YÖK 23 Mart’ta, Uzaktan Eğitime Başlıyor

Ankara Masası
|
20 Mart 2020, Cuma - 13:14
YÖK 23 Mart’ta, Uzaktan Eğitime Başlıyor

Yükseköğretim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Yekta Saraç, “23 Mart Pazartesi Günü uzaktan eğitim kapasitesine sahip olan bütün üniversitelerimizde dijital imkânlar ile uzaktan öğretim süreci başlayacaktır” açıklamasında bulundu.

Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Başkanı Prof. Dr. Yekta Saraç, yeni tip korona virüs salgını dolayısıyla üniversitelerin tatil döneminde uygulanacak olan ‘Dijital, Uzaktan Eğitime’ ilişkin önemli açıklamalarda bulundu.

YÖK Başkanlığında gerçekleştirilen bilgilendirme toplantısında tedbir amacıyla basın mensupları belirli bir mesafe gözetilerek oturtuldu. YÖK Başkanı Prof. Dr. Saraç, küresel ölçekte yaşanan ve Dünya Sağlık Örgütünce pandemi olarak ilan edilen olağanüstü durum karşısında, YÖK'ün hızla harekete geçtiğini ve kurulların bu sürecin eğitim ve öğretime muhtemel etkileri üzerine belli senaryolar üzerinde çalışma başlattığını belirtti. Saraç, bu bir haftalık süre içerisinde, eğitim-öğretim faaliyetlerinin mümkün olduğunca kesintisiz yürütülebilmesi için model planlaması yapıldığını söyledi.

Dünya örneklerinin bu süreçte incelendiğini aktaran Saraç, sürecin ilerlemesinde Amerika ve Avrupa başta olmak üzere, salgının bulunduğu ülkelerdeki yükseköğretim otoriteleri ve üniversitelerin aldıkları kararların da değerlendirildiğini belirtti.

Saraç, eğitime ara verilmesinin hemen akabinde uzaktan öğretim altyapıları ve insan kaynaklarının durumu konusunda üniversitelerden acil bilgi istendiğini ve yine üniversitelerde Salgın Danışma Komisyonları oluşturulduğunu söyledi.

UZAKTAN EĞİTİMDE MEVZUAT DEĞİŞİKLİĞİ

Saraç, “Bugün itibariyle YÖK bünyesinde farklı üniversitelerimizden alanında uzman hocalarımız tarafından oluşturduğumuz ‘Yükseköğretimde Dijital Dönüşüm Komisyonumuz’ tarafından hazırlanan Pandemi Dönemi Uzaktan Öğretim Uygulamaları Yol Haritası’na Yürütme Kurulumuz tarafından son hali verilmiştir” şeklinde konuştu.  Öğrencilerin öğrenme süreçlerinin kesintiye uğramasının önüne geçmek üzere gerçekleştirilecek uzaktan öğretim faaliyetlerine ilişkin bilgi veren Saraç, “Bu yol haritasında şu 5 temel alanda çalışma yapılmıştır:  Mevzuat, Altyapı, İnsan kaynakları, İçerik, Uygulama. Mevzuat düzenlemesiyle, Uzaktan Öğretim Usul ve Esaslarında önemli değişiklikler yapılarak uzaktan öğretim altyapıları hazır olan üniversitelere, bu dönemle sınırlı olmak kaydıyla, tüm alanlarda uzaktan öğretim yapma imkânı sağlıyoruz. Bu maksatla uzaktan öğretim yapma konusunda mevzuat değişikliğine gidilmiştir” diye konuştu.

DİJİTAL ORTAMDAKİ DERSLER YÖK-DERSLERİ ADIYLA ERİŞİME AÇILACAK

Saraç, “Üniversitelerimizin içerik ihtiyaçlarının karşılanması amacıyla başta Anadolu Üniversitesi, Atatürk Üniversitesi ve İstanbul Üniversitesinin ders havuzlarında yer alan dijital ortamdaki bütün dersler, önümüzdeki haftadan itibaren YÖK bünyesinde oluşturulan YÖK-Dersleri (Yükseköğretim Kurumları Dersleri) adını verdiğimiz ara yüzle açık erişime açılacak, bilahare diğer üniversitelerin dijital ders malzemeleri de bu havuza ilave edilecektir” dedi.

