Sigara kulananlara önemli uyarılar

Prof. Dr. Mustafa Necmi İlhan, sigara içenlerde koronavirüsten ölüm oranının yüksek olduğunu belirtirken, virüsün yayılma ihtimali arttırdıklarını da söyledi.
Ankara Masası
|
12 Eylül 2020, Cumartesi - 00:22
Sigara kulananlara önemli uyarılar

Gazi Üniversitesi Halk Sağlığı Uzmanı Prof. Dr. Mustafa Necmi İlhan, sigara kullanıma devam edenlere önemli uyarılarda bulundu.

Sigara içenlerin koronavirüsten ölüme ihtimalinin daha yüksek olduğunu ifade eden İlhan, içicilerin çevresindekileri de riske attığını söyledi.

“Vefat 14 kat daha fazla”

İlhan, sigara içenlerde koronavirüs nedeniyle ölümlerin 14 kat daha fazla olduğunu belirtirken “Sigarayı kullanmak için maskeyi çıkarmak zorundayız. Ayrıca bugün kanıta dayalı olarak biliyoruz ki sigara demeyelim de tütün kullanımı diyelim isterseniz.  Tütün derken, sigara, pipo, puro, nargile hepsini bu kapsamda değerlendirmemiz gerekiyor. Tütün ve türevlerini kullanan vatandaşlarımızı düşündüğümüzde bu vatandaşlarımızda 14 kat vefatın daha fazla olduğunu görüyoruz, koronavirüs hastası olanlarda. Koronavirüs hastalarında sigara içenlerle içmeyenleri kıyaslayalım, koronavirüs hastası olup sigara içenlerde vefat 14 kat daha fazla.” Diye konuştu.

“Bunların hepsi riski oluşturuyor”

Sigaranın virüsün yayılma ihtimali arttırdığını söyleyen İlhan “Ayrıca biraz önce sizde söylediniz. Sigara içmek için maskeyi indiriyoruz ağzımızdan. Bu sırada zaten çevremizde insanlar varsa enfekte oluyoruz. Maalesef sigara içmek  toplu yapılan bir eylem. Yani bir kişi içmeye başlayınca diğer kişilerde başlıyor içmeye. 3-4 kişi bir arada çakmak alışverişi virüsün bulaşımı için çok önemli bir alandır ya da kibrit alışverişi. Sigarayı paketinden tutup başkasına ikram etmek. Gerçekten bunların hepsi riski oluşturuyor. Aynı zamanda tabi sigara içtikten sonra dışarı üflediğimiz için virüsü yayılma ihtimali daha yüksek.” ifadelerini kullandı.

“Sigarayı bırakmanın tam zamanı”

Sigara içenlerin çevresindekileri de riske attığının altını çizen İlhan “İkinci el mağduriyet diye bir şey söz konusu. Siz evde sigara içiyorsanız, eşiniz ,  çocuklarınız, anneniz, babanız veya çalışma ortamındaki arkadaşlarınız buna maruz kalıyorsa bunların da koronavirüs olduğunda hayatlarını kaybetme ihtimalinin daha yüksek olduğunu bilerek hem bireysel sorumluluk hem toplumsal sorumluluk içerisinde hareket etmemiz gerekiyor. Yani sigarayı bırakmanın tam da zamanı.” Dedi.

http://www.ankaramasasi.com/haber/160002/sigara-kulananlara-onemli-uyarilar
İlginizi Çekebilir

Yorumlar (0)

Yorumunuz İletilmiştir.