YSK'dan üzerinde iz bulunan pusularla ilgili açıklama

İYİ Parti’nin YSK Temsilcisi Mustafa Tolga Öztürk'ün başvurusu üzerine Yüksek Seçim Kurulu (YSK) üzerinde iz olan pusulaların geçerli olup olmayacağına ilişkin, Seçimlerin Temel Hükümleri ve Seçmen Kütükleri Hakkındaki Kanun’un, 98. ve 101. maddelerine atıfta bulunarak, konu hakkında “görüş verilmesine yer olmadığına” karar verdi.
Ankara Masası
|
11 Mayıs 2023, Perşembe - 09:33
YSK'dan üzerinde iz bulunan pusularla ilgili açıklama

Yurt dışında gerçekleştirilen oy verme işlemi sırasında 225 oy pusulasının hatalı çıkması ve bazılarında noktalar olması tartışmalara neden oldu.

Tutanak altına alınan konuyla ilgili İYİ Parti’nin YSK Temsilcisi Mustafa Tolga Öztürk, YSK'ya başvurdu.

Öztürk, üzerinde leke veya iz bulunan tutanakların geçerli olup olmayacağına ilişkin YSK'da görüş talep etti. YSK bu konuda açık hükümlere sahip olan Seçimlerin Temel Hükümleri ve Seçmen Kütükleri Hakkındaki Kanun’un, 98. ve 101. maddelerine atıfta bulunarak, konu hakkında “görüş verilmesine yer olmadığına” karar verdi.

98 ve 101. madde ne içeriyor?

Kanun’un 98. maddesi, Türkiye Cumhuriyeti Yüksek Seçim Kurulu filigranı, amblemi ve ilçe seçim kurulu mührü bulunan zarflar ile üzerinde leke veya çizik bulunsa dahi bunun özel işaret koymak amacıyla yapıldığı kesin olarak anlaşılamayan zarfların geçerli sayılacağını öngörüyor.

Aynı Kanun’un 101. maddesi ise zarfların açılması veya oyların okunması sırasında yırtılması, bütünlüğünün bozulmaksızın bir kısmının kazaen yırtılması veya herhangi bir şekilde lekelenmiş olup da bunun özel olarak işaret koymak amacıyla yapıldığının anlaşılamamasının oy pusulalarını geçersiz kılmayacağını belirtiyor.

http://www.ankaramasasi.com/haber/2081772/yskdan-uzerinde-iz-bulunan-pusularla-ilgili-aciklama
İlginizi Çekebilir

Yorumlar (0)

Yorumunuz İletilmiştir.