TRT TARAFINDAN YÖK’E TAHSİS EDİLECEK KANAL ÜZERİNDEN ORTAK DERSLER YAYINLANACAK

TRT tarafından YÖK’e tahsis edilecek kanal üzerinden ortak ders yayınlarının başlayacağını söyleyen Saraç, “TRT tarafından YÖK’e tahsis edilecek kanal üzerinden daha geniş öğrenci kitlesinin aldığı ortak dersler yayınlanacaktır. Uygulama konusuna gelince; üniversitelerimiz senkron (eş zamanlı) ya da asenkron (eş zamanlı olmaksızın) uzaktan öğretim yöntemlerini kullanabilir. İçinde bulunulan ortamda senkron uygulamaların güçlüğü göz önüne alındığında üniversitelerimizin özellikle ön lisans ve lisans programlarında asenkron uygulamalara ağırlıkla yöneleceği tahmin edilmekte olup daha çok etkileşim içeren senkron uygulamalar da YÖK tarafından teşvik edilecektir” ifadelerini kullandı.

UZAKTAN VERİLECEK  DERSLERİN İMTİHANLARI ÜNİVERSİTELERİN UYGUN BİR DÖNEMİNDE GERÇEKLEŞTİRİLECEK

Uygulamaları dersler için de açıklamalarda bulunan Saraç, “Uygulamalı dersler için ise; teorik kısımlarının uzaktan öğretimle yürütülmesi, uygulama çalışmaları içinse doğru zamanda sıkıştırılmış takvim programı uygulanması planlanmıştır. Bu konudaki tecrübemiz de bize bu süreci kolay bir şekilde yönetebilme imkânı vermektedir. Uzaktan verilecek olan derslerin ölçme ve değerlendirmesi, yani imtihanlar da makro düzeyde belirlenmiş takvime riayet etmek şartıyla yine üniversitelerimizin kendilerine uygun bir dönemde üniversitelerce gerçekleştirilecektir. Lisansüstü programlardaki yeterlik sınavları, tez izleme komiteleri ve tez savunmalarının, üniversitelerimizin gerekli altyapıyı oluşturmaları ve ‘kayıt altına alınarak denetlenebilir olma şartıyla’  dijital ortamda yapılabilmesi sağlanacaktır” dedi.

23 MART’TAN İTİBAREN ÜNİVERSİTELER UZAKTAN ÖĞRETİM SÜRECİNE BAŞLAYACAK

Prof. Dr.  Saraç, konuşmasının son bölümünde, “23 Mart Pazartesi uzaktan eğitim kapasitesine sahip olan bütün üniversitelerimizde dijital imkanlar ile uzaktan öğretim süreci başlayacaktır. Bu kapasiteye henüz sahip olmayan üniversitelerimiz için de yine aynı gün, 23 Mart tarihinde kısa süre içinde oluşturduğumuz açık ders malzemeleri havuzu bütün üniversitelerimize açılacaktır” dedi. Ön lisans ve lisans düzeyindeki bu uygulama ve yaklaşıma, lisansüstü düzeyde de imkân tanınacağını belirten Saraç,  denetlenebilir olma şartı ile uzaktan öğretim ve dijital imkânlar kullanılarak bu süreçlerde de bir kesinti olmayacağını bildirdi. Türk yükseköğretim sisteminin sağlam bir zeminde oturduğunu söyleyen YÖK Başkanı Prof. Dr. Yekta Saraç , “15 Temmuz darbe teşebbüsü akabinde de gösterdiği gibi olağanüstü durumları aşabilecek güçtedir. Bunda YÖK’ün her düzeydeki eğitimde belli bir standart ve kaliteyi aramasının büyük payı vardır. Üniversitelerimizin yetkinliklerine ve yeteneklerine güveniyoruz” dedi.

http://www.ankaramasasi.com/haber/2045/yok-23-martta-uzaktan-egitime-basliyor
İlginizi Çekebilir

Yorumlar (0)

Yorumunuz İletilmiştir.