Ergin Kahveci: "Devletin piyasadan 3-4 milyon ton buğdayı alması gerek"

İyi Parti Genel Başkan Yardımcısı Ergin Kahveci, Türkiye’nin Temmuz’un 15’inde piyasaya girerek buğday ve tahıl ihtiyacını karşılaması gerektiğini belirterek “Yoksa ekmekte falan facia ile karşı karşıya kalırız” dedi.
Ersin Küçükbarak
|
09 Haziran 2022, Perşembe - 15:43
Ergin Kahveci: "Devletin piyasadan 3-4 milyon ton buğdayı alması gerek"

Ergin Kahveci, Ankara Masası canlı yayınında Genel yayın Yönetmeni Fatih Atik’in konuğu oldu.

İktidarın buğday da rekolte tahmininin yanlış olduğunu kaydeden Kahveci, yüzde 23 iç tüketim açığı bulunduğunu ifade etti.

Kahveci, “Yüzde 20 arz açığı varsa piyasa fiyatı en az yüzde 20 fazla gerçekleşir 7050 TL’den satan çiftçi regülasyon kurumu devrede değilse yüzde 20 fazlasına satar piyasada” şeklinde konuştu.

Kahveci şunları söyledi:

“Aralık ayında 400-500 dolarları göremeyiz”

“Uluslararası piyasalarda bize en az 50 dolar daha dayatıyor ton başına. Şu an henüz hasadın başı 400 dolar civarında. Ben 360 dolar civarına geri geleceğini düşünüyorum, Temmuz’un 15'i ile 20'si arasında Ruslarla bir anlaşma olursa. Buralara gelebilir ama Aralık ayında falan bu 400-500 dolarları göremeyiz.”

“Türkiye'nin buğday ve tahıl ihtiyacını depolarına koysunlar”

“ Kontratlar bittikten sonra ürün sıkıntısı çok olacak bu sene. Kontratlarını tamamlasın TMO. Her neye mal olacaksa olsun kontratlarını tamamlasın. Geçen sene Genel Başkan söyledi, geçen hafta da söyledi. Bir an öce girsinler Temmuz’un 15'indeki piyasada Türkiye'nin buğday ve tahıl ihtiyacını karşılasınlar. Depolarına koysunlar.”

“Ekmekte falan facia ile karşı karşıya kalırız”

“ Yoksa ekmekte falan facia ile karşı karşıya kalırız. Ve üretimde de üreticinin dayanacak gücü kalmadı. Üreticiyi bir rahatlatmak gerekiyor. Madem 6 bin 50 TL, 1 TL'de fiyat açıkladılar. 6 bin 50 TL. Buyursunlar girsinler piyasadan en az 3-4 milyon ton ürünü çeksinler ki piyasa dengesini bulsun. Bu fiyattan alsınlar. Alabiliyorlarsa alsınlar. Alamayacaklar. Almıyorlar çiftçi güvenmiyor. O bir 1 TL'yi ne zaman alacağını bilmiyor çiftçi.”

http://www.ankaramasasi.com/haber/1563539/ergin-kahveci-devletin-piyasadan-3-4-milyon-ton-bugdayi-almasi-gerek
İlginizi Çekebilir

Yorumlar (0)

Yorumunuz İletilmiştir.