Tarık Laçin: "Ankara merkezindeki yangınlara 6-7 dakikada müdahale ediyoruz"

Ankara Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Şube Müdürü Tarık Laçin, şehir merkezinde 6-7, kırsalda ise 20-25 dakika arasındaki bir sürede yangınlara müdahale ettiklerini söyledi.
Büşra Bayrak
|
13 Kasım 2020, Cuma - 19:46
Tarık Laçin: "Ankara merkezindeki yangınlara 6-7 dakikada müdahale ediyoruz"

Tarık Laçin Ankara Masası’ndan Gökhan Gökyıldırım’ın sorularını canlı yayında cevapladı.

Konuşmasının başında İzmir’deki depremde hayatını kaybedenlere Allah’tan rahmet, yakınlarına başsağlığı, yaralılara da acil şifa dileyen Laçin, Ankara Büyükşehir Belediyesinin tüm ünitelerinin haber gelir gelmez ortak toplantıda verilecek desteği değerlendirdiğini söyledi.

"Depremde İzmirli vatandaşlarımızın yanına koştuk"

Laçin şunları söyledi:

“İtfaiye Daire Başkanlığı, Fen İşleri Daire Başkanlığı, Destek Hizmetleri Sağlık İşleri Daire Başkanlığı, Deprem Riski Araştırma Dairesi Başkanlığı olarak hemen ne yapabiliriz, yaralılara ya da depremzedelere ne gönderebiliriz buna baktık. İlk etapta 2 bin 300 uyku tulumu, 120 battaniye, çok sayıda maske ve 2 bin 500 litre dezenfektan deprem bölgesine gönderildi. Ayrıca ikinci gün Sayın Başkanımız Mansur Yavaş'ın talimatlarıyla sahra mutfağımız günde 3 öğün yemek çıkaracak şekilde 9 bin kişiye yetecek şekilde Sahra mutfağımız ve günde 12 bin ekmek çıkaran sahra fırınımız deprem mahalline gönderildi.”

Laçin, halen İzmir ile irtibat halinde olduklarını ifade etti.

"Kışın günde 60, yazın 120 olaya müdahale ediyoruz"

 Ankara'da 25 ilçede 46 istasyonda, 160 araç ve 110 personelle 24 saat görev yaptıklarını anlatan Laçin, yaz aylarında günde 100 ile 120, kış aylarında 50- 60 civarında olaya müdahale ettiklerini belirtti.

"Soba kullananlar baca temizliğini her yıl yaptırmalı"

Laçin, azalmasına rağmen halen soba kullanımın devam ettiğini, bu ev ve iş yerlerinde soba kurulmadan öce mutlaka yetkili kişilerce baca temizliği yapılması gerektiğini vurguladı.

Hasarlı ya da arızalı soba borularının değiştirilmesinin önemine de işaret eden Laçin, şöyle devam etti:

"Isıtıcılar yatmadan önce kapatılmalı, soba söndürülmeli"

“Bacaların düzgün yapılması lazım. Çatıdan daha yukarda bir şekilde düzgün bir şekilde inşa edilmesi lazım. Bir de sobanın dışında  kullandığınız ısıtıcılar var. Bu ısıtıcıları maalesef vatandaşlarımız  bir iki saat yakar tekrar fişini çekerim öyle yatarım diyor. Ancak vatandaş bu arada yatıyor ve ısıtıcıyı unutuyor. Açık bırakıyor ve maalesef  elektrik kaynaklı yangınlarımızın çoğu da bundan çıkıyor. Isıtıcılardan kaynaklı vatandaşlarımızın yatmadan önce bunları kontrol edip fişini muhakkak çekmesi lazım. Bunu kontrol etmeden kesinlikle yatmamalarını tavsiye ediyoruz. İş yerlerinde de özellikle Siteler bölgemizde mobilyanın olduğu bölgede mobilya imalatının olduğu bölgelerde talaş ve mobilya atıklarını vatandaşlarımız ya da buradaki arkadaşlar çalışan vatandaşlar soba yakıyor ve sobayı yakılı bir şekilde bırakıp dükkanını kapatıp gidiyor. Biz birçok bunla ilgili yayınlar yapıyoruz vatandaşları bilinçlendiriyoruz, ancak halen bu devam ediyor. Soba yakılı bir şekilde bırakılıp iş yerini kapatıp vatandaşımız evine gidiyor. Sobanın yanındaki talaş, yanıcı maddelerin birçoğu sobaya yakın duruyor ve bunlardan çıkacak kıvılcım  ya da sobanın ön tarafına düşecek kıvılcımlar da çok rahatlıkla alev alabiliyor yanabiliyor. Ve maalesef bunlar yüzünde birçok iş yerini kaybediyoruz.”

