Aliyev: Fransa, 1,5 milyon Cezayirliyi yok etti

Fransa’nın Azerbaycan’ı uluslararası hukuku ihlal etmekle suçladığını hatırlatan Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, Fransa’nın kendi gözündeki merteği görmeyip başkasının gözünde çöp aradığını belirterek, "Fransa, 1,5 milyon Cezayirliyi sırf Cezayirli ve Müslüman oldukları için yok etti" dedi.
Mevlüt Peker
|
11 Ekim 2023, Çarşamba - 19:30
Aliyev: Fransa, 1,5 milyon Cezayirliyi yok etti

Azerbaycan'ın lideri İlham Aliyev, Fransa'nın Azerbaycan'ı uluslararası hukuka aykırı davranmakla itham etmesine sert tepki gösterdi. "Fransa'nın tarihindeki karanlık sayfalara bakmadan bize ders vermeye çalışması kabul edilemez." dedi.

Bağımsız Devletler Topluluğu (BDT) üye ülkelerinin istihbarat ve güvenlik başkanlarıyla bir araya gelen Cumhurbaşkanı Aliyev, Karabağ meselesinin tarihçesini ve Azerbaycan'ın bu konudaki duruşunu detaylı olarak anlattı.

Aliyev, Batı'nın bazı kesimlerinin Azerbaycan'ı haksız yere suçladığını, bu suçlamaların başında Fransa'nın geldiğini belirtti. Fransa Cumhurbaşkanı Macron'un Azerbaycan'ı uluslararası hukuka aykırı davranmakla suçlamasına tepki gösteren Aliyev, "Fransa'nın tarihinde Cezayir'de yaşanan soykırım var. Bu, uluslararası hukuka aykırı bir eylemdir." dedi.

Aliyev şunları söyledi:

"Azerbaycan uluslararası hukuku ihlal etmemiştir. Uluslararası hukuku, başka bir devletin topraklarını 30 yıl işgal altında tutan, Fransa'nın müttefiki olan Ermenistan ihlal etmiştir. Kendi gözündeki merteği görmeyenler, başkasının gözünde çöp arıyor. Fransa, 1,5 milyon Cezayirliyi sırf Cezayirli ve Müslüman oldukları için yok etti. Bu soykırımdır. Fransa'nın Afrika'da ve dünyanın diğer bölgelerindeki kanlı cinayetlerinden bahsetmiyorum bile. Fransa'nın bugün bile sömürgelere sahip olmasını akıl almıyor. Bugün ne kadar çabalasalar da bazı Afrika ülkelerinin kurtulamadığı bu ülke, bizi uluslararası hukuku ihlal etmekle suçluyor. Bu absürttür."

Aliyev, Fransa'nın arabuluculuk teklifine de sıcak bakmadığını belirterek, "Tarafsız olmayan bir arabulucu istemiyoruz. Fransa'nın bu konudaki tavrı bizi tatmin etmiyor." ifadelerini kullandı.

Azerbaycan lideri, yaklaşan üçlü zirve hakkında da bilgi verdi. 12 Ekim'de Rusya'nın davetiyle gerçekleşecek olan zirvede Azerbaycan, Ermenistan ve Rusya Dışişleri Bakanları'nın bir araya gelmesi planlanıyordu. Ancak Ermenistan'ın bu toplantıya katılmayı reddettiğini belirten Aliyev, "Ermenistan'ın barışa gerçekten ne kadar istekli olduğunu sorgulamamız gerekiyor." dedi.

Aliyev, eğer Ermenistan Rusya'nın arabuluculuğunu kabul etmezse, doğrudan müzakerelerin de bir seçenek olabileceğini belirtti. Azerbaycan'ın barışa ve ilişkilerin normalleşmesine hazır olduğunu vurgulayan Aliyev, "Arabuluculuk teklif eden diğer ülkelerin tekliflerini de değerlendireceğiz, ancak bu tekliflerin gerçekçi ve tarafsız olması gerekiyor." şeklinde konuştu.

http://www.ankaramasasi.com/haber/2104536/aliyev-fransa-15-milyon-cezayirliyi-yok-etti
İlginizi Çekebilir

Yorumlar (0)

Yorumunuz İletilmiştir.