Mehmet Acet​, EYT'lilerin beklediği haberi Ankara Masası'nda açıkladı

Kanal 7 Ankara Temsilcisi Gazeteci Mehmet Acet​, kaynaklarından aldığı bilgilere göre Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın önüne bir çalışma sunulduğunu, EYT meselesinin 2022 yılının ikinci yarısında çözüleceğini söyledi.
Ankara Masası
|
20 Ocak 2022, Perşembe - 12:44
Mehmet Acet​, EYT'lilerin beklediği haberi Ankara Masası'nda açıkladı

Kanal 7 Ankara Temsilcisi Gazeteci Mehmet Acet, Ankara Masası Genel Yayın Yönetmeni Fatih Atik'in gündem ve ekonomiye ilişkin sorularını yanıtladı.

Piyasaların kitlendiği Merkez Bankasını açıklayacağı faiz kararına ilişkin konuşan Acet, kararın önceki 3-4 aya göre daha öngörülebilir olduğunu söyledi.

Acet, Merkez Bankasının faizi sabit tutacağını tahmin ettiğini belirtirken, bunun dışında alınacak artırma ya da indirme kararının sürpriz olacağını ifade etti. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Arnavutluk gezisi sırasında, faizlerin kademe kademe acele etmeden indirileceğini söylediğini aktardı.

"Enflasyon bekleniyordu ipin ucu kaçtı"

İktidarın hayat pahalılığının farkında olmadığı iddialarının gerçekleri yansıtmadığının altın çizen Mehmet Acet "İktidar hayat pahalılığının farkında. Cumhurbaşkanı Erdoğan yaptığı açıklamalarında üzüntüsünü dile getirdi. Yeni ekonomi sisteme geçişle birlikte öngörülenler öngörülmeyenler vardı.Yeni ekonomi sistemiyle birlikte bir enflasyon olabileceği öngörülüyordu ama ipin ucu fazla kaçtı.  Döviz kurundaki salınımlar ekonomiyi etkiledi. Öngörülmeyen kur atakları hayat pahalılığına yol açtı. Bardağın dolu tarafı, 2021 Türkiye bütçesi açısından çok iyi geçti. 2021 yılında ihracata dayalı büyümeyle iyi bir ivme yakalandı. Büyüme anlamında diğer ülkelerden pozitif ayrılan bir ülke oldu. Doğrudan büyümeye yönelik hamlelerle sıcak paraya bağlılık azaltılmaya çalışılıyor. Yeni hamlelerle sıcak para üzerinden kur ya da döviz atağı beklenmiyor." dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan 2023 açıklamasına dikkat çekti

Mehmet Acet, erken seçim tartışmalarına da değinirken, böyle bir beklentisinin olmadığını söyledi.

2018 yılında gerçekleşen erken seçim ya da baskın seçiminin öngörüldüğünü ifade eden Acet, o dönemin AK Partili siyasilerin seçimin lehlerine olacağı görüşünü savunduğunu vurguladı.

"Şimdi erken seçim olmayacağının imaları var" diyen Acet Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın açıklamalarına dikkat çekerken "Cumhurbaşkanı Erdoğan "2022 yılında Türkiye'nin parlama yılı olacak, biz bunu 2023’te göreceğiz" dedi. Cumhurbaşkanı Erdoğan, bu sonuçları görmeden erken seçime gitmek istemiyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan zaten erken seçime karşı olan bir siyasetçi. Şartlar erken seçimi göstermiyor." diye konuştu.

EYT 2022 yılının ikinci yarısında 

Acet,milyonlarca çalışanın beklediği 3600 ek gösterge meselesinin gecikmiş bir vaat olduğunu belirtirken, Ak Parti'nin bunu seçim malzemesi olarak kullanmayacağı iddialarına ilişkin " AK Parti’nin seçim ekonomisi duyarlılığına hala sapmadı." dedi.

Emeklillikte Yaşa Takılanlar (EYT) ile ilgili aldığı kulis bilgilerini paylaşan Acet şunları söyledi;

EYT meselesinde bir irade var. Daha önce Çalışma Bakanlığı gündemlerinde olmadığına dair bir açıklama yaptı. Benim çeşitli kaynaklardan edindiğim bilgi 2022 yılında bu konu çözülebilir. Kademeli bir çözüm görülüyor. Bendeki izlenim 50 yaş sınırı küçük bir ihtimal. Cumhurbaşkanı Erdoğan’a sunulan bir çalışma var, yakından takip ediyor. Şuan verilen karar 2022 yılının ikinci yarısına ertelemek.

