NATO, İngiltere ve Fransa’dan Rusya’ya kınama

NATO (Kuzey Atlantik Antlaşması Örgütü) Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, İngiltere Dışişleri Bakanı James Cleverly ve Fransa Dışişleri Bakanlığı Rusya’nın Tahıl Koridoru Anlaşması’ndan çekilmesini kınadı.
Mevlüt Peker
|
18 Temmuz 2023, Salı - 00:46
NATO, İngiltere ve Fransa’dan Rusya’ya kınama

Rusya’nın İstanbul’da imzalanan Tahıl Koridoru Anlaşması’ndan çekilmesine tepkiler devam ediyor.

NATO

Sosyal medya hesabı üzerinden açıklama yapan NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, “Müttefikimiz Türkiye ve BM’nin çabalarına rağmen Rusya'nın Karadeniz Tahıl Girişimi'nden tek taraflı olarak çekilme kararını kınıyorum. Rusya'nın Ukrayna’ya karşı yürüttüğü yasadışı savaş, dünya genelinde savunmasız milyonlarca insana zarar vermeye devam ediyor” ifadelerini kullandı.

İngiltere

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in gıdayı "silah" olarak kullandığını savunan İngiltere Dışişleri Bakanı James Cleverly, Rusya'nın Karadeniz Tahıl Koridoru Anlaşması'nın süresini uzatmayarak anlaşmadan çekilmesini şiddetle kınadı.

Cleverly, "Rusya'nın Ukrayna'ya karşı yasa dışı savaşı, tahıl ve diğer gıda maddelerinin Karadeniz'den serbest akışını engelleyerek dünya çapında ızdıraba neden oldu. Girişim, başlangıcından bu yana küresel gıda fiyatlarının düşürülmesinde ve dengelenmesinde önemli rol oynayarak dünya pazarlarına 32 milyon tondan fazla gıda ürünü ulaştırdı. Rusya birkaç aydır anlaşmanın düzgün şekilde işlemesini engelledi. Bunu yaparken, Rusya kendi çıkarlarına hizmet ediyor ve sonuç olarak daha yüksek gıda fiyatları ödeyen en fakir ülkeler dahil dünyadaki herkesin ihtiyaçlarını göz ardı ediyor." dedi.

Fransa

Fransa Dışişleri Bakanlığı, Rusya'nın, Karadeniz Tahıl Koridoru Anlaşması'nı sonlandırarak "Ukrayna limanlarına yasa dışı abluka uyguladığını" ileri sürdü ve kararı kınadı.

Fransa Dışişleri Bakanlığının açıklamasında, "Rusya, bu bölgedeki deniz ulaşımının engellenmesinden sorumludur ve Ukrayna limanlarına yasa dışı abluka uyguluyor. Rusya’yı, küresel gıda güvencesi üzerindeki şantaja son vermeye ve alınan karardan geri adım atmaya çağırıyoruz. Fransa, ortaklarıyla birlikte dünyanın dört bir yanındaki en savunmasız nüfusların üzerindeki gıda güvencesizliği risklerini azaltmak için eylemlerini artırmaya devam edecektir.” denildi. 

Almanya

Almanya Başbakanı Olaf Scholz, AB ile Latin Amerika ve Karayip Devletleri Topluluğu (CELAC) arasında Brüksel'de yapılan zirve öncesi yaptığı konuşmada, "Rusya'nın, Karadeniz üzerinden tahıl sevkiyatına ilişkin anlaşmayı yenilemeyi reddetmesi kötü bir haber. Komşu ülkesini böylesi bir saldırganlıkla işgal eden bir ülke için bu aynı zamanda dünyanın geri kalanına da kötü bir mesajdır. Rusya-Ukrayna Savaşı'nın tüm dünyada yansımaları olacaktır. Güney Amerika da dahil olmak üzere pek çok devlet, yüksek fiyatlar, gıda güvenliği sorunları ve diğer zorluklar nedeniyle Rusya'nın savaşının etkilerini yaşıyor. Ancak herkes bunun arkasında ne olduğunu, yani prensipte Rusya'nın dünyada iyi bir şekilde bir arada yaşama konusunda kendini sorumlu hissetmemesiyle ilgili olan bir tutum olduğunu anlayacaktır."

Rusya: Tahıl koridoru anlaşması fiilen son buldu

Rusya'nın Ukrayna'ya karşı başlattığı saldırının küresel gıda fiyatlarına olan etkisini en aza indirmek için Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın bizzat girişimiyle Birleşmiş Milletler (BM), Türkiye, Rusya ve Ukrayna arasında İstanbul'da 22 Temmuz 2022 tarihinde gerçekleştirilen tören ile “Karadeniz Tahıl Koridoru Anlaşması” imzalanmıştı.

Bugün süresi dolan “Karadeniz Tahıl Koridoru Anlaşması” ile ilgili açıklama yapan Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, "Tahıl koridoru anlaşması fiilen son buldu, durduruldu. Rusya, ilgili şartlar uygulanır uygulanmaz derhal tahıl anlaşmasına geri dönecek. Anlaşmanın Rusya ile ilgili kısmı yerine getirilmedi." diye konuşmuştu.

http://www.ankaramasasi.com/haber/2090472/nato-ingiltere-ve-fransadan-rusyaya-kinama
İlginizi Çekebilir

Yorumlar (0)

Yorumunuz İletilmiştir.