Küresel piyasalarda gözler ABD'nin tarım dışı istihdam verisinde

Küresel finans piyasaları, ABD Merkez Bankası (Fed) Başkanı Jerome Powell'ın para politikasını gevşetmeye olan yaklaşımlarını vurguladığı bir konuşma sonrasında olumlu bir seyir izliyor. Bugün, gözler ABD'de açıklanacak tarım dışı istihdam verilerine çevrildi.
Ersin Küçükbarak
|
08 Mart 2024, Cuma - 09:27
Küresel piyasalarda gözler ABD'nin tarım dışı istihdam verisinde

Powell, Senatosu Bankacılık, Konut ve Kentsel İşler Komitesi'ndeki sunumunda, Fed'in bu yıl faiz indirimlerine başlama olasılığını gösterirken, aynı zamanda politika yapıcıların faiz indirimini geciktirmenin beraberinde getirebileceği riskleri anladıklarını belirtti.

Analistler, Powell'ın "güvercin" açıklamalarının ardından risk iştahının arttığını ifade ederek, ABD'de bugün açıklanacak istihdam raporunun, iş gücü piyasasının durumu hakkında önemli bilgiler verebileceğine ve bu durumun Fed'in gelecekteki adımlarını etkileyebileceğine dikkat çekti.

Fed yetkililerinin diğer açıklamalarını takip eden analistler, Fed Yönetim Kurulu Üyesi Michelle Bowman'ın, enflasyonun sürdürülebilir bir şekilde yüzde 2 hedefine doğru ilerlemesi durumunda politika faizini kademeli olarak düşürmenin uygun olacağını söylediğini belirttiler.

Bowman, henüz bu noktada olunmadığını belirterek, politika faizini erken düşürmenin uzun vadede yüzde 2'lik enflasyona ulaşmak için daha fazla faiz artışını gerektirebileceği uyarısında bulundu.

Cleveland Fed Başkanı Loretta Mester, faiz oranlarının çok hızlı düşürülmesinden endişe duyduğunu ifade ederek, erken gevşeme durumunda gelecekte enflasyon beklentilerini istikrarsızlaştırabilecek bir senaryoyu önlemek istediklerini belirtti.

Mester, Fed'in bu yıl sonunda faiz indirimine gitme olasılığının yüksek olduğunu söyledi ve faiz oranlarını muhtemelen kademeli olarak düşüreceklerini ifade etti.

Bu gelişmelerin ardından para piyasalarındaki fiyatlamalarda, Fed'in faiz indirimine başlama olasılığının mayıs ayında yüzde 25'e, haziranda ise yüzde 75'e çıktığı görüldü.

Makroekonomik veriler açısından, ABD'de işsizlik maaşı başvuruları beklentiler dahilinde gerçekleşirken, dış ticaret açığı 67,4 milyar dolarla 9 ayın en yüksek seviyesine çıktı. ABD'de tarım dışı iş gücü verimliliği geçen yılın dördüncü çeyreğinde yüzde 3,2 arttı, birim emek maliyeti ise yüzde 0,4 yükseldi.

ABD'de bankacılık sektörünün karı 2023'ün dördüncü çeyreğinde bir önceki çeyreğe göre yüzde 44 azalarak 38,4 milyar dolara düştü. Hanehalkının net serveti ise yüzde 3,2 artarak 156,2 trilyon dolara çıktı.

ABD'nin 10 yıllık tahvil faizi 2 baz puan düşüşle yüzde 4,09'a gerilerken, altının ons fiyatı 2 bin 157 dolardan işlem görüyor. Dolar endeksi ise 102,8 seviyesinde bulunuyor.

Brent petrolün varil fiyatı yüzde 0,7 artışla 83,1 dolardan işlem görürken, Bitcoin fiyatı 67 bin doların üzerinde tutunuyor.

New York borsasında Nasdaq endeksi yüzde 1,51, S&P 500 endeksi yüzde 1,03 ve Dow Jones endeksi yüzde 0,34 değer kazandı. ABD'de endeks vadeli kontratlar, pozitif bir seyirle yeni güne başladı.

Avrupa borsalarında dün pozitif bir seyir izlendi. ECB Başkanı Christine Lagarde'ın enflasyonla ilgili endişelerini dile getirmesi sonrasında para piyasalarında, haziran ayında yüzde 90'a çıkan ilk faiz indirimi olasılığına dair fiyatlamalar görüldü.

Moody's, Almanya'nın ekonomik duraklama nedeniyle bankacılık sektörü görünümünü "durağan"dan "negatif"e çevirdi. Euro/dolar paritesi ise dün 1,0950'ye çıkarak son 2 ayın en yüksek seviyesini test etti.

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Moody's, Almanya'nın ekonomik duraklama nedeniyle bankacılık sektörü görünümünü "durağan"dan "negatif"e çevirdi. ABD'de ise dolar/TL bugün 31,9540 seviyesinden işlem görüyor.

Yurt içinde Borsa İstanbul'da BIST 100 endeksi, yüzde 3,54 değer kazancıyla 9.054,18 puandan kapandı. Fitch Ratings'in Türkiye değerlendirme raporu yatırımcıların odak noktasında bulunuyor.

Dolar/TL, dün günü yüzde 0,2 artışla 31,8289 seviyesinden tamamladıktan sonra bugün bankalararası piyasada 31,9540 seviyesinden işlem görüyor.

Yurt dışında Almanya'da sanayi üretimi ve üretici enflasyonu, Avro Bölgesi'nde büyüme ve ABD'de istihdam raporu verileri takip edilecek. BIST 100 endeksinde teknik açıdan 9.100 ve 9.200 puan direnç olarak belirlenirken, 9.000 ve 8.900 seviyeleri destek konumunda bulunuyor.

Piyasalarda bugün takip edilecek veriler

10.00 Türkiye şubat ayı finansal yatırım araçlarının reel getiri oranı

10.00 Almanya ocak ayı sanayi üretimi

10.00 Almanya ocak ayı ÜFE

13.00 Euro Bölgesi 4.çeyrek GSYH

16.30 ABD şubat ayı işsizlik oranı, tarım dışı istihdam ve katılım oranı






http://www.ankaramasasi.com/haber/2128239/kuresel-piyasalarda-gozler-abdnin-tarim-disi-istihdam-verisinde
İlginizi Çekebilir

Yorumlar (0)

Yorumunuz İletilmiştir.