Ay Tanrıçası Luna kimdir?

Roma mitolojisinde Ay'ın kişileştirilmiş hali olarak bilinen, ay'ı temsil eden ve onunla ilişkilendirilen tanrıça Luna kimdir? Roma mitolojisinin önemli tanrıçaları arasında yer alan her dönem farklı önemlere sahip Ay Tanrıçası Luna hakkında merak edilenler...
Suat Mutlu
|
21 Temmuz 2023, Cuma - 12:30
Ay Tanrıçası Luna kimdir?

Luna, ayın döngüsünü ve gece gökyüzünün güzelliklerini simgeler. Ayın büyüyüp küçüldüğü farklı evrelerine ve dolunayın görkemine ilişkin hikayeler Roma mitolojisinde Luna'ya atfedilmiştir. Bu tür mitolojik figürler, insanlar için ayın etkileri ve zamanla değişimi konusunda bir anlam ve anlam çerçevesi sunarak, doğa olaylarını açıklamak ve anlamlandırmak amacıyla ortaya çıkmıştır. 

Luna, Romalılar arasında önemli bir tanrıça olarak kabul edilirdi ve çeşitli dini ritüellerde ve festivallerde ona tapınılırdı. Ay, tarım, denizciler ve gece yaratıkları gibi çeşitli alanlarla ilişkilendirildiğinden, bu alanlardaki insanlar tarafından da önemli bir tanrıça olarak kabul edilirdi. 

Yunan mitolojisinde karşılığı

Roma mitolojisi, Yunan mitolojisinin birçok unsuruyla benzerlik gösterir ve Luna, Yunan mitolojisindeki Selene'nin Roma eşdeğeridir. Luna'nın Yunan mitolojisindeki karşılığı olan Selene, Ay'ı temsil eden bir tanrıçadır. 

Mitolojide sembolleri

Tanrıça Luna, çoğunlukla atlar veya öküzler tarafından çekilen "biga" adlı  iki boyunlu bir arabayı sürerken tasvir edilir. Roma sanatında, savaş arabacısı Luna, dört atlı bir araba  süren Güneş'le düzenli olarak eşleşir.  


http://www.ankaramasasi.com/haber/2090980/ay-tanricasi-luna-kimdir
İlginizi Çekebilir

Yorumlar (0)

Yorumunuz İletilmiştir.