TBB, KDV ve ÖTV artırımının iptali için dava açtı

TBB (Türkiye Barolar Birliği), Danıştay’da iki ayrı dava açarak, KDV (Katma Değer Vergisi) oranlarının artırılması ile ilgili 7346 sayılı Cumhurbaşkanı Kararı ile ÖTV (Özel Tüketim Vergisi)’nin artırılması ile ilgili 7390 sayılı Cumhurbaşkanı Kararı'nın iptali ve yürütmesinin durdurulmasını talep etti.
Mevlüt Peker
|
19 Temmuz 2023, Çarşamba - 20:01
TBB, KDV ve ÖTV artırımının iptali için dava açtı

Türkiye Barolar Birliği (TBB) tarafından yapılan açıklamada, KDV (Katma Değer Vergisi) ve ÖTV (Özel Tüketim Vergisi) artışına ilişkin düzenlemelerin Anayasa'nın bazı maddelerine aykırı olduğu ve vatandaşların hak arama hürriyetini ve mülkiyet hakkını ihlal edebileceği belirtildi.

Açıklamada, düzenlemelerin Anayasa'nın 73. maddesinde yer alan adil denge ilkesine uymadığı ve vatandaşların mahkemeye erişim hakkını zorlaştıracağı ifade edildi. Aynı zamanda, ÖTV artışına ilişkin dayanak yasa maddesinin vergilendirme yetkisini yasama organına veren Anayasa'nın 73. maddesine ve hukuki güvenlik ilkesini öngören 2. maddesine aykırı olduğu öne sürüldü.

Bu gerekçelerle, KDV ve ÖTV miktarlarının artırılmasına yönelik Cumhurbaşkanı Kararları'nın iptali ve yürütmesinin durdurulması amacıyla Danıştay'da iki ayrı dava açıldığı bildirildi. Dava dilekçesinde, düzenlemelerin iptali ve ÖTV artışına ilişkin dayandığı yasa hükmünün Anayasa Mahkemesi'ne başvurularak iptali talep edildi. TBB, bu adımlarla düzenlemelerin Anayasa'ya uygunluğunun denetlenmesi ve hukuki açıdan değerlendirilmesini sağlamak amacıyla hukuki süreci başlattı.

http://www.ankaramasasi.com/haber/2090724/tbb-kdv-ve-otv-artiriminin-iptali-icin-dava-acti
İlginizi Çekebilir

Yorumlar (0)

Yorumunuz İletilmiştir.