Ankara'daki uçak kazasının 58. yıldönümü

Ankara'nın Ulus semtinde 120 kişinin hayatını kaybettiği uçak kazasının üzerinden tam 58 yıl geçti. "Ulus Uçak Faciası" olarak bilinen olayın tanığı Mehmet Doğan, "Her yer alev topu oldu. Simsiyah dumanların içinde kıpkırmızı alevleri gördük." dedi.
IHA-20210201AW231638
|
01 Şubat 2021, Pazartesi - 14:11
Ankara'daki uçak kazasının 58. yıldönümü

Ankara'da 1 Şubat 1963 tarihinde Esenboğa Havaalanı'na doğru inişe geçen Lefkoşa aktarmalı Beyrut-Ankara seferini yapan Vickers Viscount 745 D tipi yolcu uçağı, Türk Hava Kuvvetleri’ne ait Douglas C-47 tipi nakliye uçağıyla çarpıştı. Çarpışmadan sonra ağır hasar alan yolcu uçağı, Ulus’un merkezinde bulunan Ulus Ticaret Hanı’na çarparak infilak etti. Olaydan sonra 120 kişinin hayatını kaybettiği belirlendi.

"Havadan yanarak gelen bir şey gördük"

"Ulus Uçak Faciası" olarak bilinen olayın görgü tanığı Mehmet Doğan, o gün yaşananları anlattı. O dönem 10 yaşında olan Mehmet Doğan, teyzesinin çocuğu ile Zincirli Camii’nin olduğu bölgeye tornetle kaymaya gittiklerini söyledi. Tornetin tekerinin Anafartalar karakolunun önünde düşmesi sonucu geri döndüklerini belirten Doğan, "Tekerlekleri almaya döndüğümüzde havadan yanarak gelen bir şey olduğunu gördük. Bir baktık simsiyah dumanlar içinde uçak yanarak geliyor. Daha sonra Ticaret Hanı’nın en üstten ikinci penceresine vurarak geniş çapta etrafa yayılarak infilak etti. Her yer alev topu oldu. Simsiyah dumanların içinde kıpkırmızı alevleri gördük." dedi.

"Ceset parçalarını gördük"

Karşılarındaki İstanbul Bankası'nın hava gazı borusunun patlaması sonucu yanmaya başladığını, bunun sonucu olarak yanda bulunan fırın ve kuşçunun da alevler içinde kaldığını anlatan Doğan, "Aşırı derecede bağrışmalar, yananalar gördük. Kırmızı bir doc arabası ile yananları battaniyelere sararak hastanelere götürdüler. O zaman daha itfaiye gelmemişti, vatandaşlar da yardım ediyordu. Daha sonra itfaiye geldi ve köpüklerle yangını söndürmek için çok uğraştı. Elektrikler de yoktu, gece geç vakte kadar uğraşıp yangını söndürdüler. Ertesi gün olay yerine geldik ve yanan insanları, ceset parçalarını gördük." ifadelerini kullandı.

Ölümden son anda kurtuldular

Uçağın düştüğü gün o bölgeye oyun oynamaya gitmekten son anda vazgeçtiklerini dile getiren Doğan, “Biz tornetin tekerleği düşünce oraya gitmekten vazgeçtik. Eğer tornetin tekerleği kırılmasaydı biz de ateş topunun içinde olacaktık. Tornetin tekerleğinin düşmesi bizim hayatımızı kurtardı” şeklinde konuştu.

 (İHA)

http://www.ankaramasasi.com/haber/556726/ankaradaki-ucak-kazasinin-58-yildonumu
İlginizi Çekebilir

Yorumlar (0)

Yorumunuz İletilmiştir.