Guterres: Erdoğan’a minnettarım

BM Genel Sekreteri Guterres, "Karadeniz Tahıl Girişimi için BM ile koordinasyon içinde çalışan Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Türk hükümetine çabaları için minnettarım" dedi.
Mevlüt Peker
|
17 Mayıs 2023, Çarşamba - 20:26
Guterres: Erdoğan’a minnettarım

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres, Karadeniz Tahıl Girişimi'nde BM ile koordinasyon içinde çalışan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Türk hükümetine çabaları için teşekkür etti.

Guterres, New York'taki BM merkezinde gazetecilere yaptığı açıklamada, 60 gün daha uzatılan Karadeniz Tahıl Girişimi hakkında konuştu.

Girişimin 18 Temmuz'a kadar uzatılmasından memnuniyet duyduğunu ifade eden Guterres, "Girişimin devamı dünya için olumlu bir haber" şeklinde değerlendirmede bulundu.

Girişimle ilgili bazı sorunların devam ettiğini ve Rusya, Ukrayna, Türkiye ve BM'nin bu konuları görüşmeye devam edeceğini belirten Guterres, umutlarının girişimi geliştirmek, genişletmek ve uzatmak için kapsamlı bir anlaşma sağlamak olduğunu vurguladı. Aynı zamanda müzakerelerin olumlu bir ortamda ilerlediği taraflara teşekkürlerini iletti.

BM Genel Sekreteri Guterres, "Karadeniz Tahıl Girişimi'nde BM ile koordinasyon içinde çalışan Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Türk hükümetine çabaları için minnettarım" ifadelerini kullandı.

Karadeniz Tahıl Girişimi ve BM ile Rusya arasındaki mutabakatın önemine dikkat çeken Guterres, "Bu anlaşmalar, küresel gıda güvenliği için büyük bir öneme sahiptir. Ukrayna ve Rusya'nın ürünleri dünyayı beslemektedir. Karadeniz Tahıl Girişimi sayesinde 30 milyon ton tahıl ihracatı gerçekleşti" şeklinde konuştu.

Guterres, dünya genelinde yaşanan yüksek gıda fiyatları döneminde gıdanın en ihtiyaç sahiplerine ulaşmasının önemini vurguladı.

Girişim sayesinde son bir yılda piyasanın daha istikrarlı hale geldiğini ve küresel gıda fiyatlarının yüzde 20 azaldığını belirten Guterres, "Girişim, en karanlık dönemde bile umut ışığı olabileceğini ve herkes için fayda sağlayabilecek bir fırsat olduğunu gösteriyor" ifadelerini kullandı.

Uzatmayı Türkiye Cumhurbaşkanı Erdoğan duyurdu

Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Ülkemizin çabaları, Rus dostlarımızın desteği ve Ukraynalı dostlarımızın katkılarıyla Karadeniz Tahıl Koridoru Anlaşması'nın süresinin 2 ay daha uzatılmasına karar verildi. Bu kararın, küresel gıda tedarik zincirlerinin kesintisiz işleyişi ve ihtiyaç sahibi ülkelerin tahıl erişiminin kolaylaştırılması açısından büyük önemi bulunmaktadır. Umarım bu karar, tüm taraflar için hayırlı olur" şeklinde bir açıklama yapmıştı.

Ukrayna, Rusya Federasyonu ve Birleşmiş Milletler teknik heyetlerinin Türkiye'nin ev sahipliğinde İstanbul'da gerçekleştirdiği görüşmelerin ardından, 10-11 Mayıs tarihlerinde savunma bakan yardımcılarının da katılımıyla dört ülke arasında toplantılar düzenlenmişti.

Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, dört ülke arasındaki toplantılarla ilgili yaptığı değerlendirmede, "İstanbul'daki toplantılar olumlu geçti. Tahıl anlaşmasının süresinin uzatılması konusunda anlaşmaya varılmış gibi görünüyor" ifadelerini kullanmıştı.

30 milyon ton tahıldan fazla taşındı

Türkiye'nin çabalarıyla oluşturulan "tahıl koridoru" üzerinden Rusya-Ukrayna Savaşı nedeniyle yaşanan "gıda krizi" riski ortadan kaldırılmış ve geçen tahıl miktarı 30 milyon 250 bin tonu aşmıştır.

Devam eden sevkiyatlarla birlikte, Ukrayna limanlarından ayrılan gemi sayısı 951'e ulaşmıştır.

Koridor üzerinden taşınan tahılların yüzde 40'ı Avrupa'ya, yüzde 30'u Asya'ya, yüzde 13'ü Türkiye'ye, yüzde 12'si Afrika'ya ve yüzde 5'i Orta Doğu'ya ulaştırılmıştır.

http://www.ankaramasasi.com/haber/2082565/guterres-erdogana-minnettarim
İlginizi Çekebilir

Yorumlar (0)

Yorumunuz İletilmiştir.