"Yangın fark edildiğinde ilk iş 112'yi aramak olmalı"

 Tarık Laçin, yangın fark edildiğinde önce 112’nin aranması gerektiğini belirterek şunları kaydetti:

“İlk yangını gördüğünüzde 112'yi arayacaksınız. 112’ye ilk verdiğiniz ihbarda adresinizi çok düzgün tarif edeceksiniz. Neresi olduğunu yolda gittiğinizde nerede muhakkak belirli bir adres yada bir nokta vermeniz lazım bize ki biz en kısa sürede oraya ulaşalım. Bizim şehir merkezlerinde yangınlara ulaşma süremiz 6 ila 7 dakika arasındadır. Kırsal alanlarda 20 ile 25 dakika. Ancak bu süreleri bazen çok daha kısa tutabiliyoruz.”

"Yangının türü ve büyüklüğüne göre müdahaleyi şekillendiriyoruz"

İhbarı alan 112 çağrı merkezinin bunu itfaiye masasındaki görevlilere ilettiğini aktaran Laçin, sonra yaşanan süreci de şöyle aktardı: “Aynı zamanda yangınsa polis ve sağlık ekiplerine de çağrıyı atıyor ama ilk çağrıyı bize atıyor yangınla ilgili olduğu için. Biz bunu aldığımızda oraya yakın en yakın istasyonumuzu hemen olay yerine çıkarıyoruz. Ama bu arada da ihbarı veren kişiden de yangınla ilgili bilgi alıyoruz. İrtibat devam ediyor. Aynı zamanda arkadaşlar sürekli bilgi alıyor. Bu eğer küçük bir yangınsa küçük bir yangın dediğimiz anız yangını, ot yangını ya da buna benzer yangınlarsa aracımız devam ediyor. Personel devam ediyor. Tehlike ne var etrafında fabrika var mı iş yeri var mı yada evler var mı? Buna göre ekip yönlendiriyor oraya. Ancak bunun dışında yangın büyükse iş yeri yangını ise fabrika yangını ise bu bölgeye yakın ve bizim itfaiye dair başkanlığımızdaki birçok oraya müdahalede bulunabilecek araçlarımızı olay mahalline sevk ediyor, en kısa sürede yönlendiriyoruz.

"İtfaiyede liyakata büyük önem veriyoruz"

Laçin, itfaiyede liyakata büyük önem verdiklerini de anlattı.

Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş’ın talimatıyla İtfaiye Meslek Yüksek Okulu mezunu 300 yeni personel aldıklarını hatırlatan Laçin, bunun Türkiye’de bir ilk olduğunu vurguladı.

Tarık Laçin, böylece kendi eğitim gördüğü alanda eğitim almış gençlerle güçlendikleri ve yangınla mücadele kapasitelerinin arttığını kaydetti.

Ankara Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Şube Müdürü Tarık Laçin’in Ankara Masası’ndan Gökhan Gökyıldırım’ın yangın sırasında yapılacak olanlar, ev ve işyerlerindeki risk faktörleri, yüksek binalarda alınacak önlemleri değerlendirdiği geniş röportajını tek tıkla izleyebilirsiniz.

http://www.ankaramasasi.com/haber/363760/tarik-lacin-ankara-merkezindeki-yanginlara-6-7-dakikada-mudahale-ediyoruz
İlginizi Çekebilir

Yorumlar (0)

Yorumunuz İletilmiştir.