ATO turizm sektörünü masaya yatırdı

Ankara Masası
|
25 Nisan 2020, Cumartesi - 16:06
ATO turizm sektörünü masaya yatırdı

Korona virüs salgınından etkilenen Ankara’nın turizm sektörü ve buna bağlı diğer hizmet alanları, Ankara Ticaret Odası (ATO) tarafından masaya yatırıldı.

ATO, turizm sektörünün korona virüs karşısındaki durumunu değerlendirmek üzere harekete geçti. ATO Turizm Geliştirme Stratejileri Özel İhtisas Komisyonu’nun organize ettiği toplantıda Başkentin turizm sektörü ve bu sektörün etkilediği diğer sektörlerin ayakta kalması için öneriler ele alındı. Konuşmasında, salgın nedeniyle üretim-tüketim dengesinin değiştiğine dikkat çekti ATO Başkanı Gürsel Baran şunları söyledi:

“TURİZM, SALGINDAN ÇOK BÜYÜK ZARAR GÖRDÜ”

“Üretim azalırken, tüketimde artış yaşandı. Bu nedenle maliyetler de artacak. Hizmet sektörü, özellikle turizm, salgından çok büyük zarar gördü. Ekonomimiz için önem taşıyan bu sektörün ayakta kalması sağlanmalı. Konaklama, hava ve kara yolu yolcu taşımacılığında alınacak önlemlerle zararı en aza indirmeye çalışmamız gerekiyor.”

"DOMİNO ETKİSİ TIKANMAYA YOL AÇAR"

Turizm sektörünün gıda başta olmak üzere birçok sektörle alışveriş halinde olduğunu hatırlatan ATO Başkan Yardımcısı Halil İbrahim Yılmaz ise, “Nakit akışını sağlayamayan tek bir sektör, domino etkisi ile diğer iş kollarında da tıkanmaya yol açıyor. Türkiye ekonomisinin lokomotifi turizm sektörünün salgın dönemini en az zararla atlatması çok önemli” dedi.

NİTELİKLİ İŞ GÜCÜNÜ KAYBETME RİSKİ

Turizm sektörün istihdam deposu özelliğine dikkat çeken Yılmaz, "Turizm sektörü 3 milyona yakın işgücünü istihdam ediyor. Sektör, Covid-19 sürecinde durmanın yanı sıra nitelikli iş gücünü kaybetme riskiyle de karşı karşıya kalmıştır" diye konuştu.

ATO’NUN ÇÖZÜM ÖNERİLERİ

Konuşmaların ardından Turizm Geliştirme Stratejileri Özel İhtisas Komisyonu, sektörün yaşadığı sorunları sıralarken çözüm önerileri de hazırladı. Komisyon tarafından ortaya konan ve ATO yönetiminin ilgili kurum ve kuruluşlara ileteceği çözüm önerileri şöyle;

-Salgın öncesi kamu kurumları ile sözleşmesi imzalanmış ve başlanmış işlere ilişkin yapılmış masrafların firmalara ödenmesi ve söz konusu işlere pandemi süreci sona erdikten sonra devam edileceğinin teminatının verilmesi,
- Seyahat acentelerinin iptal edilen paket tatiller için para iadesi yerine ileri bir tarihte kullanılmak üzere kupon uygulamasına geçmesi,
- Fahiş fiyatlı bilet satışlarının engellenmesi amacıyla Ankara'dan karayolu ile AŞTİ'den seyahat edeceklere yapılan bilet satışlarının kamu otoritesi tarafından tek ofisten ve standart fiyatla yapılması sağlanarak, yolcuların mağduriyetinin önüne geçilmesi.
- Salgın nedeniyle sorun yaşayan sektörlerin temsilcilerinin, Ankara Büyükşehir Belediyesi Ulaşım Koordinasyon Merkezi'nde (UKOME) yer alması.
- Seyahat acentelerinin kredi limitlerinin belirlenmesinde, acentenin sağladığı istihdam ve şimdiye kadar ödemiş olduğu vergi tutarlarının da baz alınması.
- Türkiye'nin pandemi sonrası 'güvenli ülke' olarak adlandırılması için tedbirlere daha fazla ağırlık verilmesi ve güvenli ülke olma avantajının sağlanması.

http://www.ankaramasasi.com/haber/6674/ato-turizm-sektorunu-masaya-yatirdi
İlginizi Çekebilir

Yorumlar (0)

Yorumunuz İletilmiştir.