3 Boyutlu yazıcıda mikroskobik Star Trek uzay gemisi ürettiler

Bilim insanları, mikro yüzücülerin hareket şekillerini anlamak için mikroskobik boyutlarda Star Trek uzay gemisi modeli ürettiler.
Ankara Masası
|
09 Kasım 2020, Pazartesi - 14:30
3 Boyutlu yazıcıda mikroskobik Star Trek uzay gemisi ürettiler

Hollanda'daki Leiden Üniversitesi'nde fizikçilerden oluşan bir ekip, Star Trek film serisindeki Intrepid sınıfı yıldızlararası bir uzay gemisi olan USS Voyager’ı, 3D yazıcı kullanarak mikroskobik boyutlarda üretmeyi başardılar.

Bilim insanları tarafından, mikro yüzücülerin hareketlerini ve etkileşimlerini anlamak için üretilen minyatür USS Voyager yalnızca 5 mikrometre uzunlukta. söz konusu mikroskobik uzay gemisi, orijinali gibi itici motorlar ile değil, dışındaki platin kaplama ile içindeki hidrojen peroksitin kimyasal reaksiyonu sonucunda hareket ediyor. Bilim insanları, mikro yüzücüleri araştırmaları için çoğunlukla küre şekilli yapıları tercih ediyorlar. Ancak bilim insanları, son gerçekleştirilen çalışmada farklı şekillerle elde edilecek farklı sonuçları gözleyebilmek adına yeni mikroskobik modeller de inşa ettiler.

-Mikro yüzücüler, kimyasal reaksiyonlar yardımıyla çevreleriyle etkileşime girerek sıvı içinde bağımsız olarak hareket edebilen tek hücrelilerdir.-

Çalışmanın araştırmacılarından biri olan Samia Ouhajji CNN'e verdiği röportajda, "Sentetik mikro yüzücüler üzerinde çalışarak biyolojik mikro yüzücüleri anlamak istiyoruz. Bu çalışma, ilaçları insan vücudunda istenen yere ulaştıran mikro robotlar gibi yeni ilaç dağıtım araçlarının geliştirilmesine yardımcı olabilir. Projenin son haftasında, istediğimiz herhangi bir şekli basabileceğimize söz verdim. Tüm ekip büyük bir Star Trek hayranı olduğundan USS Voyager'ı seçtik. Ayrıca yazdırabileceğimiz şekil türlerinin neredeyse sınırsız olduğunu da göstermek istedik. Ayrıca bu deney, bilim insanlarının sperm ve bakteri gibi biyolojik yüzücülerin vücutta nasıl hareket ettikleri hakkında daha fazla bilgi edinmesini sağlayacak "

Bilim insanları, oluşturdukları söz konusu modeller ile bakteri ya da beyaz kan hücreleri gibi doğal mikro yüzücüleri taklit etmeyi ve onları daha iyi anlamayı amaçlıyorlar. Bu, temelde canlılara odaklanan bir araştırma olsa da bazı fütüristler, bu araştırmalar sonucu elde edilecek bilgilerin hastalık tedavilerinde de kullanılabileceğini öne sürüyorlar.

TheVerge

http://www.ankaramasasi.com/haber/351958/3-boyutlu-yazicida-mikroskobik-star-trek-uzay-gemisi-urettiler
İlginizi Çekebilir

Yorumlar (0)

Yorumunuz İletilmiştir.