Mehmet Yılmazer: Şehir merkezlerinin ücretli olması kaçınılmaz

Enerji Hukuku Araştırma Enstitüsü Yönetim Kurulu Üyesi Mehmet Yılmazer, büyükşehirlerde karbon salınımının azaltılması için toplu taşımanın özendirilmesi gerektiğine dikkat çekerken "Merkezlerin yoğunluğun arttığı saatlerde, belli bir ücrete tabi olması önümüzdeki dönemde bence kaçınılmaz" dedi.
Ankara Masası
|
30 Mart 2022, Çarşamba - 16:30
Mehmet Yılmazer: Şehir merkezlerinin ücretli olması kaçınılmaz

Enerji Hukuku Araştırma Enstitüsü Yönetim Kurulu Üyesi, aynı zamanda Enerji Tahkim Merkezi’nde görevli olan Mehmet Yılmazer, Eko İklim Zirvesi'nde Ankara Masası'na konuk oldu.

"Fosil yakıtların kullanımı ortadan kalkacak"

Avrupa Birliği'nin Yeşil Mutabakat olarak açıkladığı, sera gazı salınımıyla mücadeledeki hedeflerinden bahseden Yılmazer "Yeşil Mutabakat diye bir süreç var. Bir taraftan da Türkiye'nin devreye aldığı Paris İklim Anlaşması var. Dolayısıyla Paris İklim Anlaşması belki belli oranda emisyonu daha doğrusu küresel ısınmaya karşı, belli oranda hayali olmayan bir hedef koymuş durumda ama bir taraftan da Yeşil Mutabakat var. Bu Yeşil Mutabakatın özellikle enerji sektörüne ve üreticilere maliyetleri olacak. Emisyon ve sera gazı salınımının en aza indirilmesi ve 2050'de Avrupa Birliği'nin sera gazı emisyon salınımını neredeyse sıfır haline getirmesi gibi bir hedefi var. Öncesinde bir 2030 hedefi var. Bu hedeften daha öte 2050'de daha zor... Bu şu demek, bir şekilde fosil yakıtların kullanımının azalacağı hatta ortadan kalkacağını söyleyebiliriz." dedi.

"Jeopolitik sorunlar arttı"

Yılmazer sözlerine şöyle devam etti:

AB Yeşil Mutabakatını açıklamasına rağmen şu günlerde doğal gaz krizinin de, arz güvenliği sorunları, özellikle bölgemizdeki jeopolitik sorunların artmasından dolayı nükleeri santralleri devreye alır mıyız? Konusu konuşuluyor. Doğal gaz, emisyon salınımı daha düşük bir ürün olduğu için AB Yeşil Mutabakatı'nda da kullanımına devam edilecek bir ürün olarak görülüyor. Ama doğal gazdan elektrik üretimi mevzusu bir taraftan doğal gaz fiyatı arttığında... Doğal gaz mevzusu hem AB hem de Türkiye için geçerli. Doğal gaz fiyatlarının arttığı bir dönemde elektrik fiyatlarının da artmasını görüyoruz. Dolayısıyla bir taraftan hem termik santralleri yani kömürle hala elektrik üretmeyi önceliyoruz. Burada AB'de bunları tekrar konuşmaya başladı. Çok paradoksal bir sürece girdik.

Türkiye'nin enerji potansiyeli

Yılmazer, doğal gazın enerji sektöründeki önemine de özellikle dikkat çekti. Türkiye'de Rusya  ve Azerbaycan doğal gazının tercih edildiğini ifade eden Yılmazer, önümüzdeki süreçte İsrail ve Irak doğal gazının da kullanılabileceğine vurgu yaptı. Karadeniz’deki gazında devreyle girmesiyle Türkiye’nin ciddi bir enerji alanı haline gelebileceğini özellikle ifade etti.

"Yoğunluğun arttığı saatlerde ücretli olması kaçınılmaz"

Şehirlerde özel araçların artmasıyla karbon salınımın insan sağlığını ciddi anlamda tehdit ettiğini belirten Yılmazer "Şehir merkezlerinde karbon salınımı azaltılması yönünde toplu taşımanın özendirilmesi, metro ağlarının oluşturulması çabasına bugünden girmemiz lazım" şeklinde konuştu.

İlerleyen süreçte şehir merkezlerinin ücretli olabileceğinin altını çizen Mehmet Yılmazer "Toplu taşımanın yetersizliği trafiği arttırıyor. Dünya bunu belli ölçüde çözmüş. Merkezlerde belki yoğun arttığı saatlerde, merkezlerin belli bir ücrete tabi olması bence kaçınılmaz önümüzdeki dönemde. İstanbul’da Ankara’da gerek İzmir’de bence. Dolayısıyla o süreçlerin kurgulanması lazım. O yapılmazsa bu trafiğin önüne geçme şansımız yok. Her gün yol yaparız, yol yaparız ama yoğun artar. Konut artar konut sayısı arttıkça yine tıkanıklar gerçekleşir. Tabi ki şehirlerimiz büyüyecek ama yaşanabilir şehirler olması lazım." diye konuştu. 

http://www.ankaramasasi.com/haber/1396453/mehmet-yilmazer-sehir-merkezlerinin-ucretli-olmasi-kacinilmaz
İlginizi Çekebilir

Yorumlar (0)

Yorumunuz İletilmiştir.