Murat Köse: ''Ankara'da Edebiyat Festivali'ni yapmak çok kıymetli''

Ankara Edebiyat Festivali Musiki Muallim Mektebi'nde bugün başladı. Mamak Belediye Başkanı Murat Köse, festivalin ilk saatlerinde Ankara Masası'na açıklamalar yaptı.
Ecem Çetin
|
12 Ekim 2023, Perşembe - 18:51
Murat Köse: ''Ankara'da Edebiyat Festivali'ni yapmak çok kıymetli''

Ankara Edebiyat Festivali, bugün Başkentlilere merhaba dedi... 

Musiki Muallim Mektebi'nin ev sahipliğinde gerçekleştirilen festivalde ilk gün birbirinden farklı etkinlikler gerçekleştirildi. 

Biz de Ankara Masası olarak Edebiyat Festivali'ni yakından takip ederek yayınlar gerçekleştirdik.

İlk yayın konuğumuz festivale büyük katkıları olan  Mamak Belediye Başkanı Murat Köse oldu.

İşte o röportaj; 

Ecem Çetin; Kitap hediyelerinin geri dönüşleri nasıl başkanım ?

Murat Köse, "Biz kitaba inanan bir toplumuz, kitaplı bir toplumuz dolayısıyla Kitabın değerini her fırsatta anlatıyoruz ve çeşitli uygulamalarla bunu gösteriyoruz. Çocuklar gençler her kesimden insan kitap okumaya aç aslında onu da görüyoruz  beklide bu küçük yarışmalar gibi ama daha çok hediye etme üzerine bunları yapıyoruz. İnsanlarımızım nasıl kitap okumaya hevesli istekli olduklarını görüyoruz ve bu bizi de duygulandırıyor aslında. Bu çerçevede yaptığımız çalışmaları şekillendirmiş oluyoruz. Çok olumlu karşılıklar aldık. Tabii sayıları belirli bir oranda hediye edebiliyoruz ama kütüphanelerimizde yüzlerce binlerce kitap var. Mamak’ta 22 tane kütüphanemiz var tüm kitap severleri davet ediyoruz. Çok heyecan verici kitap üzerine konuşmak, kitabı hediye etmek geri dönüşler almak gençliğimizin her kesiminin kitap sevgisini bir orada bir kez daha gördüm bizi de çok mutlu ediyor tabi."

"Kitap okumayı çok seviyorum. Bu kadar yoğunluğumda hiç uzaklaşmadım"

Ecem Çetin; Bu kadar yoğunlukta kitap okumaya vakit ayırabiliyor musunuz?

Murat Köse, "Ben kitap okumayı çok seviyorum özellikle liseli yıllardan itibaren okumaya başladım o zaman ne bulursak okurduk öyle söyleyelim. Sonra tabi edebiyat, sanat ben fizik mühendisiyim özellikle bilim tarihi fizik felsefesi kitaplarını okuduk o çerçevede elimizden kitap hiç düşmezdi. Bu alışkanlığımız devam ettirdik. Tabii doğal olarak belediye başkanlığı dönemi içerisinde çok yoğun çalışmalar yapıyoruz. Ama kitaptan hiç uzaklaşmadım."

En favori yazarı

Ecem Çetin; Favori yazarlarınız ve kitaplarınız nedir?

Murat Köse, "Klasik kitaplar var onları söylemek lazım. Daha çok Doğan Cüceloğlu’nun ‘İnsan İnsan’ kitabı benim en favori kitaplarımdandır. İletişim çok önemli çünkü iletişimden daha önemli bir şey yok. Tüm gençlere herkese tavsiye ederim

Ecem Çetin; En sevdiğiniz şairler kim ?

Murat Köse, "Mehmet Akif Ersoy bizim baş tacımız hem düz yazıda hem şair olarak hem düşünür olarak eserleri bizim baş tacı kitaplarımızdandır. ‘Safahat’ mesela en önemli baş tacı kitaplarımızdan. Necip Fazıl mesela aynı zamanda büyük bir şair. Şiir olmadan olmaz. Şiir olmadan şehir olmaz diye bir söz de var"

"Festival yelpazemiz çok geniş"

Ecem Çetin; Edebiyat festivali yapmaya nasıl karar verdiniz ?

Murat Köse, "Biz belediye başkanı olarak birçok festival yapıyoruz yemek festivalleri yaptık, kültür festivalleri yaptık. Festival yelpazemiz çok geniş. Ama geçen sene özellikle edebiyat festivalinin ilkini yapıyor olmak bizim için ayrı bir mutluluktu. Çünkü kültüre yönelik aynı zamanda edebiyata şiire sanata yönelik bir festival bu. Bu festivalde Türkiye Yazarlar Birliği Başkanımız Musa Kazım Arıca, Şeref Başkanımız Mehmet Doğan bunlarla biz çok eski yıllardan beri tanışırız aslında daha önceden 2019’da 2020’de yapmak istiyorduk salgın devreye girdi yapamadık geçen sene hayat normale dönünce hemen ilkini yapmaya giriştik"

"Farklı partiler ideolojik bir belediyecilik yapıyor bizim öyle bir işimiz yok"

Ecem; Diğer belediyeler dışında insanlara bir şeyler katacak zor bir yolu seçtiniz buna ilişkin neler söyleyeceksiniz?

Murat Köse "Belediye başkanı olarak hizmet etmek insanların hayatını kolaylaştırmak onların ihtiyaçlarını gidermek, kültürel sosyal, sportif her taraftan onlara dokunmak yediden yetmişe insanlara hizmet etmek birincil görevimiz. Bunu yaparken aslında geleneğimizden ölçü alarak söylemek isterim Şeyh Edebali diyor ki ‘İnsanı yaşat ki devlet yaşasın’ devletimizin cumhuriyetimizin 100.yılı inşallah kıyamete kadar devletimiz var olsun. Bunun var olması insanımızın var olması ile alakalı. TEKNOFEST yapıldı geçtiğimiz ay nasıl teknolojide ileri gidiyorsak savunma sanayinde belli bir irtifa aldıysa belli bir aşamaya geldiyse edebiyatta ve sanatta da bu gücümüzü birleştirmemiz gerekiyor. Bununla beraber bir bütün halinde kültürel olarak da bunu desteklemek gerekiyor. Ankara’da bunu yapıyor olmak şehrin inşasını kültürle beraber inşa etmenin çok kıymetli olduğunu düşünüyorum. Gençlik bizim hazinemizdir en büyük değerimizdir. Şiir üzerinden konuşmak gençlerle beraber olmak  çok kıymetli. Bazı yerlerde görüyoruz farklı partiler ideolojik bir belediyecilik yapıyor bizim öyle bir işimiz yok 6 milyon insanımız hepsi bizim başımızın tacı oy versin vermesin başımızın tacı. Edebiyat sanat o siyasetin önünü geride tutuyor dolayısıyla herkesin ihtiyacı bir alan olarak edebiyat görünüyor.

http://www.ankaramasasi.com/haber/2104644/murat-kose-ankarada-edebiyat-festivalini-yapmak-cok-kiymetli
İlginizi Çekebilir

Yorumlar (0)

Yorumunuz İletilmiştir.