Ruble değer kaybediyor

Rusya'nın Ukrayna'ya saldırısı ve Batılı ülkelerin yaptırım açıklamalarının ardından Rus rublesi, haftaya dolar karşısında yüzde 8'den fazla değer kaybederek başladı.
Ankara Masası
|
28 Şubat 2022, Pazartesi - 10:47
Ruble değer kaybediyor

Dolar/ruble paritesi yüzde 8,43 artışla 90 seviyesine, avro/ruble paritesi de yüzde 8,8 yükselişle 101,2'ye çıktı.

Geçen hafta yaklaşık yüzde 25 değer kaybeden Moskova Borsası'nın ise ikinci bir talimata kadar işlemlere kapalı olacağı duyuruldu.

Merkez Bankasının destekleme gücü azalıyor

Rusya Merkez Bankası, politika faiz oranını yüzde 9,5'ten yüzde 20'ye çıkardığını duyurmuştu.

Uzmanlar AB'nin Rusya Merkez Bankası'nın yurtdışındaki varlıklarının dondurulma kararının toplam rezervlerin yüzde 48'ini kullanılmaz hale getirebileceğini belirtti. Bu da 630 milyar dolar rezervin 302.4 milyar dolarının 'donması' anlamına geliyor. Bu durum Rusya Merkez Bankası'nın rubleyi destekleme gücünü bir hayli azaltıyor.

Ticaret zorlaşacak

Bunun yanında SWIFT'ten Rus bankalarının çıkarılması bu ülkeyle para transferini neredeyse imkansız hale getiriyor. Bu finansal piyasaların yanında reel ekonomi için de büyük bir darbe anlamına geliyor. Rusya ile ticaret yapan yabancı şirketlerin SWIFT olmadan güvenilir bir biçimde ödeme yapma ve alma imkanı bir hayli kısıtlanıyor.

Tüm bunlar rublenin değer kaybına neden olurken Rusya Merkez Bankası önlem olarak iç piyasadan altın alacağını açıkladı.

Şirketler ayrılıyor

Bunun yanında her geçen gün şirketler de Rusya'daki yatırımlarından çekilme kararı alıyor. Norveçli enerji devi Equinor son olarak Rusya'daki tüm ortaklıklarından çıkma ve yatırımlarını durdurma kararı aldı. İngiliz BP de Rus Rosneft'teki yüzde 19.75'lik payını bırakma kararı aldı.

http://www.ankaramasasi.com/haber/1328130/ruble-deger-kaybediyor
İlginizi Çekebilir

Yorumlar (0)

Yorumunuz İletilmiştir.