Piyasalar FED etkisiyle olumlu seyrediyor

Küresel piyasalar, ABD Merkez Bankası'nın (Fed) dünkü toplantısında, beklentilerin ötesinde güçlü gelen enflasyona rağmen yıl sonuna kadar 3 faiz indirimi yapabileceği tahminini sürdürmesiyle olumlu bir seyir izlerken, bugün Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) para politikası kararları yatırımcıların odak noktasına yerleşti.
Ersin Küçükbarak
|
21 Mart 2024, Perşembe - 09:54
Piyasalar FED etkisiyle olumlu seyrediyor

Dünya genelinde enflasyonla mücadele kapsamında atılan "ultra şahin" adımlara rağmen istenen sonuçlara henüz ulaşılamamasına rağmen Fed, dünkü kararında "doğru yolda" olduklarını yineledi.

Banka, politika faizini beklentiler doğrultusunda değiştirmeyerek 23 yılın en yüksek seviyesi olan yüzde 5,25-5,50 aralığında sabit tutarken, federal fon oranına ilişkin tahminlerini bu yıl için yüzde 4,6'da sabit tuttu. Bu tahminler, hala bu yıl 3 faiz indirimi olacağına işaret ederken, bu durum risk iştahını destekledi.

Fed Başkanı Jerome Powell, düzenlediği basın toplantısında, mevcut sıkılaştırma döngüsünde Fed'in politika faiz oranının muhtemelen zirvede olduğuna işaret ederek, ekonominin genel olarak beklenen doğrultuda seyretmesi halinde bu yılın bir noktasında faiz indirimine başlamanın muhtemelen uygun olacağını öngördüklerini tekrarladı.

Ekonomik görünümün belirsiz olduğunu ve enflasyon risklerine karşı son derece dikkatli olmaya devam ettiklerini vurgulayan Powell, gerekirse federal fon oranı için mevcut hedef aralığını daha uzun süre korumaya hazır olduklarını aktardı.

Powell, enflasyonun sürdürülebilir şekilde yüzde 2'ye doğru indiğine dair daha fazla bir güven ortamı oluşana dek Komitenin  politika faizini düşürmeyi uygun bulmadığının altını çizdi.

Beklentilerin üzerinde gelen son enflasyon verilerinin "enflasyonun engebeli yolda" yüzde 2'ye düşeceği genel "hikayeyi" değiştirmediğini belirten Powell, ancak "daha iyi veriler" aradıklarını ifade etti.

Bu gelişmeler, tahvil piyasalarındaki satış baskısını sınırlı da olsa azalttı. Böylece, ABD'nin 10 yıllık tahvil faizi gerileyerek yüzde 4,27 oldu.

Altının ons fiyatı, hem Fed'in bu yıl faiz indirimlerine başlayacağına dair yenilenen yönlendirmeler hem de 3 faiz indirimine kapının açık bırakılmasıyla 2.222 dolara yükselerek rekor kırdıktan sonra şu sıralarda 2.200 dolar seviyesinde dengelendi.

Fed'in para politikası kararlarının ardından gerileyen Dolar endeksi de, dün yaklaşık yüzde 0,7  düşüşle 103,2'ye oldu. Yeni güne yüzde 0,4 artışla başlayan Brent petrolün varili ise 86 dolardan satılıyor.

Dün New York borsasında S&P 500 endeksi yüzde 0,89, Nasdaq endeksi yüzde 1,25 ve Dow Jones endeksi yüzde 1,03  arttı. ABD’de , 3 endeks de kapanış rekoruyla günü tamamladı.  ABD'de endeks vadeli kontratlar, yeni güne de alış ağırlıklı bir seyirle başladı.

Fed'in dünkü kararlarının ardından vadeli işlem piyasalarındaki fiyatlamalar, Avrupa borsalarının yüzde 1'i aşan yükselişle güne başlayacağına işaret ederken, bugün gözler bölgede İngiltere Merkez Bankası'nın (BoE) açıklayacağı faiz kararına çevrildi.

Para piyasalarındaki fiyatlamalarda Banka'nın politika faizini sabit bırakmasına kesin gözüyle bakılıyor.

Politika metni ve BoE Başkanı Andrew Bailey'nin toplantı sonrası yapacağı açıklamalar da  yatırımcılar tarafından yakından izleniyor.

Analistler, İngiltere'nin bölgedeki en inatçı enflasyonla karşı karşıya olduğuna işaret ediyor.

Bugünkü toplantıda verilecek  sinyallerin varlık fiyatlarının yönü üzerinde etkili olabileceği belirtiliyor.

ABD'deki olumlu seyir yeni güne Asya'ya da yansıdı.

Japonya'da pay piyasası endeksleri rekor kırdı. Ancak dolar/yen paritesi dün 151,82 ile rekor seviyelerine yaklaşsa da, yüzde 0,2 azalışla başladığı yeni günde 151 seviyesinde görülüyor.

Analistlere göre, Fed'in "güvercin" mesajları doların diğer para birimleri karşısındaki güçlü duruşunu yumuşatacak.

Dolar/TL, dün önceki kapanışın yüzde 0,4 altında 32,2170'ten tamamlamıştı.  Bugün bankalararası piyasanın açılışında Dolar/TL,  32,4150 seviyesinden işlem görüyor.

BIST 100 endeksinde 9.000 ve 9.100 seviyeleri teknik açıdan direnç, 8.900 ve 8.800 puan destek konumunda değerlendiriliyor.

Piyasalarda bugün takip edilecek veriler şöyle:

11.30 Almanya mart ayı imalat sektörü PMI

12.00 Euro Bölgesi mart ayı imalat sektörü PMI

14.00 Türkiye mart ayı TCMB faiz kararı

15.00 İngiltere mart ayı BoE faiz kararı

15.30 ABD haftalık işsizlik maaşı başvuruları

16.45 ABD mart ayı hizmet sektörü PMI

16.45 ABD mart ayı imalat sektörü PMI

17.00 ABD şubat ayı 2. el konut satışları

http://www.ankaramasasi.com/haber/2130146/piyasalar-fed-etkisiyle-olumlu-seyrediyor
İlginizi Çekebilir

Yorumlar (0)

Yorumunuz İletilmiştir.