Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Sputnik aşısının geleceği tarihi açıkladı

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Sputnik aşısının ilk sevkiyatının bu ay yapılacağını belirterek "Aşılama en kısa sürede başlanacak" dedi. Bakan Koca, 6 ayda 50 milyon Sputnik aşısının gelmesini beklediğini söyledi.
Ankara Masası
|
30 Nisan 2021, Cuma - 18:12
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Sputnik aşısının geleceği tarihi açıkladı

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Antalya İl Sağlık Müdürlüğünde açıklamalarda bulundu.

Bakan Koca, Rusya tarafından geliştirilen Sputnik koronavirüs aşısına acil kullanım onayının verilmesiyle ilgili konuştu.

Aşının ilk sevkıyatının bu ay yapılacağını ifade eden Koca, aşılamanın en kısa sürede yapılacağını söyledi.

Bakan Koca, 6 ayda 50 milyon Sputnik aşısının geleceğini belirtti.

"Yanlış anlaşıldı"

Biontech'le ilgili aldığı kararın yanlış anlaşıldığının altını çizen Koca " BioNTech aşısıyla ilgili olarak bilim kurulumuzun aldığı 2 doz arası uygulama süresinin 28 günden 6-8 haftaya çıkarılması kararının yanlış anlaşıldığı görülmektedir. Öncelikle bu karar, bilimsel gerekçelerle ve somut kanıta dayalı verilerin incelenmesiyle alınmış bilimsel bir karardır. " dedi.

Ne kadar aşımız var?

Aşı tedariğiyle ile ilgili de konuşan Bakan Koca, sözlerine şöyle devam etti;

Aşı tedariği ile ilgili Sinovac aşısını yapılan sözleşme ile erken dönemde nisan ayı sonunu itibariyle 100 milyon aşının gelmesi gerekiyordu. Üretilen ülke öncelikle kendi vatandaşlarına uygulamak istedi, sözleşme gereği olan bu aşı miktarı gelmemiş oldu.  Tedarikte yaşanan son günlerde olumlu gelişmelerle sevkiyatın da önümüzdeki günler tekrar başlayabileceğini buradan söylemek istiyorum..  Mayıs ayında tedarikle ilgili olumlu gelişmelerle birlikte sevk durumunun başlayacağını, önümüzdeki günlerde bunu da netleştirip kamuoyuna bilgi vermiş oluruz.  Ayrıca şu an Biontech ve Sinovac aşısı olarak 6 milyon doz aşımız var, kullanılmak üzere. 23 milyona yakın doz aşı yapıldı."

"90 milyon aşıya çıkardık"

" Dün Uğur Şahin’le tekrar görüştüğüm" ifadelerini kullanan Bakan Koca""Mayıs ayı için 1 milyon doz daha aşı geleceğini, haziran ayı için de 30 milyon doz aşıda sorun olmadığını, bu miktarı da Uğur Hoca daha da artırma gayreti içinde.  Biontech için de daha önce bildiğiniz gibi 30 milyon dozluk bir anlaşmaydı. 90 milyon doza çıkarmış oluyoruz.  Yazdan önce gelmesi için gayret içindeyiz." diye konuştu.

18 yaş üzeri ne zaman aşılanacak?

Yaz ayının sonuna kadar 18 yaş üstünü aşılamayı planladıklarını belirten Koca "Sputnik aşısı Mayıs ayı ve devamında 6 aylık zaman diliminde 50 milyon doz aşıyla birlikte, Haziran'la birlikte daha yoğun aşının geleceğini, 40 yaş üstü vatandaşımızı özellikle aşılama noktasında kararlıyız. Yaz dönemi itibariyle de 18 yaş ve üstü herkesin aşılanması için yoğun bir çaba içerisindeyiz." ifadelerini kullandı.

http://www.ankaramasasi.com/haber/745134/saglik-bakani-fahrettin-koca-sputnik-asisinin-gelecegi-tarihi-acikladi
İlginizi Çekebilir

Yorumlar (0)

Yorumunuz İletilmiştir.