Murat Köse'den Sayıştay raporu üzerinden eleştiriler

Ankara Büyükşehir Belediye Meclisi'nde Sayıştay raporundaki ayrıntıları paylaşan AK Parti Grup Başkanvekili Murat Köse, Mansur Yavaş'a 'Milletimize hesap vereceksiniz" diye seslendi.
Ankara Masası
|
13 Aralık 2021, Pazartesi - 20:45
Murat Köse'den Sayıştay raporu üzerinden eleştiriler

Ankara Büyükşehir Belediye (ABB) Meclisi Aralık ayı 1. Birleşimi'nde, kürsüye çıkan AK Parti Grup Başkanvekili Murat Köse, Sayıştay tarafından hazırlanan 2020 raporuna ilişkin oldukça sert ifadeler içeren bir konuşma yaptı.

Köse, ihalelere hep aynı şirketlerin çağrıldığını, rekabet ortamının oluşturulmadığını belirtirken, ABB Başkanı Mansur Yavaş'ı eleştirdi.

Sayıştay raporuyla algıların yerle bir olduğunu iddia eden Köse şunları söyledi;

Mansur Yavaş 2.5 yıldır, Büyükşehir’in yaptığı ihaleleri ballandıra ballandıra anlatıyordu. İşte şöyle şeffaf ihale yapıyoruz, ihaleleri şu kadar kişi izliyor, şu kadar kişi ihaleye girerek rekabet oluşuyor vs. diyordu. Bunları her defasında büyük bir maharet olarak anlatıyordu.

Sayıştay raporu ihalelerle ilgili işlerin hiç de böyle olmadığını söylüyor.

İhaleye fesat karıştırma, şirketleri zarara uğratma

Yapılan incelemede, İhalelerde kanuna uyulmadığı, rekabet şartlarının oluşturulmadığı tespit edilmiş.

Raporda ayrıca incelenen belediye şirketlerinin zararda olduğun da tespit edilmiş.

Biz bu kürsüde, Büyükşehir’in yaptığı ihalelerde tespit ettiğimiz sıkıntıları defalarca dile getirmiştik.

Belplas’ta yaşanan ihaleye fesat karıştırma, görevi kötüye kullanma,

Kömür İhalesindeki usulsüzlükler gibi pek konuyu bu kürsüden ifade etmiştik.

Bunlar hakkında da incelenmesi için suç duyurusunda bulunmuştuk.

Davalar devam ediyorken Sayıştay Denetim raporunda da bu konuların tespit edilmesi çok önemli.

Yeni tespit ettiğimiz suiistimallerle ilgili de suç duyurusu hazırlığı yapıyoruz.

Belediye şirketleriyle ilgili tartışmalar

Belediye şirketleri ile ilgili, Sn Yavaş, seçim döneminde, seçilirse şeffaf olacağını, şirket bilgilerini paylaşacağını söylemesine rağmen, bugüne kadar şirketlerle ilgili tek bir bilgiyi bile kamuoyu ile paylaşmadı.

Biz bu konuyu da toplantılarımızda dile getirerek, kendisini sözünde durmaya, şeffaf olmaya ve şirketlerle ilgili halka hesap vermeye davet etmiştik.

Hatta şirketlerin 2019 öncesi karlı durumlarına rağmen, şu andaki kötü yönetimden dolayı batmak üzere olduğunu da defalarca burada dile getirmiştik.

Sayın Yavaş, biz bu konuları dile getirirken, hiç bize kulak vermedi.

Biz ne zaman bu konuyu açsak hemen konunun üzerini örtmeye çalıştı.

Ancak, gerçeklerin eninde sonunda ortaya çıkma gibi bir özelliği vardır.

Yalancının mumu yatsıya kadar yanar demişler atalarımız.

Sayıştay yaptığı denetim ile bu durum yeni bir boyut kazandı.

Sayıştay net olarak tespitlerini yaparak, örnekleriyle birlikte şeffaf bir şekilde denetleme raporunu kamuoyu ile paylaştı.

Sayıştay'ın tespit ettiği bulgular

Şimdi Kıymetli hemşerilerim, Sayıştay’ın Ankara Büyükşehir’in 2020 yılındaki faaliyetleriyle ilgili yaptığı denetimde tespit edilen bulgulardan bir kısmını sizlerle paylaşacağım.

Evet kıymetli Ankaralı hemşerilerim, belgelerle bakalım, Sn Yavaş 2020 yılında Ankara Büyükşehir Belediyesini aslında nasıl yönetmiş.

16. Mal Alımı ve Yapım İşlerinin Bir Kısmında Temel İhale Usulleri Yerine Pazarlık Usulünün Uygulanması ve Rekabet İlkesi Hususunda dikkat edilmemesi.

5. Belediye Şirketine Doğrudan Verilen Park, Bahçe Bakım ve Onarım İşinin Bir Kısmının Alt Yüklenicilere Yaptırılmasında usulsüzlükler yapılması.

6. Belediye Şirketine Yapılan Taşınmaz Kiralamalarına İlişkin İhalelerde Rekabet Ortamının Oluşturulmaması

17. Muhammen Bedelin Belirlenememesi Sebep Gösterilerek Bazı İlanların Sadece Yerel Gazete ile Sınırlı Tutulması

4. Alt Yapı Kazı Çalışmalarından Elde Edilen Zemin Tahrip Bedellerinin İlçe Belediyelerine Aktarılmaması

Raporda çok fazla bulgu var, ancak ben sizlerle sadece bu beş maddeyi analiz edeceğim.

