Abdülkadir Selvi hükümetin yeni cemevi adımlarını kaleme aldı

Hürriyet Yazarı Abdülkadir Selvi, hükümetin cemevlerine hukuki bir statü kazandıracak bir çalışma yaptığını yazdı.
Ersin Küçükbarak
|
17 Ağustos 2022, Çarşamba - 13:20
Abdülkadir Selvi hükümetin yeni cemevi adımlarını kaleme aldı


Abdülkadir Selvi, Hürriyet’teki köşesinde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın saldırılar sonrası gelen cemevleri ziyaretlerini değerlendirdi.

Cemevlerine saldırıları düzenleyenlerin Sivas, Çorum ve Maraş’ta yaşananlara benzer bir planı uygulamak istediğini ama heveslerinin kursaklarında kaldığını belirten Selvi, “Cemevi saldırganının yakalanması, kamuoyunun gösterdiği sağduyulu tepki, planlarının tersine dönmesini sağladı.” dedi.

"Erdoğan'ın cemevi ziyaretleri siyaset üstü bir konu"

Selvi, “Alevi meselesi birlik ve bütünlüğümüz açısından hayati bir konu. İktidarın cemevlerine gösterdiği ilgi, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın ziyaretleri ise siyaset üstü bir konu. Erdoğan orada devleti temsil ediyor. Bu hiçbir oy sandığı ile ölçülmeyecek kadar kıymetli bir adım.” İfadelerine yer verdi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın ziyaretlerinin Alevilik konusundaki önyargıların yıkılması, cehaletten kaynaklı düşmanlıkların son bulması açısından yararlı olduğunu yazan Selvi,  “sadece bir ziyaretle kalınmaması, Alevilerin sorunlarının çözümü yönünde de düzenlemelerin yapılması gerekiyordu.” değerlendirmesinde bulundu.

Üç bakan hükümetin cemevi adımlarını hazırlıyor

Selvi, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy ve Adalet Bakanı Bekir Bozdağ’ın yürüttüğü hukuki ve idari düzenlemeler içeren çalışmanın olgunlaştıktan sonra kabine toplantısında ele alınacağını ifade etti.

Hükümet cemevleri için hangi adımları atacak?

Abdülkadir Selvi, yazısında şunlar dile getirdi:

"NE YAPILACAK?

Cemevlerine yönelik şu düzenlemelerin yapılması planlanıyor:

1- Cemevlerinin elektrik ve su giderlerinin devlet tarafından karşılanması.

2- Cemevlerinde görevli Alevi dedelerine maaş bağlanması.

3- Ayrıca cemevlerinin hizmetlerini yürüten bir görevliye maaş bağlanması.

4- Cemevlerine tapuda özel bir imar lejantı verilmesi.

YENİ BİR BİRİM KURULUYOR

Üç bakanın çalışmasında cemevlerine hukuki bir statü kazandırılması amaçlanıyor. Kültür ve Turizm Bakanlığı bünyesinde Alevi-Bektaşi ve Cemevi Daire Başkanlığı ya da Alevi-Bektaşi ve Cemevi Başkanlığı gibi bir birim oluşturulup cemevlerinin oraya bağlanması planlanıyor.

Cemevleriyle ilgili düzenlemenin kasım-aralık aylarında Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından açıklanarak yürürlüğe girmesi bekleniyor."

4 yeni cemevi açılacak, 4'ünün de temeli atılacak

Abdülkadir Selvi köşe yazısında, Eylül ayının sonunda Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın katılacağı bir törenle Şahkulu Dergâhı’yla birlikte Elazığ, Erzurum ve Ankara’nın Altındağ ilçesi Aydıncık Mahallesi’ndeki cemevlerinin bu yıl hizmete alınacağını, Kütahya, Burdur, Denizli ve Kayseri’de de yeni cemevlerinin temelinin atılacağını sözlerine ekledi.

http://www.ankaramasasi.com/haber/1719666/abdulkadir-selvi-hukumetin-yeni-cemevi-adimlarini-kaleme-aldi
İlginizi Çekebilir

Yorumlar (0)

Yorumunuz İletilmiştir.