Ateşkes sonrası Karabağ’daki son durum!

Azerbaycan Cumhurbaşkanı Müşaviri Hikmet Hacıyev, Karabağ'daki son durumu diplomatik temsilcilere anlattı. Hacıyev, "Erdoğan'ın önerdiği formatta bölgesel konuları çözüme kavuşturabiliriz" dedi.
Mevlüt Peker
|
20 Eylül 2023, Çarşamba - 20:10
Ateşkes sonrası Karabağ’daki son durum!

Azerbaycan Cumhurbaşkanlığı Danışmanı Hikmet Hacıyev, Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın ortaya koyduğu Türkiye, Rusya, Azerbaycan ve Ermenistan oluşumunun bölgesel meselelere çözüm getirebileceğini belirtti.

Azerbaycan Dışişleri Bakanlığı'nda düzenlenen bir brifingde, Hacıyev, Azerbaycan Cumhurbaşkanı'nın Özel Görev Temsilcisi Elçin Emirbeyov ve Dışişleri Bakan Yardımcısı Fariz Rzayev ile birlikte ülkede görev yapan diplomatik temsilcilere açıklamalarda bulundu.

Toplantıda Azerbaycan Cumhurbaşkanlığı Danışmanı Hikmet Hacıyev, Azerbaycan'ın Karabağ'da yaşayan Ermeni toplumu için kapsamlı bir sosyal entegrasyon planı oluşturduğunu ifade etti. Hacıyev, Karabağ'da daha önce entegrasyon konularını ele almak üzere yapılan davetlerin reddedildiğini anımsatarak, "Azerbaycan, Karabağ'da barışçıl bir entegrasyon süreci yaratmayı hedefliyor. Amacımız bölgeye barışı getirmektir" şeklinde konuştu.

Azerbaycan Cumhurbaşkanlığı Danışmanı Hikmet Hacıyev, Karabağ'da 10 binin üzerinde silahlı unsurun bölgesel barışı tehdit ettiğini vurgulayarak, "Son yaşanan mayın patlaması sonucu sivil vatandaşlar ve polislerimiz hayatını kaybetti. Bu, bizi yerel terörle mücadele önlemleri almak zorunda bıraktı. Sivil yapılar hedef alınmadı ve sivillere karşı ateş açılmadı. Azerbaycan, silahsızlanma taahhüdü aldı ve güvenli bir çıkış yolu sağlayacak" dedi.

Yarın Yevlah şehrinde, Karabağ'da yaşayan Ermeni toplumu ile Azerbaycan yetkilileri arasında bir toplantı yapılacağını duyuran Azerbaycan Cumhurbaşkanlığı Danışmanı Hikmet Hacıyev, "Azerbaycan sorunsuz yeniden entegrasyon sürecine hazır olduğunu bir kez daha ilan ediyor. Halkın insani taleplerini karşılamaya hazırız. Kısa sürede bölgede istikrar ve güvenliği sağlamaya hazırız" ifadelerini kullandı.

Azerbaycan Cumhurbaşkanlığı Danışmanı Hikmet Hacıyev, BMGK’nin (Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi) yarın Karabağ gündemiyle yapacağı toplantının bölgedeki kırılgan duruma zarar verebileceğinin altını çizerek, "Böyle bir toplantıya gerek yoktu. Azerbaycan istendiği zaman operasyonun gerekçelerini anlatabilir." diye konuştu.

"Azerbaycan, konunun bölgesel düzeyde çözümünden yana"

Brifing sonrasında gazetecilere Ermenistan’la ilişkilerin normalleştirilmesi konusunda açıklama yapan Hikmet Hacıyev sözlerini şu şekilde sürdürdü:

"Azerbaycan, bölgesel konuların bölgesel düzeyde çözümünden yanadır. Bu hususta Türkiye Cumhurbaşkanı sayın Recep Tayyip Erdoğan; Türkiye, Rusya, Azerbaycan ve Ermenistan formatını önerdi. Bu formatta bölgesel konuları çözüme kavuşturabiliriz. Azerbaycan aynı zamanda 3+3 formatının da destekçisidir. Fakat maalesef Ermenistan bölge sorunlarını bölge dışındaki güçlerle çözmeye çalışıyor. Bu da bölgemiz için faydalı değildir. Bazı ülkeler kendi jeopolitik ve iç sorunlarını bizim bölgemize ihraç etmek istiyor."

Avrupa ülkelerinden açıklamalar

AB (Avrupa Birliği) Komisyonu'nun sözcüsü Peter Stano, Azerbaycan'ın Karabağ'da Ermeni gruplara yönelik askeri harekatını durdurduğunu açıklamasına ilişkin görüşlerini paylaştı.

AB (Avrupa Birliği) Komisyonu Sözcüsü Peter Stano, "Umarız ki bu durum sahada olumlu bir etki yaratır. Çatışmaların hemen sona ermesini ve Azerbaycan'ın askeri harekatını durdurmasını talep ediyoruz," dedi.

AB (Avrupa Birliği) Komisyonu Sözcüsü Peter Stano, Bakü ve Karabağ'daki Ermeni topluluklar arasında "samimi, açık ve yaratıcı" bir diyalogun hızla başlatılması gerektiğini vurgulayarak, Azerbaycan Cumhurbaşkanlığı'nın yarın Yevlah kentinde Karabağ'daki Ermeni toplumu ile entegrasyon konularını ele alacak bir toplantı düzenleyeceğini belirttiğini de ekledi.

AB (Avrupa Birliği) Komisyonu Sözcüsü Peter Stano, "AB, olan biteni dikkatle izlemekte. Üye ülkeler, sahadaki duruma göre gelecek adımlarını belirleyecekler" diye konuştu.

AB Konseyi'nin lideri Charles Michel ise sosyal medya platformu X aracılığıyla, Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ile "kesin bir ateşkes ve Karabağ'daki Ermeni toplumuna Azerbaycan tarafından 'saygılı ve onurlu' bir muamele" konusunda telefonla görüştüğünü açıkladı.

Michel, "Ermeni toplumunun hak ve güvenliği güvence altına alınmalı. Acil insani yardıma erişim sağlanmalı," ifadelerini kullandı.

Yunanistan'ın Dışişleri Bakanlığı, ateşkesin kayda alındığını ve Karabağ'daki toplumun güvenliğinin Yunanistan için öncelikli olduğunu belirtti.

Fransa'nın Dışişleri Bakanı Catherine Colonna ise Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK) toplantısına öncesinde, Karabağ konusunda Fransa'nın her zaman Ermeni halkının yaşam haklarını koruyacak bir çözümü desteklediğini söyledi. Colonna, Ermenistan'ın toprak bütünlüğüne zarar verecek herhangi bir duruma karşı hazırlıklı olduklarını da ifade etti.

AB, bölgeye özel temsilci yolluyor

AB'nin Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, Azerbaycan'ın askeri harekatının ardından bölgeye bir özel temsilci gönderileceğini duyurdu.

Borrell, sosyal medya üzerinden yaptığı açıklamada, AB'nin Güney Kafkasya Özel Temsilcisi Toivo Klaar'ın bölgede bir durum değerlendirmesi yapacağını ve kendisine bir rapor sunacağını belirtti.

http://www.ankaramasasi.com/haber/2100601/ateskes-sonrasi-karabagdaki-son-durum
İlginizi Çekebilir

Yorumlar (0)

Yorumunuz İletilmiştir.