Rusya'dan Google'a rekor ceza!

Google’ın Rusya’daki iştiraki, mali yükümlülüklerini yerine getiremediği gerekçesiyle geçen hafta iflas süreci başlatmıştı. Rusya, Google’ın Rusya’daki iştirakinin iflas süreci sürerken Google'a 365 milyon dolar para cezası kesti.
Mevlüt Peker
|
19 Temmuz 2022, Salı - 10:05
Rusya'dan Google'a rekor ceza!

Rusya, Ukrayna'ya savaş açtıktan sonra ağır ekonomik yaptırımlarla karşı karşıya kalması sebebiyle hem misillemede bulunma hem de zararlarını karşılama amacıyla uluslararası şirketlere karşı savaş açmış durumda. Son olarak Google'ın Rusya iştirakine Rusya’nın kanunlarına aykırı videoların YouTube'dan kaldırılmaması sebebiyle 21,1 milyar ruble yani 365 milyon dolar para cezası kesti.

Rusya'nın iletişim düzenleyici kurumu olan Roskomnadzor, video paylaşım sitesi YouTube'un "terörizmi ve aşırılığı teşvik eden" videoları ve Rusya-Ukrayna savaşı ile ilgili yanlış olduğu değerlendirilen bilgileri içeren "yasaklanmış içeriği" silme talimatlarına uymadığını kaydetti.

Mart ayında Roskomnadzor, "yasadışı" durumdaki YouTube videolarını kaldırmadığı gerekçesiyle Google'ın Rusya'da senelik gelirinin yüzde 20'sine denk gelen miktarda para cezasıyla karşı karşıya kalabileceği uyarısında bulunmuştu. 21,1 milyar ruble (365 milyon dolar), Google'ın Rusya’daki senelik cirosunun büyük bir bölümüne denk geliyor. Fakat Google'ın para cezasını Rusya’ya ödeyip ödemeyeceği bilinmiyor. 

Google, Moskova hükümeti yetkililerinin Rusya’daki varlıklarına el koyduğunu ve Google Rusya şubesini çalışır durumda tutmanın “savunulmaz” olacağını kaydederek Mayıs ayında Rusya’daki operasyonlarını sona erdirme planlarını duyurmuştu. Daha sonra Google’ın Rusya’daki iştiraki mali yükümlülüklerini yerine getiremediği gerekçesiyle geçen haftada iflas başvurusu yapmıştı. Rusya, geçtiğimiz senenin Aralık ayında, yasaklı içeriği kaldırmadığı için Google'a 100 milyon dolar daha para cezası uygulamıştı.

Rusya'nın Ukrayna'ya saldırmasından sonra Google'a karşı yaptırımlar Rusya’da artırıldı. Bunun üzerine diğer birçok teknoloji şirketi gibi Google da Rusya’daki müşterileri için bazı hizmetlerini durdurmuştu. Ayrıca Google, Rusya hükümeti tarafından desteklenen medya kuruluşlarına ait YouTube hesaplarına erişimi de engellemişti.

http://www.ankaramasasi.com/haber/1660440/rusyadan-googlea-rekor-ceza
İlginizi Çekebilir

Yorumlar (0)

Yorumunuz İletilmiştir.