Sırasıyla paylaşıyorum.

Halk Ekmek Sayıştay Denetim Raporu

BULGU 7: Açık İhale ile Yapılması Gereken İşlerin Doğrudan Temin Yöntemiyle Kısımlara Bölünerek Yapılması

Anfa Sayıştay Denetim Raporu

  1. Şirket Ticari Hayatının Sürdürülebilir Olmaması

Şirket mali tablolarının incelenmesi sonucunda; Şirketin 2020 yılında yüksek miktarda zarar ettiği.

Sadece 2020 yılında 61.622.026,04 TL zarar ettiği tespit edilmiş.

Şirketin ticari hayatının sürdürülebilirliği açısından tehlike oluşturduğu görülmüştür

  1. Ankara Büyükşehir Belediyesinden Kiralanan İşyeri ve İşletmelerin Üçüncü Kişilere Alt Kiracı Olarak Verilmesinde Rekabet Ortamının Oluşturulmaması

Kira gelir ve giderlerine ilişkin hesap ve kayıtların incelenmesi sonucunda; Ankara Büyükşehir Belediyesinden rekabet ortamı oluşmadan kiralanan işyeri ve işletmelerin neredeyse tamamının Şirket tarafından alt kiracılara kiralandığı, ne var ki gerek nitelik gerekse de nicelik olarak çok önemli olan söz konusu kiralamalar için herhangi bir usul ve kaidenin belirlenmediği, alt kiracıların bu aşamada da herhangi bir rekabete tabi tutulmadan Şirket tarafından doğrudan tespit edildiği görülmüştür.

8. Binek Araç Temin İşinin Temel İhale Usulleri Yerine İstisna Kapsamında Gerçekleştirilmesi

11. Yapım İşlerinin Temel İhale Usulleri Yerine İstisna Kapsamında Alınması

12. Otopark Kiralama İşleminde Pazarlık Usulünün Kullanılması

"Kişileri kayırarak onlara haksız bir kazanç sağladı"

Rapordaki detayları paylaştıktan sonra Yavaş'a "Milletin parasını nasıl böyle hoyratça kullandınız?" diye soran Köse "Bütçeyi böyle özensiz bir şekilde, rekabet kurallarını hiçe sayarak harcarsanız, müflis tüccar yani iflas etmiş bir tüccar gibi harcama yaparsanız, bu harcamaya hiçbir bütçe dayanmaz.İncelemede ortaya çıkan bir husus var ki Sn Yavaş’ın bugüne kadarki söylediklerine nasıl ters hareket ettiğini net olarak gösteriyor. Yavaş’ın, ihalalerde rekabet şartlarını sağlamaması net olarak açığa çıktı. Bununla birlikte rekabet olmadan Yavaş’ın ihaleleri verdiği kişileri kayırarak onlara haksız bir kazanç sağladığı da görünüyor.Zaman içinde bu şahıslar da birer birer tespit edilecek ve Sn Yavaş’ın davetiye ile verdiği ihalelerle, yani şahısları çağırarak direkt verdiği ihalelerle zengin ettiği kişiler de gün yüzüne çıkacaktır.  Özel işinizde paranızı nasıl isterseniz harcayabilirsiniz, kimse size bir şey demez ama harcadığınız para kamunun yani milletin parası ise kurallara uyarak, rekabet şartlarını oluşturarak paraları harcamanız gerekir." dedi.

"Milletimize hesap vereceksiniz"

Köse, Yavaş'a hesap vereceksin diye seslenirken "Gerçek ile karşılaştığında algının işte bu şekilde yerle bir olduğu bir kez daha görülmüş oldu. Son olarak özet bir şekilde ifade etmek gerekirse;, Sayın Yavaş,sözünüzde durmadınız, ihaleleri rekabet şartlarına göre yapmadınız, kamuyu zarara uğrattınız, Ankaralıların size emanet ettiği paraları hoyratça harcadınız, ihaleleri özel davet ettiğiniz kişi ve şirketlere vererek tanıdıklarınızı kayırdınız, ihale usul ve esaslarına uymayarak, görevinizi kötüye kullandınız. Mansur Yavaş, bunların hiçbirisi yanınıza kar kalmayacak ve burada bir kısmını bahsettiğim usulsüzlüklerden teker teker milletimize hesap vereceksiniz. Bunu aklınızdan çıkarmayın ki, öyle bir cendere içindesiniz ki pek ihtimal vermiyorum ama belki bundan sonra düzgün iş yaparsınız da elbette, bunları da gördükten sonra takdir Ankaralı hemşerilerimizindir. Takdir milletimizindir." diye konuştu.

Köse, sözlerini belediyede yanlış giden başka işleri de tespit ettiklerini bunları da önümüzdeki günlerde açıklayacaklarını söyleyerek bitirdi.

http://www.ankaramasasi.com/haber/1173624/murat-koseden-sayistay-raporu-uzerinden-elestiriler
İlginizi Çekebilir

Yorumlar (0)

Yorumunuz İletilmiştir.