Küresel piyasalar karışık seyrediyor

Küresel piyasalarda, ABD'deki iş gücü piyasasındaki soğuma endişeleri, ABD Merkez Bankası'nın (Fed) şahin para politikasının sona erme beklentilerini kuvvetlendirirken, yatırımcılar bugün ABD'de açıklanacak ADP özel sektör istihdam verilerine odaklandı.

EK
Ersin Küçükbarak
YAYINLAMA
06 Aralık 2023 09:14
GÜNCELLEME
06 Aralık 2023 09:19
Küresel piyasalar karışık seyrediyor
EK
Ersin Küçükbarak

Geçtiğimiz günlerde açıklanan verilere göre, JOLTS açık iş sayısının ekimde 8 milyon 733 binle bir önceki aya kıyasla 617 bin düşüş göstermesi, iş gücü talebindeki azalışın yüksek faiz oranlarının etkisiyle sürdüğüne işaret ediyor. Bu durum, Fed'in para politikasının yönü üzerinde etkili olabilir.

Ancak, hizmet sektörüne ilişkin veriler, sektörün dirençli bir performans sergilediğini gösteriyor. Tedarik Yönetim Enstitüsü (ISM) hizmet sektörü Satınalma Yöneticileri Endeksi (PMI) kasımda 52,7'ye yükselerek tahminlerin üzerinde gerçekleşti. 

S&P Global'in açıkladığı hizmet sektörü PMI verisi de 50,8 ile son 4 ayın en yüksek seviyesinde seyretti. Bu veriler, ABD ekonomisinde yumuşak bir iniş olasılığını destekliyor.

İş gücü piyasasındaki soğuma, ABD'nin 10 yıllık tahvil faizinde 7 baz puanlık bir düşüşe neden oldu ve bu gelişmelerle birlikte piyasalarda Fed'in gelecek yıl mart ayında faiz indirimine başlayabileceği fiyatlanıyor.

Petrol piyasasında, ABD'nin rekor seviyedeki petrol ihracatının, OPEC+'nın üretim kesintilerini dengeleyip dengeleyemeyeceği konusundaki belirsizlikler ve arz fazlası endişeleri devam ederken, Brent petrolün varil fiyatı dün yüzde 1,3'lük bir düşüşle günü 77,2 dolardan tamamladı.

Altın ons fiyatı, hafta başında 2 bin 145 dolara çıkarak rekor kırdıktan sonra, dünkü kar satışlarıyla yüzde 0,4 gerileyerek günü 2 bin 19 dolardan tamamladı.

Kripto para birimi Bitcoin ise spot Bitcoin borsa yatırım fonu (ETF) başvurusunun onaylanacağı beklentileriyle Nisan 2022'den bu yana ilk kez 44 bin doların üzerine çıkarak değer kazandı.

ABD'de dün Nasdaq endeksi yükselirken, S&P 500 endeksi ve Dow Jones endeksi düşüş yaşadı. ABD'de endeks vadeli kontratlar, yeni güne alış ağırlıklı bir seyirle başladı.

Avrupa'da İngiltere hariç alış ağırlıklı bir seyir izlenirken, Avrupa Merkez Bankası'nın en şahin yetkililerinden Isabel Schnabel'ın enflasyonun "dikkate değer" bir yavaşlama gösterdiğini belirtmesi, risk iştahını artırdı. Bölgede açıklanan hizmet sektörü ve bileşik PMI verileri beklentilerin üzerinde gerçekleşti, Üretici Fiyat Endeksi (ÜFE) ise ekimde yüzde 0,2 artış gösterdi.

Dün Moody’s, Çin’in kredi notu görünümünü "durağan"dan "negatif"e çevirdi. Moody’s açıklamasında, "Not görünümündeki değişiklik, mali açıdan stres altındaki bölgesel ve yerel yönetimlere ve Kamu İktisadi Teşebbüslerine hükümet ve kamu sektörü tarafından mali destek sağlanacağına dair artan bulguları yansıtmaktadır." ifadesi yer aldı.

Kapanışa yakın Asya'da Nikkei 225 endeksi yükselirken, Hang Seng endeksi ve Kospi endeksi azalış kaydetti. Çin'de Şanghay bileşik endeksi ise hafif bir artış gösterdi.

Yurt içinde Borsa İstanbul'da BIST 100 endeksi günü yüzde 0,37 düşüşle tamamladı. Dolar/TL, dün yüzde 0,1'lik bir azalışla günü tamamladıktan sonra bugün 28,9155 seviyesinden işlem görüyor.

Ayrıca, uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu S&P, Türkiye'nin kredi notu görünümünü "pozitife" yükseltti. Türkiye'nin ekonomik istikrarını artırmaya yönelik alınan önlemlerin etkisiyle bu olumlu değişiklik gerçekleşti. Bugün yurt içinde sakin bir veri gündemi beklenirken, yurt dışında Almanya'da fabrika siparişleri, Avro Bölgesi'nde perakende satışlar, ABD'de ADP özel sektör istihdamı ve dış ticaret açığı verileri takip edilecek. Teknik açıdan BIST 100 endeksinde 8.100 ve 8.160 seviyeleri direnç, 8.000 ve 7.900 puan ise destek konumunda bulunuyor.

Piyasalarda bugün takip edilecek veriler

10.00 Almanya ekim ayı fabrika siparişleri

13.00 Euro Bölgesi ekim ayı perakende satışlar

16.1 ABD kasım ayı ADP özel sektör istihdamı

16.30 ABD ekim ayı dış ticaret açığı

Yorumlar (0 yorum)
Yorum kurallarını okudum ve kabul ediyorum.
Henüz yorum eklenmemiş, ilk yorum ekleyen siz olun.
Sonraki Sayfa