Kuzey Makedonya’dan ATO üyelerine yatırım daveti

Kuzey Makedonya Başbakanlık Müsteşarı Doç. Dr. Muhittin Kahveci, ATO Başkanı Gürsel Baran’ı ziyaret etti. Kahveci, ATO üyelerine yatırım davetinde bulundu.
Mevlüt Peker
|
29 Temmuz 2022, Cuma - 11:16
Kuzey Makedonya’dan ATO üyelerine yatırım daveti

ATO (Ankara Ticaret Odası) Yönetim Kurulu Başkanı Gürsel Baran, Türkiye ile Kuzey Makedonya arasında ticaret hacminin 772 milyon dolar seviyelerinde olduğunu hatırlatarak, ticaret hacmini Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından dile getirilen 1 milyar dolarlık dış ticaret seviyesine ulaştırmayı hedeflediklerini bildirdi.

Kuzey Makedonya Başbakanlık Organizasyon ve Kamu İşlerinden Sorumlu Başbakanlık Müsteşarı Doç. Dr. Muhittin Kahveci, Uluslararası Vizyon Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Hasan Oktay ile birlikte ATO Başkanı Gürsel Baran’a ziyarette bulundu.

ATO Başkan Yardımcısı Halil İbrahim Yılmaz ile ATO Yönetim Kurulu Sayman Üyesi Murat Ülkü Karakuş’un da bulunduğu ziyarette Müsteşar Kahveci, Kuzey Makedonya hakkında bilgi verdi ve ATO üyelerine yatırımda bulunma çağrısı yaptı. Muhittin Kahveci, “Ülkemizde Türk yatırımlar var, sayılarını artırmak istiyoruz. Türkiye’den gelen yatırımcılara pozitif ayrımcılık yaparız.  NATO üyesi olan ve Avrupa Birliği ile üyelik müzakereleri yürüten Kuzey Makedonya, yatırımcılar açısından güvenli bir ülke.” diye konuştu.

Kuzey Makedonya’da faal durumda 7 serbest bölgenin bulunduğunu, sekizincisinin ise hazırlık çalışmalarının devam ettiğini belirten Muhittin Kahveci, serbest bölgelerin üreticiler için avantajlar sağladığına vurgu yaparak, Kuzey Makedonya'da yatırım yapmak isteyen yurt dışındaki şirketlere vergi muafiyeti tanındığını ve istihdam destekleri sağlandığını söyledi. Müsteşar Kahveci, “Ülkemize gelen bir yabancı yatırımcı, toplam yatırımının yüzde 50’sini 10 yıl içinde teşvik olarak geri alıyor. İadelerin bir kısmı nakit olarak diğer kısmı da muafiyetlerle gerçekleştiriliyor.” ifadelerini kullandı.

Coğrafya itibariyle Kuzey Makedonya’nın Avrupa’ya köprü vazifesi gördüğünü belirten Muhittin Kahveci, Kuzey Makedonya’da yatırım yapanların böylelikle 600 milyon nüfusa sahip Avrupa Birliği’ne ulaşabildiğine dikkat çekti. Kahveci, “Kuzey Makedonya olarak; Arnavutluk ve Sırbistan ile ‘Açık Balkan’ ismi altında ekonomik bölge oluşturduk. Balkanların kalbi Kuzey Makedonya ile Avrupa’ya yol kısalıyor.” dedi.

Tekstil, tarım, yazılım ve enerji sektörlerinde iş birliği

Ankara Ticaret Odası Başkanı Gürsel Baran da, Türkiye’nin, Kuzey Makedonya’nın bağımsızlığını ilan ettikten hemen sonra tanıyan ilk ülkelerden biri olduğunu hatırlattı.

Kuzey Makedonya’da Türk asıllı vatandaşların yaşadığını anımsatan Gürsel Baran, son senelerde Türk iş insanlarının da Kuzey Makedonya’da çeşitli yatırımlar yaptığını kaydetti. 

Ekonomik, sosyal ve kültürel bağlara rağmen Türkiye ile Kuzey Makedonya arasında dış ticaret hacminin 772 milyon dolar seviyesinde olduğuna dikkat çeken Gürsel Baran, “Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın Kuzey Makedonya ile ülkemizin ticaret hacmi için dile getirdiği 1 milyar dolar düzeyine çıkarmayı biz de hedefliyoruz. Ankara Ticaret Odası olarak en kısa sürede bu hedefe ulaşmak için her türlü gayreti sarf ediyoruz” diye konuştu.

Gürsel Baran, Ankara Ticaret Odası üyelerinin Kuzey Makedonyalı iş insanlarıyla enerji başta olmak üzere yazılım, tarım ve tekstil gibi sektörlerde iş birliği yapabileceklerini söyledi.

ATO Başkanı Baran, Ankara Ticaret Odası ve Ankara ekonomisine ilişkin konuklarına bilgiler verdi.

http://www.ankaramasasi.com/haber/1680457/kuzey-makedonyadan-ato-uyelerine-yatirim-daveti
İlginizi Çekebilir

Yorumlar (0)

Yorumunuz İletilmiştir.