İİT, AB’ye heyet gönderecek

İİT (İslam İşbirliği Teşkilatı), İslam dini mensubu Müslümanların kutsal kitabı Kur'an-ı Kerim'e yönelik aşağılık saldırılarla ilgili olarak AB (Avrupa Birliği)'ye heyet gönderme kararı aldı.
Mevlüt Peker
|
31 Temmuz 2023, Pazartesi - 23:40
İİT, AB’ye heyet gönderecek

İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT), Kur'an-ı Kerim'e yapılan yakma saldırılarından duyduğu rahatsızlığı dile getirmek için Avrupa Birliği (AB) Komisyonuna heyet göndermeye karar verdi.

İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) 18. Olağanüstü Dışişleri Bakanları toplantısı sonrasında yayımlanan açıklamada, İsveç ve Danimarka'da gerçekleştirilen Kur'an-ı Kerim'e yönelik saldırıların şiddetle kınandığı belirtildi.

İİT, ifade özgürlüğü adı altında bu tür eylemlerin önlenmesi için AB Komisyonuna bir heyet göndermeye karar aldı.

Açıklamada ayrıca, İİT üyesi ülkelerin, Kur'an-ı Kerim'in yakıldığı ülkelerle olan ilişkilerini gözden geçirerek gerekli önlemleri alması çağrısı yapıldı.

Bu bağlamda, üye ülkelerden İsveç ve Danimarka'daki büyükelçilerin istişare amacıyla geri çağrılması gibi siyasi adımlar atması talep edildi.

Açıklamada, Müslümanlara ve İslam'ın kutsal sembollerine yönelik çirkin saldırıların derinlemesine değerlendirilmesi için İİT Yürütme Kurulunun İslamofobi hakkında bir toplantı düzenlemesi çağrısı yapıldı.

Bugün, İİT'nin çevrim içi toplantısıyla eş zamanlı olarak Danimarka ve İsveç'te yine Kur'an-ı Kerim'e yönelik saldırılar düzenlenmişti.

İsveç ve Danimarka'da Provokasyonlar

    Son dönemde, İsveç ve Danimarka'da Kur'an-ı Kerim'e yönelik saldırılar artarken, bu provokasyonlar büyük tepkiyle karşılanıyor.

    Danimarkalı aşırı sağcı politikacı ve Sıkı Yön Partisi lideri Rasmus Paludan, 2022'de Paskalya tatili süresince İsveç'in Malmö, Norköpin, Jönköping kentleri ile başkent Stockholm'de Kur'an-ı Kerim yakma eylemlerine devam etti.

    Paludan, 21 Ocak'ta Türkiye'nin Stockholm Büyükelçiliği ve 27 Ocak'ta Türkiye'nin Kopenhag Büyükelçiliği önünde Kur'an-ı Kerim'i yakmıştı.

    Irak asıllı Salwan Momika da Stockholm'de, Kurban Bayramı'nın birinci gününe denk gelen 28 Haziran'da, Stockholm Camisi önünde polis koruması altında Kur'an-ı Kerim'i yakmıştı.

    Momika, 20 Temmuz'da da Irak'ın Stockholm Büyükelçiliği önünde polis koruması altında Kur'an-ı Kerim'i ve Irak bayrağını ayaklar altına almıştı.

    Danimarka'daki İslam karşıtı ve aşırı milliyetçi bir grup, nisan ayından itibaren Türkiye'nin Kopenhag Büyükelçiliği önünde Türk bayrağına ve Kur'an-ı Kerim'e yönelik saldırılar düzenlemişti.

    Grup üyeleri, 21 Temmuz'da Irak'ın, 24 Temmuz'da İran ve Irak'ın, 25 Temmuz'da da Mısır ve Türkiye'nin Kopenhag büyükelçilikleri önünde Kur'an-ı Kerim'i yakmıştı.

    Grup, 28 Temmuz'da Kopenhag'daki bir caminin önünde de Kur'an-ı Kerim'i ateşe vermişti.

    Bu eylemler, polis koruması ve yetkili makamlardan izin alınarak gerçekleştirilmişti ve Türkiye başta olmak üzere birçok ülke tarafından şiddetle kınanmıştı.

    Birleşmiş Milletler Genel Kurulu, 25 Temmuz'da kutsal kitaplara yönelik şiddeti uluslararası hukukun ihlali olarak tanıyan ve bu tür eylemleri kınayan bir karar tasarısını kabul etmişti.

    http://www.ankaramasasi.com/haber/2092335/iit-abye-heyet-gonderecek
    İlginizi Çekebilir

    Yorumlar (0)

    Yorumunuz İletilmiştir.