'AGİ kaldırıldı mı?' sorusu cevap buldu

Türk-İş Genel Sekreteri Pevrul Kavlak, asgari ücretteki vergi kesintileri kaldırıldığı için Asgari Geçim İndirimi (AGİ) uygulamasının da kaldırıldığını belirtti.
Ankara Masası
|
16 Aralık 2021, Perşembe - 19:53
'AGİ kaldırıldı mı?' sorusu cevap buldu

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın asgari ücretteki vergilerin kaldırıldığını açıklamasının ardından Asgari Geçim İndirimi'nin (AGİ ) kalkıp kalmadığı merak konusu oldu.

Konuyla ilgili açıklama yapan Türk-İş Genel Sekreteri Pevrul Kavlak, asgari ücretteki vergi kesintileri kaldırıldığı için Asgari Geçim İndirimi (AGİ ) uygulamasının da kalktığını söyledi. Buna göre artık asgari ücretli çalışanlar çocuk ve eş durumuna bağlı olmaksızın AGİ'den yararlanamayacak.

Kavlak sözlerinin devamında, "Tüm çalışanların yıllık brüt asgari ücretin 12 katına kadarki gelirinin vergiden muafiyeti önemli bir kazanım oldu" dedi.

TBMM'ye geliyor

Yapılacak düzenlemeye ilişkin açıklama yapan Adalet ve Kalkınma Partisi Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş, "Asgari ücretteki vergileri kaldırmak için gerekli düzenlemeyi gelecek hafta hayata geçirebiliriz." dedi.

AGİ nedir?

2007'den önce vergi iade zarfları vardı. Tüm çalışanlar yıl boyu alışverişlerinde topladıkları fiş ve faturaları zarfa yazıp işyerlerine verip vergi iadesi alıyorlardı. 2007'den itibaren vergi iadesi kaldırılarak yerine AGİ uygulaması getirildi. İşverenler, çalışanların ücretleri üzerinden hesapladıkları vergiyi, AGİ kadar daha az ödüyorlar vergi dairesine. Hesaplanan AGİ'yi de çalışana net ücretlerine ilaveten ödüyorlar. AGİ'nin hesabı ise asgari ücret üzerinden yapılıyor. AGİ'den kaynaklı çalışana ödenecek yıllık tutar; yıllık asgari ücretin yarısına yüzde 15 oranı uygulanarak bulunuyor.

AGİ nasıl hesaplanır?

AGİ mevcut yılın asgari ücret ödemelerine göre belirlenir. Yılın ilk 6 ayı için asgari ücretin ne kadar olacağı belli olduktan sonra yıllık toplam da hesaplanır ve bu tutar AGİ indirim oranı ile çarpılır. Elde edilen tutar en düşük gelir vergisi oranı (yüzde 15) ile çarpılarak bulunan değer 12'ye bölünür ve böylece aylık AGİ miktarı hesaplanmış olur.

450 TL'lik vergi indirimi

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan 2022 yılı asgari ücretini açıkladığı konuşmasında vergilerin kaldırıldığını açıklarken "Böylelikle işvereni 450 TL'lik bir yükten kurtarıyoruz" demişti

http://www.ankaramasasi.com/haber/1178208/agi-kaldirildi-mi-sorusu-cevap-buldu
İlginizi Çekebilir

Yorumlar (1)

Yorumunuz İletilmiştir.
Mucit
16 Aralık 2021, 21:12
Çocuğu olanlar için 4250 ye ilave çocuk parası var, konuyu saptırmayın