Çin'in yeni hedefi ''Ay'dan taş toplamak''

Çin 40 yılın ardından Ay’da taş toplayan ilk ülke olmayı amaçlıyor. Eğer Chang’e-5 adlı uzay aracı görevinde başarılı olursa Çin, ABD ve Sovyetler Birliği'nin ardından Ay'dan parça toplayabilmiş üçüncü ülke konumuna erişecek.
Ankara Masası
|
23 Kasım 2020, Pazartesi - 16:02
Çin'in yeni hedefi ''Ay'dan taş toplamak''

Çin'in Ay tanrıçasının ismini taşıyan Chang'e-5 adlı uzay aracı, bilim insanlarının Ay'ın nasıl oluştuğunu araştırması için parça taşımayı hedefliyor.Uzay aracı başarılı bir şekilde Ay yüzeğine iniş gerçekleştirirse Ay’dan parça toplayabilmiş üçüncü ülke konumuna gelecek.

Bu görev, Çin'in uzaydan daha karmaşık görevler için uzaydan parça taşımakta ne kadar başarılı olduğunu ölçmek açısından da önem arz ediyor.

Sovyetler Birliği'nin Luna 2 adlı uzay aracı 1959 yılında ilk kez Ay'a çarparak iniş yapmış ve böylece Ay'a ulaşan ilk araç olarak tarihe geçmişti.

ABD'nin Apollı programı kapsamında ise 1969'dan 1972'ye kadar 12 astronot Ay'a inmeyi başardı ve bu yolculuklarla birlikte 382 kilogram taş ve toprak dünyaya taşındı.

Sovyetler Birliği de 1970'lerden beri üç kez robotlar aracılığıyla parçalar taşıdı.

Çin ise önümüzdeki günlerde gerçekleştirmeyi planladığı bu görevle 2 kg taş taşımayı hedefliyor.

Bu görevle birlikte Ay'ın ne kadar süre volkanik olarak aktif kaldığı ve manyetik alanının nasıl dağıldığı araştırılmış olacak.

http://www.ankaramasasi.com/haber/382620/cinin-yeni-hedefi-aydan-tas-toplamak
İlginizi Çekebilir

Yorumlar (0)

Yorumunuz İletilmiştir.