KKTC’den AKPM Başkanı’na tepki

Kıbrıs Adası’na gelerek sadece GKRY (Güney Kıbrıs Rum Yönetimi) ile görüşen ancak KKTC (Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti) ile temasta bulunmayan AKPM Başkanı Tiny Kox’a tepki geldi.
Mevlüt Peker
|
07 Temmuz 2023, Cuma - 18:40
KKTC’den AKPM Başkanı’na tepki

KKTC (Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti) Cumhuriyet Meclisi Başkanı Zorlu Töre, AKPM (Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi) Başkanı Tiny Kox’un, Kıbrıs Adası'na düzenlediği ziyarette KKTC'li yetkililerle hiçbir temasta bulunmayışına sert tepki gösterdi.

TAK (Türk Ajansı Kıbrıs)’ın haberine göre, Zorlu Töre, AKPM Başkanı Tiny Kox'un ziyaretinde sadece GKRY (Güney Kıbrıs Rum Yönetimi) ile görüşmelerde bulunmasına dair sert bir yazılı açıklama yaptı.

Zorlu Töre yazılı açıklamasında, "AKPM Başkanı Tiny Kox’un ziyareti, AKPA’nın Kıbrıs Türk halkının Ada'daki hakları ve temsiliyeti konusunda sahip olduğu tarihi tecrübeye ve uygulamalara yakışmamış, önceki AKPA Başkanları tarafından sergilenen hassasiyetler maalesef gözetilmemiştir." dedi.

KKTC Milletvekillerinin, Kıbrıs Türk halkını, AKPM'de (Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi) 20 yıla yakın süredir temsil ettiği belirtilen KKTC Cumhuriyet Meclisi Başkanı Zorlu Töre,"Hal böyleyken bu gereceği görmezden gelerek ve dahası tüm uyarı ve telkinlerimize rağmen tek taraflı bir şekilde icra edilen bu ziyaret, Rum Yönetiminin maksimalist ve uzlaşmaz tavrını teşvik etmek dışında bir amaca hizmet etmeyecektir. " ifadelerini kullandı.

KKTC Cumhuriyet Meclisi Başkanı Töre, "Kıbrıs Cumhuriyeti adlı yapının 1963’ten bu yana Kıbrıslı Rumların işgali altında olduğu herkesin malumudur." diye konuştu.

KKTC Cumhuriyet Meclisi Başkanı ayrıca, "Unutulmamalıdır ki 'Dünya Beşten Büyüktür' desturunu kendine bayrak edinen bizler Avrupa Konseyi veya diğer uluslararası kurumların yanlış ve haksız tasarrufları karşısında davamızdan geri adım atacak değiliz." değerlendirmesinde bulundu.

KKTC Dışişleri Bakanlığı da açıklama yaptı

AKPM Başkanı Tiny Kox'un sadece Rum tarafına yönelik ziyaret düzenlemesi ile ilgili bir açıklama da KKTC (Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti) Dışişleri Bakanlığından geldi.

Dışişleri Bakanlığının yazılı açıklamasında, AKPM Başkanı Tiny Kox'un ziyareti çerçevesinde yalnızca Rum yönetimi ile temasta bulunduğu, dolayısıyla Kıbrıs konusunda "taraflı" bir tutum sergilediği kaydedildi.

"Ada'da iki mevcut devlet, kendi kendini yöneten iki ayrı halk bulunduğu gerçeği"ne vurgu yapılan Dışişleri Bakanlığının yazılı açıklamasında, Güney Kıbrıs Rum Yönetimi’ne (GKRY) "Ada'nın tek yasal temsilcisi" gibi muamele gösterilmesinin "doğru bir davranış olmadığı" belirtildi.

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin göz ardı edilmesi sebebiyle Tiny Kox'un ziyaretinin "yarım kalmış ve tamamlanmamış" bir ziyaret olduğunun altı çizilen açıklamada, Kıbrıs Türklerinin görüşlerinin alınmamasının "büyük bir haksızlık ve eksiklik olduğu" nitelendirilmesinde bulunuldu.

http://www.ankaramasasi.com/haber/2089028/kktcden-akpm-baskanina-tepki
İlginizi Çekebilir

Yorumlar (0)

Yorumunuz İletilmiştir.