Millet İttifakı ortak listede uzlaşırken Cumhur İttifakı ayrı ayrı seçime gidiyor

Milletvekili listelerinin YSK’ya teslimi için geri sayım sürerken Millet İttifakı’ndan ‘ortak liste’ sürprizi geldi. İyi Parti dışındaki 4 parti seçime CHP sıralarından girecek. Cumhur İttifakı’nda ise ufukta uzlaşma görünmüyor. Büyük Birlik Partisi Genel Başkanı Mustafa Destici de Cumhur İttifakı’na yaptıkları ortak liste çağrısının yanıtsız kaldığını açıkladı.
Ersin Küçükbarak
|
06 Nisan 2023, Perşembe - 14:13
Millet İttifakı ortak listede uzlaşırken Cumhur İttifakı ayrı ayrı seçime gidiyor

Yeni seçim sistemi ittifakları ortak listeye zorluyor.

Çünkü yeni sistemde her partinin aldığı oy, ait oldukları ittifaklardan bağımsız ve ayrı ayrı hesaplanacak.

Yeni sistemde bir parti, illerde milletvekili çıkarmaya yetecek oy alabilirse milletvekili çıkaracak. Kendi oyu yetmezse, oyları içinde olduğu ittifakın hanesine yazılmayacak, oyları çöp olacak.

Yine ittifaktaki bir partinin milletvekili çıkardıktan sonra artacak oyu ittifak içindeki parti diğer partilere yazılmayacak.

Geçen seçimde İyi Partili Ümit Dikbayır, Saadet Partisi’nin 25 bin oyuyla milletvekili seçilebilmişti.
Bu sistemle seçime gidilmiş olsaydı Dikbayır milletvekili seçilemeyecekti.

Millet İttifakı 'ortak liste' ile seçime gidiyor

Bu yüzden ortak listeyle seçime gidilmesi doğru isimlendirme yapıldığı takdirde ittifakları avantajlı duruma geçirebiliyor.
Nitekim bunu dikkate alan Millet İttifakı’nda 6 parti tamamen ortak liste yapmasa da Demokrat Parti ile Deva, Gelecek ve Saadet Partisi CHP sıralarından seçime girecek.
CHP ayrıca İyi Parti ile 12 ilde fermuar sistemiyle seçim işbirliği yapacak. Bazı illerde ilk sıraya İyi Partili bazı illerde CHP’li isimler yazılacak.

Cumhur İttifakı ortak listede uzlaşamadı

Cumhur İttifakı ise kendi getirdiği Seçim Kanunu değişikliklerine rağmen ortak liste avantajından yararlanabilecek adımları atamadı.
MHP’li Semih Yalçın milletvekili aday listelerine bugün son şeklini vereceklerini ve yarın YSK’ya ileteceklerini duyurdu.

Büyük Birlik Partisi’nin tarihi uyarısı sonuç vermedi

Bu arada Büyük Birlik Partisi Genel Başkanı Mustafa Destici, TBMM’deki basın toplantısında bir kez daha Cumhurbaşkanı Erdoğan’a ortak listenin faydalarını ilettiğini ancak sonuç alamadığını paylaştı.
İttifakların liste stratejileri seçim sonuçlarını önemi ölçüde değiştirecek gibi görünüyor.

http://www.ankaramasasi.com/haber/2077855/millet-ittifaki-ortak-listede-uzlasirken-cumhur-ittifaki-ayri-ayri-secime-gidiyor
İlginizi Çekebilir

Yorumlar (0)

Yorumunuz İletilmiştir.