Mehmet Ceyhan toplumsal bağışıklık için süre verdi

Prof. Dr. Mehmet Ceyhan, 11 yıl olarak hesapladığı toplumsal bağışıklığın 1-2 yıl içinde kazanılabileceğini söyledi.
Ankara Masası
|
15 Ekim 2020, Perşembe - 19:58
Mehmet Ceyhan toplumsal bağışıklık için süre verdi

Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Enfeksiyon Hastalıkları Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Mehmet Ceyhan, toplumun koronavirüse bağışıklık kazanma süreciyle ilgili dikkat çeken açıklamalarda bulundu.

"Salgın sona erer"

Ceyhan, vaka sayısı, hasta sayısı ve genel verilerin ele alındığında toplumsal bağışıklığı 1-2 sene içinde kazanabileceğimizi söyledi.

Önceki tahmininin 11 yıl olduğunu belirten Ceyhan “Tahminlerde bulunarak bir hesaplama yapıyorum, diyorum ki eğer bu hızla giderse, 11 sene değil bir iki sene içerisinde toplumsal bağışıklık gelişir ve salgın sona erer” diye konuştu.

"Vakaları yüksek açıklamak insanlara olumlu bir mesaj"

Vaka sayısının açıklanmasının toplumun yararına olduğunun altını çizen Ceyhan şunları söyledi;

O kadar kişiye test yapılmış bu kadar kişi bulunmuş. Orantı kuracaksınız, nüfusunuza göre vaka sayısı şu kadar diyeceksiniz. Her ülkenin yaptığı bu aslında. Yani bu modellemelerde ileri doğru tahminlerde herkes vaka sayısına göre bir tahmin yapıyor.

Şu anda ucu görünmeyen bir tünelde gibiyiz. Ne zaman bitecek bu salgın nasıl bitecek. Ben daha önce mesela vaka sayılarımızı bildirildiğini hesaplayarak, günlük vaka sayıları üzerinden bir hesaplama yaptım. Ve dedim ki yaklaşık 11 yılda toplumsal bağışıklık gelişir. Ama şimdi biliyorum ki artık, bu denilen vaka sayısı değil hasta sayısı, vaka sayısı bunun oldukça üzerinde. Buna göre kendimce tahminlerde bulunarak bir hesaplama yapıyorum, diyorum ki eğer bu hızla giderse, 11 sene değil bir iki sene içerisinde toplumsal bağışıklık gelişir ve salgın sona erer. Dolayısıyla bu yönden baktığınız zaman yüksek vaka sayısını açıklamak aslında insanlara olumlu bir mesaj. Herkes önüne çok daha rahat bakar. Yani desek ki bu böyle çok uzun sürmeyecek en geç bir yıl içerisinde toplumsal bağışıklık gelişecek. O zaman insanlar canlarını dişine takarak, kendilerini sıkarlar bu süreci tamamlamaya çalışırlar.

http://www.ankaramasasi.com/haber/256835/mehmet-ceyhan-toplumsal-bagisiklik-icin-sure-verdi
İlginizi Çekebilir

Yorumlar (0)

Yorumunuz İletilmiştir.