Memur ve emeklilerde maaş kesintisi alarmı

Türkiye'nin milyonlarca memur ve emeklisi, Temmuz 2024'te beklenmedik bir maaş kesintisiyle karşı karşıya kalabilir. Yüksek enflasyonun devam etmesiyle birlikte, Prof. Dr. Aziz Çelik'in uyarısına göre, memurlar ve memur emeklileri için maaşlarda önemli kayıplar yaşanabilir.
Afife Kaya
|
19 Mart 2024, Salı - 09:27
Memur ve emeklilerde maaş kesintisi alarmı

Yüksek enflasyonun devam etmesiyle birlikte, memurlar ve memur emeklileri için maaşlarının erime riski giderek artıyor. Temmuz 2024 ve sonraki dönemlerde, resmi enflasyonun bile altında kalmaları bekleniyor. Prof. Dr. Aziz Çelik'in BirGün'deki köşe yazısında,'2024 ve 2025'te memurların birikimli maaş kaybı 72 bin TL'yi aşabilir' dedi.

Resmi enflasyonun altında zam alabilirler 

Aziz Çelik toplu sözleşme hükmüne göre, memur ve memur emeklilerinin Temmuz 2024 ve sonrasındaki üç aylık dönemde resmi enflasyon altında zam alabileceğini söyledi. 

Cumhurbaşkanı Erdoğan ise konuyla ilgili yaptığı açıklamalarda, işçi ve Bağ-Kur emeklilerine yapılan zamda memur emeklilerinin enflasyon farkını alacağı belirtilmişti. Ancak, bu durum memurlar için büyük bir maaş kaybı riski doğuruyor.


Kamu görevlileri ve emeklileri Temmuz’da enflasyon oranında artış alacak. Ancak Birgün Yazarı Aziz Çelik, maaş hesabında kullanılan formül sebebiyle memur ve emeklinin TÜİK tarafından açıklanan enflasyonun altında bir maaş zammıyla karşılaşabileceğine işaret etti. 

 Memur-Sen Konfederasyonu ve Kamu Görevlileri Hakem Heyeti ile Hükümetin ortak ürünü olan 7. dönem toplu sözleşmesindeki zam düzenlemelerini “acayip” olarak niteleyen Aziz Çelik, bu formüle göre resmi enflasyon yüzde 25 olursa memur ve emeklinin yüzde 19,56 zam alabileceğini dile getirdi.  

Çelik, bunun milyonlarca memur ve emeklinin enflasyonun 5,44 puan altında zam alması anlamına geldiğinin altını çizdi. Bu kayıpların 7. Toplu İş Sözleşmesinin kapsadığı 2025 yılı boyunca da devam edeceğini vurgulayan Çelik, memurların birikimli kaybının 72 bin TL’yi aşacağını ifade etti. 

Aziz Çelik, bu durumda memur ve emekliye ödenmesi gereken 280 milyar TL’nin Hazine’ye kalacağını yazdı. Aziz Çelik, “Benzer bir kayıp memur emeklileri için de söz konusu olacak. Dahası memur maaşları ile memur emekli aylıkları arasındaki fark daha da açılacak.” dedi.

http://www.ankaramasasi.com/haber/2129840/memur-ve-emeklilerde-maas-kesintisi-alarmi
İlginizi Çekebilir

Yorumlar (0)

Yorumunuz İletilmiştir.