Vergi kaçakçılığına karşı IBAN operasyonu başladı!

Hazine ve Maliye Bakanlığı, IBAN ile ödeme alan işletmelere ve IBAN kiralama yoluyla gelir elde eden kişilere karşı sert önlemler alıyor. Son dönemde IBAN üzerinden yapılan ödemelerin vergi kaçakçılığına ve kayıt dışı ekonomiye önemli ölçüde katkı sağladığı belirtiliyor.
Afife Kaya
|
16 Nisan 2024, Salı - 22:45
Vergi kaçakçılığına karşı IBAN operasyonu başladı!

Hazine ve Maliye Bakanlığı, IBAN ile ödeme alan işletmeler ile IBAN kiralama yoluyla gelir elde eden kişilere karşı sert önlemler almaya hazırlanıyor. Son dönemde IBAN üzerinden yapılan ödemelerin vergi kaçakçılığına ve kayıt dışı ekonomiye önemli ölçüde katkı sağladığı belirtiliyor.

IBAN üzerinden yapılan faturasız satışlardan kaynaklanan vergi kaybının önüne geçmek amacıyla, Hazine ve Maliye Bakanlığı, işletmelere ve şahıslara ceza uygulaması başlatıyor. Artık IBAN ile yapılan tüm ödemelerden KDV tahsil edilecek ve vergi kaçakçılarına ağır cezalar verilecek.

Bakanlık, vergiden kaçınma amacıyla müşterilerden IBAN ile ödeme alan işletmelerin izini sürüyor. Yapılan incelemeler sonucunda, pek çok sektörde faaliyet gösteren işletmelerin IBAN üzerinden önemli miktarlarda ödeme aldığı ve vergi geliri elde edilemediği tespit edildi. Perakende satış yapan işletmelerden, mobilyacılardan, eğlence merkezlerinden, lüks restoranlardan, güzellik merkezlerinden, spor salonlarından, kuyumculardan, diyetisyenlerden, avukatlardan ve doktorlardan IBAN ile yapılan ödemelerin sıkça gerçekleştiği belirlendi.

İşletmelerin IBAN ile tahsilat yapmasının arkasında iki temel neden bulunuyor. Birincisi, kredi kartı komisyonlarından kaçınma isteği; ikincisi ise kazancın kayıt dışı bırakılarak vergiden kaçma dürtüsü.

IBAN ile tahsilat yapan işletmelerin denetimleri Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından gerçekleştirilecek. Banka kayıtları incelenecek ve IBAN ile yapılan tüm ödemeler detaylı bir şekilde izlenecek.

IBAN üzerinden tahsilat yapılan işletme sahipleri, Maliye tarafından tek tek çağrılarak işlemlerini açıklamaları istenecek. Eğer işletme sahipleri bu ödemeler için fatura veya benzeri belgeler düzenlemişse herhangi bir sorun yaşanmayacak, aksi halde vergi cezaları kesilecek.

IBAN kiralama işine bulaşan kişiler de cezalandırılacak. İşletmeyle herhangi bir bağı olmayan kişilerin IBAN'larını kiraya vererek vergi kaçakçılığı yapması üzerine yasal işlemler başlatılacak ve ağır cezalar uygulanacak.

http://www.ankaramasasi.com/haber/2133982/vergi-kacakciligina-karsi-iban-operasyonu-basladi
Etiketler: IBAN KDV
İlginizi Çekebilir

Yorumlar (0)

Yorumunuz İletilmiştir.