Bakan Kirişçi’nin “ithal buğday” açıklamaları gündem oldu

Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci’nin buğday ithalatı ile ilgili sözleri sosyal medyada gündem oldu.
Mevlüt Peker
|
11 Mayıs 2023, Perşembe - 22:04
Bakan Kirişçi’nin “ithal buğday” açıklamaları gündem oldu

Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişçi’nin bir kabul sırasında buğday ithalatına ilişkin yapılan eleştirilere verdiği cevap, sosyal medyada gündem oldu. “Türkiye tarım ülkesi olmasına rağmen buğday ithal ediliyor” eleştirilerinin üreticiye hakaret olduğunu vurgulayan Bakan Vahit Kirişçi, buğday ithalatının neden yapıldığının eleştiriciler tarafından aslında gayet iyi bilindiğini, Türkiye’nin buğdaya ihtiyacının olmadığını, gelen ithal buğdayın Türk vatandaşlarının tüketimi için değil, ihracat için alındığını rakamlar vererek tane tane anlattı.

Bakan Kirişçi’nin sosyal medyada gündem olan görüntülerde hem üreticileri hem de ihracatçıları şu sözlerle savunduğu görülüyor:

“Ben buğdayı kendim için ithal etmiyorum ki. Bulgur, makarna, irmik, un… Bunlar için ithal ediyoruz. ‘Dahilde işleme’ diyoruz. Çünkü yeri geliyor sanayici diyor ki: Arkadaş, ben dünyaya bulgur satarken rekabet edeceğim ama sen kalkıp bana yüksek fiyattan 7450 liradan buğday aldık. 7450 liradan aldığınız buğdayı şimdi siz George için Hans için bulgura, makarnaya, una, irmiğe verirseniz, benim ne yapmam lazım? Şu anda buğday 280 dolar. Kaç para yapar 280 dolar? 5800 lira yapar, doğru mu? Şimdi 5800 liradan adam buğday alıp bu buğdayı götürecek işleyecek ondan sonra un olarak ihraç edecek. Biz bir numarayız bulgurda. Şimdi bu adamın rekabet gücünü ben yok edemem ki. Evet ithalat var ama onun için ithalat var. Bütün bu ‘dahilde işleme’ adı altında ithalat da dahil, ithalatın ihracatı karşılama oranı şu anda, dış ticaret fazlası veren kısmını söyleyeceğim, 92 milyar dolar, 20 yılda. Şimdi 92 milyar dolar fazladan ülkeye döviz getirisi olmuşsa, nasıl olur da dönüp ‘Bu sektör üretmiyor’ deriz. Üreticiye hakaret değil mi bu? Haksızlık değil mi? Bu insanlara bu lafı söylemek doğru mu?”

http://www.ankaramasasi.com/haber/2081853/bakan-kiriscinin-ithal-bugday-aciklamalari-gundem-oldu
İlginizi Çekebilir

Yorumlar (0)

Yorumunuz İletilmiştir.