Murat Ilıkan ulaşıma yapılan örtülü zammı anlattı

Ankara Büyükşehir Belediyesi (ABB) Meclisi MHP Grup Başkanvekili Murat Ilıkan, ulaşım zamlarının ardından aktarma yapan kişinin bir günlük ulaşım maliyetini anlattı. Ilıkan "Halden anlıyoruz diyorsun, halden anlarken yaptığınız işe bakın. İyi ki halden anlıyorsunuz." ifadelerini kullandı.
Ankara Masası
|
26 Ocak 2022, Çarşamba - 12:54
Murat Ilıkan ulaşıma yapılan örtülü zammı anlattı

Ankara Masası Genel Yayın Yönetmeni Fatih Atik'in konuğu Ankara Büyükşehir Belediyesi (ABB) Meclisi MHP Grup Başkanvekili Murat Ilıkan oldu.

Ankara'da yapılan ulaşım zammının millete doğru aktarılmadığını belirten Ilıkan "Ulaşım zammı bir maliyet fayda hesabıdır. Vatandaşa hizmet ederken maliyetleri değerlendirirsiniz, zam yapmanız gerekiyorsa bunu da izah edersiniz. Bu meclisin görevi değil sizin UKOME'de aldığınız bir karardır. Daha önce 2019'da da bir zam kararı alındı meclise gelmeden yapıldı. Su zamları konusunda da bir süreç yönetildi muhalefet ne der diye düşünülmedi zam yapılmakta ısrar edildi. Ondan sonra kademeli tarifeye geçilerek vatandaşa bir zamlı tarifeye dönüşmüş oldu. Halk Ekmek büyükşehir göreve geldiğinde 0,75 kuruştu şimdi oldu 1,25. Bunları yaparken hiç vatandaş ne der diye düşünmüyorsunuz. Toplu ulaşım böyle daha fazla kitleyi ilgilendirdiği için bununla ilgili bir siyaset yapma gereğine dönüşüyor. 3,25'ten 4'5'a mı çıkıyor bu bedel, 3,25'ten 4,5'a çıkmıştır. Hemen sabah billboardlarda. Aslında 6,5'a çıkıyordu da biz 4,5'a indirdik. Ben bilmiyorum ki 6,5'a çıktığını sen biliyorsun. Rahatlıkla 3,25'ten 10'a çıkıyordu da biz 8'e yaptık deseniz iz size indirim yaptınız diye sevinecek miyiz. Ne gerek var böyle bir sisteme. Vatandaş zaten 4,5 ödeyeceğini biliyor. " diye konuştu.

Ankara'da ulaşıma yapılan örtülü zam

"Ama asıl duyulması gereken bir şey var" ifadelerini kullanan Ilıkan, ulaşımda yapılan örtülü zamla ilgili " Yapıla gelen bir hizmet vardı. Onu vatandaşın elinden aldınız. Hem de aynı kararın altında kimseye haber vermeden. Billboarda yazmadan, afişe bastırmadan. Metro ve otobüsler arasında aktarma işlemi ücretsizdi. Neden? Metro Çayyolu'nda var ama Sincan'ın Etimesgut'un birçok mahallesinde oturan vatandaşta o metroyu kullanmak zorunda. Aktarmayla gelip belirli bölgelere gidiyorlar. Şimdi bir örnek üzerinden bunu ifade etmeye çalışıyım. Mesela 511 diye bir hat var Sincan'dan gelen. Bu hat Sincan'dan çıkıyor adam daha önce 3,25 lira parasını ödüyordu Söğütözü'nde çalışıyorsa oraya kadar gidiyordu birkaç aktarma ile. Evinin önünde belki metro yoktu ama o hizmetten de yararlanıyordu. Şimdi yeni gelen uygulama ile ne oldu. Önce 4,5 lira 511'e binerken ödüyor. Oradan Çayyolu-Ümitköy Metrosu'na biniyor aktarma yaparken bir 2,25 daha ödüyor. Oradan MTA İstansyonu'nda inecek Söğütözü'ne doğru ringe binebilsin. Tekrar 2,25 ödemek zorunda kalıyor. Şimdi Sincan'dan işine gelmek isteyen bir adam yılbaşından önce 3,25'e geliyorken şimdi 9 liraya gelmeye başlıyor. Siz önce 6,5'a çıkıyordu da 4,5'a indirdik demekten ziyade bunu söyleyin vatandaşa. Birde akşam eve dönüyorsun 18 lira yapıyor. " dedi.

" Bırakın aktarmayı ücretli hale getirmeyi biz karşılayacağız diyordunuz"

Başkan Mansur Yavaş'ın seçim döneminde işçilerin yol ücretini karşılama vaadinde bulunduğunu hatırlatan Ilıkan şöyle devam etti;

Halbuki seçimlerden önce belediye başkanının vaatlerinin arasındaydı. Onların çalışması için otobüs ücretlerini halk otobüsü de olsun, dolmuşta olsun biz karşılayacağız diyordu. Söğütözü'nde bir evin temizliğine gidiyor Sincan'daki ablamız. Vaadinizde o var. Bırakın aktarmayı ücretli hale getirmeyi biz karşılayacağız diyordunuz. Hatta mağduriyetlerini anladığını ifade edip diyorsunuz ki, "Bugün Mamak'tan İvedik Organize Sanayi'ne gitmek için yerine göre 2-3 vasıta değiştiriyorlar. Gidiş-geliş hesap ettiğiniz zaman aldığı asgari ücretin yüzde 30-40 zaten ulaşıma gidiyor" diye açıklaması var. Halden anlıyoruz diyorsun, halden anlarken yaptığınız işe bakın. İyi ki halden anlıyorsunuz.

http://www.ankaramasasi.com/haber/1261716/murat-ilikan-ulasima-yapilan-ortulu-zammi-anlatti
İlginizi Çekebilir

Yorumlar (0)

Yorumunuz İletilmiştir.