İhalede usulsüzlük ABB'yi 70 milyon lira zarara uğrattı

Ankara Büyükşehir Belediyesinin 2019 Sayıştay raporunda, ihalede yapılan usulsüzlük nedeniyle 70 milyon liralık zarara uğradığı belirtildi.
Ankara Masası
|
22 Aralık 2020, Salı - 22:45
İhalede usulsüzlük ABB'yi 70 milyon lira zarara uğrattı
Ankara Büyükşehir Belediyesi'ne(ABB) ait 2019 Yılı Sayıştay Denetim Raporu'nda ihalelerle  ilgili bir detay dikkat çekti.

Raporda ABB'nin gerçekleştirilen ihaleyi kazanan firmanın yükümlülüklerini yerine getirmemesine rağmen sözleşmesinin feshedilmediği belirtildi.

Bu ihaleden kaynaklı ABB'nin 70 milyon liraya yakın zarara uğradığı, ilgili şirket hakkında hemen işlem başlatılması gerektiği vurgulandı.

Sayıştay, ihalenin usulsüz olarak yapıldığının da altını çizdi. 

Raporda şu ifadeler yer aldı;



"Hakkında açılmış bir dava yok"

Tahsilatın gerçekleşmemesi üzerine Kurum tarafından 2014-2015-2016 yıllarına ilişkin T.C. Sayıştay Başkanlığı Ankara Büyükşehir Belediyesi 2019 Yılı Sayıştay Düzenlilik Denetim Raporu 53 alacak davası açılmış ve sözleşmenin ikinci yılından itibaren 2900 menkul mecra üzerinden kira bedeli ödenmesi talep edilmiş, ilgili mahkemece de bu talep uygun görülmüştür.

Ne var ki alacak davası kesinleşmediği gibi daha sonraki yıllar hakkında açılmış bir dava da bulunmamaktadır. İdare mahkemesi tarafından sözleşmenin dayanağını teşkil eden Meclis Kararının iptal edilmesi sözleşme uyarınca Kurum lehine hükmedilen alacak davasının ve daha sonraki yıllara ilişkin alacak tutarlarının da riskli duruma gelmesine sebebiyet vermiştir. Bu ise yaklaşık 8 yıldır ilgili Şirkete teslim edilen alanlardan sözleşme uyarınca alınması gereken bedellerin alınamama riskini doğurmuştur.

"Kurumu ciddi bir maddi kayıp riski ile karşı karşıya getirmiş"

Sonuç olarak ihalelerin hatalı usulle yapılması ve sözleşme uyarınca yükümlülüklerini yerine getirmeyen ve kira bedellerini ödemeyen Şirket ile yapılan sözleşmenin akde aykırılık nedeniyle feshi cihetine gidilmemesi, Kurumu ciddi bir maddi kayıp riski ile karşı karşıya getirmiş, toplamda tahsil edilmesi gereken yaklaşık 70 milyon TL’lik alacağın şüpheli hale gelmesine sebebiyet vermiştir.

Bu nedenle, Kurum tarafından yapılacak ihalelerin Kanun’da belirtilen doğru usullerle yapılması, belediye taşınmazlarının kiralanmasında 2886 sayılı Kanun’un 51/g maddesinin kullanılmaması ve akde aykırı davranışlarda bulunan ve kira bedelini ödemeyenler hakkında süre kaybetmeksizin derhal işlem başlatılması Kurum menfaatlerinin korunması açısından önem arz etmektedir.

(Sayıştay raporunun 51-53 sayfalarına bakınız)

http://www.ankaramasasi.com/haber/465755/ihalede-usulsuzluk-abbyi-70-milyon-lira-zarara-ugratti
İlginizi Çekebilir

Yorumlar (0)

Yorumunuz İletilmiştir.