek üzere yarın Belçika’nın başkenti Brüksel'de buluşacak.

http://www.ankaramasasi.com/haber/2088744/biden-isvecin-nato-uyeligine-destegini-yineledi
İlginizi Çekebilir

Yorumlar (0)

Yorumunuz İletilmiştir.