ABD belgelerini sızdıran istihbaratçı tespit edildi

Amerika Birleşik Devletleri (ABD)'nde Rusya-Ukrayna savaşı ile ilgili askeri belgeleri sızdıran kişi tespit edildi. İfşa sahibinin ulusal muhafız istihbaratçısı olduğu açıklandı.
Mevlüt Peker
|
13 Nisan 2023, Perşembe - 21:50
ABD belgelerini sızdıran istihbaratçı tespit edildi

ABD Savunma Bakanlığına (Pentagon) ait Rusya-Ukrayna Savaşı da dahil birçok güncel konuda "hassas ve yüksek dereceli gizli materyaller içeren” belgeleri sızdırdığı ileri sürülen 21 yaşındaki Jack Teixeira isimli istihbaratçı gözaltına alındı.

ABD ordusuna ait gizli bilgilerin internette ifşa edilmesiyle ilgili yapılan araştırmada, Massachusetts Ulusal Hava Muhafızlarının istihbarat kanadı üyesi Jack Teixeira'nın söz konusu sızıntının sorumlusu olduğu ortaya çıktı. New York Times'ın haberine göre, 21 yaşındaki Teixeira, çevrimiçi bir grup lideri olarak ABD ordusuna ait bilgileri çevrimiçi grupta paylaştı. İnternete sızdırılan belgeler arasında Ukrayna'nın savunmasındaki potansiyel güvenlik açıkları ve Birleşik Krallık özel kuvvetlerinin sayısı hakkında bilgiler de yer aldı. Teixeira'nın gizli belgeleri, Thug Shaker Central isimli çevrim içi grupta, farklı ülkelerden çoğu 20-30 yaş arası 25 aktif üyeyle paylaştığı belirtildi.

Federal müfettişler, Teixeira'nın aylar öncesinden başlayarak söz konusu sohbet grubunun platformuna yüzlerce sayfalık istihbarat brifinglerini yüklediğini ve grup üyelerine dünyadaki olaylardan haberdar olmanın önemi konusunda dersler verdiğini belirledi. Söz konusu sızıntı, grubun bazı üyelerinin belgelerin bir kısmını halka açık bir çevrim içi forumda yayımlamasıyla ortaya çıkmıştı.

ABD Başkanı Joe Biden daha önce Pentagon'u sarsan sızıntılardan "endişelendiğini" ifade ederek, "Bildiğiniz gibi, istihbarat topluluğu ve Adalet Bakanlığı ile tam kapsamlı bir soruşturma sürüyor ve sonuca yaklaşıyorlar." demişti. Teixeira'nın yasal sorumluluğu hakkında henüz bir açıklama yapılmadı, ancak ABD ordusuna ait gizli bilgilerin sızdırılması ciddi sonuçlar doğurabilir ve ABD'nin ulusal güvenliğini tehlikeye atabilir.

http://www.ankaramasasi.com/haber/2078679/abd-belgelerini-sizdiran-istihbaratci-tespit-edildi
İlginizi Çekebilir

Yorumlar (0)

Yorumunuz İletilmiştir.