TÜKEBİR Başkanı Abdullah Koç: 1 Ocak itibariyle tavuğa zam gelecek

Tavuk fiyatlarına gelen zamların üreticiye yansıması hakkında Ankara Masası’na konuşan Türkiye Kanatlı Hayvan Eti Üreticileri Merkez Birliği (TÜKEBİR) Başkanı Abdullah Koç, üreticiye yansıyan bir zam olmadığını ve giderlerinin artmasıyla zararına satış yaptıklarını söylerken, 1 Ocak itibariyle tavuk fiyatlara zam geleceğini belirtti.
Zeliha Demirci
|
08 Aralık 2021, Çarşamba - 16:46
TÜKEBİR Başkanı Abdullah Koç: 1 Ocak itibariyle tavuğa zam gelecek

TÜİK verilerine göre hayvansal ürünlerde zam şampiyonu tavuk eti oldu. Son 1 yılda fiyatı ikiye katlanan tavuğun üreticiye yansımalarını Ankara Masası’na anlatan TÜKEBİR Başkanı Abdullah Koç, "Bu kadar girdilerin arttığı bir ortamda tavuk fiyatları nereye gider herkesin takdirine sunuyorum. Bugünkü yükselen fiyatlar bir yana biz üretim yapmasak daha mutlu oluruz diye düşünüyoruz. Üreticilerin tamamı bu fikirde. Fakat biz diyoruz ki, 1 Ocak itibariyle yeni fiyatlar gelecek. Bununla birlikte nefes almaya çalışacağız." dedi.

"Asıl zamlar 1 Ocak’ta gelecek"

Üreticiye yapılan bir zammın olmadığını söyleyen Koç, "Türkiye'de 18 tane firma kendi markalarıyla tavukları pazara sunuyor. Ama bizim 14 bin tane kümesimizde bu  tavuklar yetişiyor. Biz üreteci olarak civcivi ve yemi sanayicilerde alıyoruz. Kömür, talaş, işçilik gibi diğer kalemler bizim tarafımızdan karşılanıyor ve biz tavuğu canlı olarak firmalara satıyoruz. Civciv ve yem fiyatını düşürdükten sonra 1 lira 20 kuruş bandında bir ücret alıyoruz. Şu anda maliyetlerimiz 1 lira 50-60 kuruş bandında bırakın kar etmeyi zarar ediyoruz. 1 Ocak’ta asıl zamlar gelecek. Çünkü askeri ücret artışları henüz belli değil fakat her şey ciddi şekilde yükseldi. Son 3 ayda 4 kez elektrik zammı, 8 defa kömür zammı gördük. Soyanın fiyatları dolar bazında yükseldi. Hem dolar yükseliyor hem de dolar bazlı ürün fiyatları yükseliyor. Sizin gördüğünüz dolar artışına ek, biz birçok kalemde yüzde 20 de dolar bazlı artış yaşıyoruz. Dünyada kömür fiyatı yükseldi, dolar da yükseldi. Bütün her şeyin fiyatları ister istemez yükseliyor. Fakat bize üretici olarak yapılan bir zam yok. Bu koşulda nasıl üretim yapılacak biz de bir yolunu bulmaya çalışıyoruz." ifadelerini kullandı.

"Kepenk indirme şansımız yok"

"Zarar etsek bile mutlaka bizim üretime devam edebilmemiz gerekiyor" diyen Abdullah Koç, "Bizde kepek indirmek gerçekten zor. Bizde planlar bir yıllık yapılır. Bizim önümüzdeki 1 yıl için bütün bilançolar hazırdır. Damızlık girişimi yapıyoruz, civcivler çıkınca büyütmeniz lazım. Piyasa durulana kadar bekleme şansımız yok çünkü canlı hayvanlar ile uğraşıyoruz. Zarar etsek bile mutlaka bizim üretime devam edebilmemiz gerekiyor. Anlaşmalarımız ve sözleşmelerimiz var. Bunun yanında yurtdışında satılan tavuklara bir taahhüdümüz var, kesme şansımız yok. Bizde fiyat artış olduğu insanlar ayağa kalkıyor ama baktığınız zaman diğer bütün ürünlerde ciddi artış oluyor. Bizdekinden daha da yüksek oluyor." şeklinde konuştu.

"Beklentilerimiz ve umutlarımız azalmaya başladı"

Abdullah Koç şöyle devam etti: "Ben fiyatlarımızın yükselmesi gerektiğini ve yükseleceğini düşünüyorum. Bu ülkede yaklaşık günde 6 milyon tane tavuk kesiliyor. Tavukçuluk bir noktaya bağlı değil. Damızlık, kuluçka, civciv, yem ve kesimhaneye kadar 20 noktada birbirine bağlı bir mekanizma. Bu sektörün durması mümkün değil ama yüzde bazında azalmalar olabilir. Sektörün bitmesine karşılık olarak ben ülkenin bitmesini görebilirim. Dünya devi şirketleri batar. 18 tavuk firmasının 7’si, Türkiye’nin en büyük 100 şirketinin arasında yer alıyor. Gerekli mercilerin görevini yapmasını bekliyoruz. Şu anda ülkede su akar yolunu bulur algısı var. Kimse etliye sütlüye dokunmuyor ama bu durumda kamu görevini yapmamış oluyor. Bir zafiyet oluşuyor. Sonumuz nereye gidiyor bilmiyorum ama beklentilerimiz ve umutlarımız azalmaya başladı."

http://www.ankaramasasi.com/haber/1165492/tukebir-baskani-abdullah-koc-1-ocak-itibariyle-tavuga-zam-gelecek
İlginizi Çekebilir

Yorumlar (0)

Yorumunuz İletilmiştir.