Aliyev: Ermeni silahlı gruplar silahlarını teslim ediyor

Artık yasa dışı Ermeni silahlı grupların mevzilerinden çıkıp, silahlarını teslim etme sürecinin başladığını duyuran Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, “Ermenistan dün, bugün beklenmedik şekilde siyasi yeterlilik sergiledi. Biz bunu takdir ediyoruz ve önemli etken olarak görüyoruz” dedi. Aliyev, "Karabağ'daki Ermeni ahali de artık rahat nefes alabilecek. Onlar bizim vatandaşımızdır. Ermeni halkı ile hiçbir düşmanlığımız yok. Biz suç rejiminin başındakileri suçladık" ifadelerini kullandı.
Mevlüt Peker
|
20 Eylül 2023, Çarşamba - 22:04
Aliyev: Ermeni silahlı gruplar silahlarını teslim ediyor

Azerbaycan'ın lideri İlham Aliyev, Karabağ'da yürütülen ve ateşkesle neticelenen antiterör harekâtı sonrası halkına seslenişte bulundu.

Aliyev, dün Ermenistan'ın yerleştirdiği mayınlar yüzünden altı Azerbaycan vatandaşının, ikisi sivil olmak üzere, yaşamını yitirdiğini anımsattı. 2. Karabağ Savaşı'nın ardından 300'den fazla Azerbaycanlının mayınlar yüzünden hayatını kaybettiğini vurguladı.

Azerbaycan Cumhurbaşkanı, Ermenistan'ın Laçın'da bir sınır kontrol noktası kurulana dek Karabağ'a mayın taşıdığını ifade etti. İlham Aliyev, "Bu mayınlar 2021 yılı Ermenistan yapımıdır. Bu, mayınların savaş sonrası Azerbaycan'a karşı terör amaçlı kullanıldığını gösteriyor. Azerbaycan, hızlı bir şekilde gereken tedbirleri alarak düşmanı cezalandırdı. Yerel antiterör operasyonları başlatıldı ve bir gün içinde tüm hedeflere ulaşıldı" dedi.

Aliyev, Azerbaycan askerlerinin operasyon sırasında büyük cesaret gösterdiğini belirtti. Aliyev, "Kısa süre içinde önemli askeri kazançlar elde edildi. Ermenistan'ın yükümlülüklerine rağmen Azerbaycan topraklarında bulunan Ermeni ordusu büyük ölçüde yok edildi" diye ekledi.

Operasyon öncesinde, Karabağ'daki Ermeni sivillerin zarar görmemesi için net talimatlar verildiğini belirten Aliyev, "Yüksek hassasiyetli silahlar kullanarak ve ordumuzun profesyonelliği sayesinde sivillerin güvende olduğunu sağladık" ifadelerini kullandı.

Aliyev, operasyon sırasında Azerbaycan askerlerinin de şehit olduğunu belirtti ve "Onlar, Azerbaycan'ın egemenliği için canlarını feda ettiler. Onların anısı kalbimizde yaşayacak" dedi.

Azerbaycan lideri, Ermeni güçlerin silah bırakması ve Azerbaycan topraklarından çekilmesi şartını koştuğunu belirtti. Azerbaycan Cumhurbaşkanı, "Sabahleyin şartlarımızı kabul ettiklerini bildirdiler. Şartlar kabul edilirse, askeri operasyonları durduracağımızı belirttim ve bugün saat 13.00'te ateşkes ilan edildi" dedi.

Ateşkes sonrası bazı ihlallerin yaşandığını belirten Aliyev, "Ermeni silahlı grupların artık mevzilerini terk edip silahlarını teslim etmeye başladıklarını" ifade etti.

Aliyev, Karabağ'ın Azerbaycan toprağı olduğunu ve bunu tüm dünya, Ermenistan dahil, bildiğini vurgulayarak, "Ermenistan, Karabağ'ı Azerbaycan'ın ayrılmaz bir parçası olarak tanıdıktan sonra, 30 yıldır Karabağ'da egemen olan cunta rejimi hangi statüden bahsedebilir" diye konuştu.

Aliyev, bölgede yeni bir dönemin başlayacağını belirtti. Azerbaycan Cumhurbaşkanı, "Çünkü bu zehir yuvası, bu gerilim kaynağı tarihe karışacak. Karabağ'da yaşayan Ermeni vatandaşlarımız artık rahat bir nefes alacaklar. Onlar bizim vatandaşımızdır. Ermeni halkı ile hiçbir düşmanlığımız yok" dedi.

Azerbaycan Cumhurbaşkanı, Karabağ'da yaşayan Ermeni vatandaşlar için yeni bir fırsatın doğduğunu belirtti. "Bu fırsatı kaçırmasınlar" ifadelerini kullandı.

"Dünyanın diğer köşesinde oturup bizi eleştirenler bizi rahat bıraksın"

Ermenistan yönetiminin, Azerbaycan tarafından Karabağ'da yürütülen antiterör operasyonuna karşı tutumuna da temas eden İlham Aliyev, sözlerini şu şekilde tamamladı:

"Ermenistan dün, bugün beklenmedik şekilde siyasi yeterlilik sergiledi. Biz bunu takdir ediyoruz ve önemli etken olarak görüyoruz. Bugün yaşananlar Ermenistan ile Azerbaycan arasındaki barış sürecine de olumlu etki edecektir. Attığımız adımların ve terörle mücadele tedbirlerinin sonuçlarının, barış müzakerelerinin önündeki engelin nihayet ortadan kaldırılmasına olanak sağlayacağını umuyorum. Bu, Güney Kafkasya'da yeni bir gerçeklik ve uzun vadeli bir barış yaratacaktır. Biz karşı tarafın intikamcı düşüncelerle yaşamadığına emin olmalıyız onlar da bizim onların topraklarında gözümüzün olmamasından emin olmalılar. Biz onların toprak bütünlüğünü tanıyoruz ve bunu ilan ettik. Biz, Güney Kafkasya ülkelerinin geleceğinin barış, huzur ve kalkınmaya dayanması gerektiğini öneriyoruz. Dünyanın diğer köşesinde oturup bizi eleştirenler bizi rahat bıraksın. Bıraksınlar da Güney Kafkasya rahat nefes alsın."

http://www.ankaramasasi.com/haber/2100626/aliyev-ermeni-silahli-gruplar-silahlarini-teslim-ediyor
İlginizi Çekebilir

Yorumlar (0)

Yorumunuz İletilmiştir.