Hamza Haroun Yusuf kimdir?

İskoçya Başbakanı ve İskoç Ulusal Partisi (SNP) lideri olarak görev yapan bir siyasetçi Hamza Haroun Yusuf kimdir?
Suat Mutlu
|
29 Nisan 2024, Pazartesi - 17:58
Hamza Haroun Yusuf kimdir?

Hamza Harun Yusuf, Glasgow, İskoçya, Birleşik Krallık'ta doğmuş ve İskoçya Başbakanı ve İskoç Ulusal Partisi (SNP) lideri olarak görev yapmış bir siyasetçidir.

Yusuf'un siyasi kariyeri, 2018'den 2021'e kadar adalet bakanı ve ardından 2021'den 2023'e kadar sağlık bakanı olarak görev yaptığı Nicola Sturgeon hükûmetinde başlamıştır. Ayrıca 2016'dan beri Glasgow Pollok (Dernek) seçim bölgesini temsil eden İskoç Parlamentosu Üyesi (MSP) olarak görev yapmaktadır.

Yusuf, Pakistanlı göçmen bir ailesinin çocuğu olarak Glasgow'da doğmuş ve siyaset bilimi eğitimi almıştır. Parlamento asistanı olarak başladığı siyasi kariyerinde SNP'nin genel merkezinde iletişim uzmanı olarak da çalışmıştır.

2012'de Alex Salmond hükûmetinde genç bir bakan olarak atanıp 2014'e kadar dış ilişkiler ve uluslararası kalkınma bakanı olarak görev yapmıştır. Ardından Sturgeon hükûmetlerinde 2014'te Avrupa bakanı, 2016'da ulaştırma ve adalar bakanı olarak görev almıştır.

Yusuf, COVID-19 pandemisi sırasında sağlık bakanı olarak kitlesel aşı programının yanı sıra Ulusal Sağlık Sistemi'nin (NHS) iyileştirilmesinden sorumlu olmuştur. 2023'teki İskoç Ulusal Partisi liderlik seçimini kazanarak İskoçya'nın en genç, ilk Asyalı ve Müslüman İskoç Başbakanı olmuştur.

http://www.ankaramasasi.com/haber/2136012/hamza-haroun-yusuf-kimdir
İlginizi Çekebilir

Yorumlar (0)

Yorumunuz İletilmiştir.