"Selahattin Demirtaş, Öcalan'a karşı liderlik savaşı veriyor"

Acet, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın "Edirne'deki en büyük hesabı İmralı'dakine verecek" sözleriyle ilgili çıkan tartışmalara ilişkin ise "Orada Cumhurbaşkanı bir vakaya işaret ediyor. Burada Abdullah Öcalan ile Selahattin Demirtaş arasında bir örtülü kavga var. Bunu daha önceki süreçte Kandil'deki ayağında, çeşitli ayaklar var biliyorsunuz o çevrelerde. Avrupa ayağı var. Duran Kalkan'ın çok üzerinde durulmadı ama 'Bize savaşa devam edin, sakın barışmayın' diye Avrupa'dan bir dayatma olduğundan bahsediyor. Çok önemli bir şeydir bu. Arka planı anlamak için, geçenlerde Milli Savunma Bakanı Akar ile bu konuları konuşurken o özellikle bu konunun üzerinde durdu. Not ettik bu terör örgütü elebaşlarından birinin söylediği sözü. Çeşitli güç odakları var. Burada da örtülü bir şekilde Selahattin Demirtaş kendi tabanına karşı, Abdullah Öcalan'a karşı kendi liderlik kavgasını veriyor. Ben Cumhurbaşkanı'nın bunu hatırlattığını kanaatindeyim. Bir şey olacakta bunun üzerine bir siyaset inşa edecek falan değil. O da kendi siyasetini yapıyor. Bir siyasi partinin genel başkanı olarak orada ki çekişmeyi gün yüzüne çıkartıyor. Bunun HDP'de de yansımaları var. Kılıçdaroğlu "Meclis'te muhatabımız HDP'dir" diye bir açıklama yaptığında da HDP'den de 2 farklı açıklama gelmişti. Bir kısmı muhatap Öcalan demişti, bir kısmı başka bir şey söylemişti. Dolayısıyla bir siyasi partinin genel başkanı olarak HDP rakibi ise AK Parti'nin buradaki zayıf karnına yönelik bir şeyler söyledi. Benim anladığım bu. " şeklinde konuştu.

Seçmen Ak Parti ilişkisi

Kürt seçmen Ak Parti'ye küstüğü iddialarını değerlendiren Acet "AK parti’nin düzeltmesi gereken şeyler var mı var. Ama bu demek değil ki Kürt seçmen – Ak Parti arası açıldı. Belki Ak Parti-MHP ittifakıyla küsenler olmuş olabilir. İttifakın ardından 3 seçim yapıldı, referandum da dahil. 3 Seçim sonuçlarına bakıldığında Kürt seçmene yönelik böyle bir söylem doğru olmadığını görebiliriz.  Ak Parti geçmiş dönemlere Güneydoğu’da oylarını arttırdı." ifadelerini kullandı.

Acet "O bölgeden gelen bilgilere bakıyorum, HDP’nin oylarını arttırdığı doğru değil. AK Parti-Kürt seçmen arası açıldığı retoriğine itiraz ediyorum." diye konuştu.

AK Parti'ye küsen seçmenin muhalefete geçmediğinin de altını çizen usta gazeteci "Çeşitli nedenlerle Ak Parti'ye kızan bir kesim, araya mesafe koysa bile muhalefete geçmiyor. Gri bölgede bekliyor. Muhalefet daha iyi şeyler sunmadığı için bekliyorlar. İktidar iyi şeyler yaptığı zaman geri geliyor. 2-3 aylık anketler bunu gösteriyor." dedi.

Mecburiyet durumunda Meral Akşener aday 

Millet İttifakı'ndaki gelişmelere ilişkin de konuşan Acet, "CHP ile İYİ Parti liderleri senkronize olamıyorlar. Meral Akşener, "Ben aday olmayacağım" dedi. Bunu sorduğum İYİ Partililer, bu söylemin Kılıçdaroğlu’na sende aday olma demek olduğunu söyledi." diye aktardı.

Acet "İttifakın Cumhurbaşkanı adayı olarak İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu ve Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş'ın ismi ön plana çıkıyor. Bu iki isimden birini aday çıkarırlarsa tek aday olabilir. Kılıçdaroğlu eğer adaylık ısrarını sürdürürse bunun geleceği nokta çok adaydır." dedi.

Meral Akşener'in adaylığının da rafa kalkmadığını vurgulayan Acet, İYİ Partili yetkililerin mecburiyet durumda Akşener'in aday olacağı açıkladığını söyledi

http://www.ankaramasasi.com/haber/1248631/mehmet-acet-eytlilerin-bekledigi-haberi-ankara-masasinda-acikladi
İlginizi Çekebilir

Yorumlar (0)

Yorumunuz İletilmiştir.